Pobjeda! U EU se zabranjuje upotreba plastičnih tanjura i slamki!

Europski parlament i Vijeće postigli su dogovor oko drastičnog smanjenja plastičnog onečišćenja okoliša

Postignut je okvirni dogovor kojim se u Europskoj uniji od 2021. godine zabranjuje upotreba plastike za jednokratnu upotrebu poput plastičnih tanjura ili slamki, a vijest o tome objavljena je u srijedu ujutro.

 • Jednokratni pribor za jelo, slamke, štapići za uši i štapići za miješanje napitaka u potpunosti se zabranjuju od 2021. godine 

 • Zabranjuje se oksoplastika i pojedini polistireni

 • Uvodi se pojačana primjena načela „onečišćivač plaća“

 

Postignut je okvirni dogovor kojim se u Europskoj uniji od 2021. godine zabranjuje upotreba plastike za jednokratnu upotrebu poput plastičnih tanjura ili slamki, a vijest o tome objavljena je u srijedu ujutro.

„Građanke i građani su od Europske unije očekivali samo jednu stvar, a to je da usvoji ambicioznu direktivu protiv jednokratne plastike koja je odgovorna za gušenje mora i oceana. Dogovor je postignut ovog jutra u 6:30 sati, a zahvaljujući tome smanjit će se okolišna šteta i to za 22 milijardi eura – koliko iznosi procijenjeni trošak plastičnog onečišćenja u Europi do 2030. godine“, rekla je izvjestiteljica Frédérique Ries (ALDE, Belgija).

„Europa sada konačno ima zakonodavni model za obranu i promicanje na međunarodnoj razini, s obzirom na to da je onečišćenje mora i oceana plastičnim otpadom globalni problem. Naš dogovor je od suštinskog značaja za planet i to je ono što su milijuni zabrinutih Europljana tražili da učinimo“, dodala je Ries.

U Europskoj uniji zabranit će se sljedeći proizvodi:

 • Plastični pribor za jelo (vilice, noževi, žlice i štapići)
 • Plastični tanjuri
 • Plastične slamke
 • Plastični štapići za uši
 • Plastični držači balona
 • Oksoplastika, posude za hranu i čaše/šalice od polistirena

Okvirni dogovor također predviđa:

 • Pojačanu primjenu načela „onečišćivač plaća“, posebno za duhanske proizvode, uvođenjem proširene odgovornosti proizvođača (EPR)
 • EPR režim za ribolovnu opremu kako bi se osiguralo da proizvođači, a ne ribari, snose troškove prikupljanja mreža izgubljenih u moru
 • Cilj 90 % prikupljanja plastičnih bočica do 2029. godine
 • Cilj 25 % za reciklirani sadržaj plastičnih boca do 2025. godine i 30 % do 2030. godine
 • Obvezno označavanje sljedećih proizvoda zbog njihovog štetnog utjecaja na okoliš: cigareta s plastičnim filtrima, plastičnih čaša, vlažnih maramica i higijenskih uložaka

Zabrana stupa na snagu za dvije godine

Okvirni dogovor trebaju službeno potvrditi sve zemlje članice EU-a, kao i Europski parlament i Vijeće te se očekuje da će stupiti na snagu za dvije godine. Odbor za zaštitu okoliša glasat će o tekstu u siječnju 2019.

Proizvodi navedeni u okvirnom dogovoru čine čak 70 % ukupnog plastičnog otpada u morima / ©AP images/European Union - EP

Više od 80 posto otpada u morima čini plastika

Prema Europskoj komisiji, više od 80 % otpada u morima čini plastika, dok proizvodi navedeni u okvirnom dogovoru čine čak 70 % ukupnog plastičnog otpada u morima. Zbog svoje spore razgradnje, plastični se otpad akumulira u morima, oceanima i na plažama u EU i širom svijeta, a njegovi se tragovi često pronalaze u životinjskim vrstama kao što su kornjače, tuljani, kitovi i ptice te ribe i školjke čime prodiru u lancu ljudske prehrane.

Iako je plastika prikladan, prilagodljiv, koristan i ekonomično vrijedan materijal, potrebno je osigurati bolje gospodarenje, recikliranje i ponovno korištenje. Kada se nalazi u otpadu, ekonomski utjecaj plastičnih masa ne obuhvaća samo izgubljenu ekonomsku vrijednost materijala nego i troškove čišćenja i gubitak za turizam, ribarstvo i transport.

Europski parlament / S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Plastični oceani: traži se zabrana jednokratne plastike od 2021.

Europski parlament je na današnjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu izglasao direktivu o smanjenju utjecaja plastike na okoliš kojom će se zabraniti upotreba jednokratnih plastičnih predmeta koji najviše onečišćuju okoliš. Eurozastupnici svih političkih opcija su velikom većinom podržali nova pravila kojima se želi smanjiti gomilanje plastike čiji utjecaj na okoliš postaje sve teži.

2018. bila je godina borbe protiv plastičnog otpada

Prošlu godinu pamtit ćemo po mnogo čemu, ali svakako i po Trumpovom kršenju svih kodeksa američkog predsjedništva. No, bitno je istaknuti kako je u 2018. svijet odlučno krenuo u zelenom i održivom smjeru, posebice po pitanju jednog od najvećih okolišnih problema današnjice – onečišćenja plastičnim otpadom. Donosimo sažetak donesenih zabrana i provedenih akcija po pitanju rješavanja problema plastičnog onečišćenja u 2018. godini.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER