Identificirano deset najčešćih vrsta otpada u europskim rijekama i jezerima

Plastične vrećice ipak nisu najveći krivac onečišćenja

Izvještaj „Plastične rijeke - smanjenje plastičnog onečišćenja na kućnom pragu” organizacija Earthwatch Europe i Plastic Oceans UK otkriva deset najčešćih vrsta otpada koje onečišćuju europske rijeke i jezera te potrošače upoznaje s alternativama i daje im prijedloge za smanjenje količine otpada.

Izvještajem „Plastic rivers“ (Plastične rijeke - smanjenje plastičnog onečišćenja na kućnom pragu), objavljenim prošlog tjedna, istraživači organizacija Earthwatch Europe i Plastic Oceans UK analizirali su podatke devet različitih studija riječnih i jezerskih voda u Ujedinjenom Kraljevstvu i Europi te rangirali najčešće pronađene vrste otpada. Pritom valja naglasiti kako se analizom nije obuhvatio otpad nastao temeljem ribarske, poljoprivredne i industrijske djelatnosti, već su se istraživači isključivo fokusirali na komunalni otpad.

U devet korištenih studija, prosječan postotak plastičnog otpada iznosio je 71 % (± 26 %). Od ukupnog plastičnog otpada, studije su pokazale prosječno 26 % (± 34%) prepoznatljivih predmeta od plastike. Kako bi se podaci devet različitih studija obradili na najbolji način, a s obzirom na to da je postojala i velika razlika u količini sakupljenog otpada u svakoj studiji (445 do 120.600 prebrojanih otpadnih predmeta), za izvještaj su korišteni ponderirani postoci temeljeni na ukupnom broju predmeta svake studije. Tako se došlo do postotaka za svaku vrstu otpada pronađenih u rijekama i jezerima.

Unatoč uvriježenom mišljenju izvještaj otkriva kako plastične vrećice ipak nisu najčešći krivac onečišćenja europskih rijeka i jezera, već su njihov najveći neprijatelji plastične boce i čepovi, a po brojnosti ih slijede razna plastična pakiranja i omoti za hranu te opušci cigareta.

Deset najčešće pronađenih vrsta otpada u europskim rijekama i jezerima su redom:

  1. Plastične boce i čepovi
  2. Pakiranja i omoti (vrećice od metalizirane plastike i omoti slatkiša)
  3. Opušci cigareta
  4. Plastični spremnici ili posude za hranu od polistirena
  5. Štapići za uši izrađeni od plastike
  6. Čaše za jednokratnu upotrebu od plastike ili polistirena
  7. Sanitarni proizvodi (pelene, higijenski ulošci, tamponi i vlažne maramice)
  8. Pakiranja cigareta
  9. Plastične slamke, štapići, mješalice i pribor za jelo
  10. Plastične vrećice

 

 

Autori izvještaja ističu kako je danas gotovo sva pozornost usmjerena na šokantne podatke o plastičnom onečišćenju mora i oceana, no upozoravaju kako čak 80 % plastičnog otpada u svjetskim morima i oceanima zapravo dolazi iz rijeka. Sagledavanje razmjera onečišćenja rijeka i jezera se najčešće zanemaruje, a upravo je ono najbitnije za zaustavljanje plime plastičnog otpada u morima i oceanima.

„Ohrabruje nas činjenica kako je plastično onečišćenje jedan od glavnih problema o kojem svakodnevno razmišljaju milijuni ljudi na Zemlji, no s tolikim mnoštvom informacija ponekad je teško razumjeti najbolje načine uočavanja razlika“, rekla je Debbie Winton, voditeljica istraživanja i glavna autorica izvještaja. „Naš izvještaj pruža jednostavne preporuke utemeljene na dokazima kako bi se ljudima ukazalo na potrebu promjena životnih navika i pozitivno utjecalo na zaštitu naših rijeka i jezera.“

„Izvještaj dokazuje da proizvodi koje svakodnevno kupujemo i koristimo uvelike doprinose problemu plastičnog onečišćenja mora i oceana. Naš konzumeristički način života ima ozbiljnije posljedice na okoliš, a plastika koju neodgovorno koristimo i bacamo dospijeva u rijeke te utječe na podizanje plime otpada u morima i oceanima. Izvještaj ukazuje na izvore problema i predlaže jednostavne načine njihovog izbjegavanja i zaustavljanja plastičnog onečišćenja“, izjavila je Jo Ruxton, izvršna direktorica organizacije Plastic Oceans UK i producentica hvaljenog dokumentarca „A Plastic Ocean“.

„Kao najveća nevladina organizacija za rješavanje problema plastičnog onečišćenja u Ujedinjenom Kraljevstvu, uvijek tražimo jasne dokaze i s velikim zadovoljstvom surađujemo s našim partnerom Earthwatch. Izvještaj smatramo iznimno važnim doprinosom raspravi o ovom globalnom problemu, a njegova svrha je podizanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša i ukazivanje na načine kojima lako možemo promijeniti naše ponašanje i način života kako bismo spriječili ogromne razmjere onečišćenja“, dodala je Ruxton.

Izvještajem se potrošačima nastoje pružiti korisne informacije o alternativnim opcijama, a uz popis plastičnih proizvoda koji predstavljaju najveće onečišćivače navode se prijedlozi i načini smanjenja njihovih otpadnih količina. Također, navode se i prijedlozi za olakšavanje donošenja održivih odluka.

„Naše preporuke imaju potencijal značajnog smanjenja plastičnog onečišćenja voda i to neovisno o odlukama političara i zakonskoj regulativi“, istaknula je Debbie Winton.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Francuska od 2020. proširuje zabranu plastike za jednokratnu upotrebu

Kako je sve teže zanemariti utjecaje plastičnog onečišćenja, ekološki osviješteni građani pitaju se kako mogu promijeniti način na koji kupuju, jedu, putuju ili smanjuju otpad u svakodnevnom životu. Iako su napori na razini svakog pojedinca od presudnog značaja, važni su i oni koji se provode na nacionalnoj razini. Nakon što se već istaknula svojim naporima za smanjenje plastičnog onečišćenja, Francuska od 2020. godine uvodi još sveobuhvatniju zabranu plastike za jednokratnu upotrebu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER