Mikroplastika prvi put otkrivena u ljudskoj stolici!

Po prvi put potvrđena prisutnost mikroplastike u ljudskom tijelu

Prema novom istraživanju, čestice mikroplastike su po prvi put pronađene u ljudskoj stolici, što još jednom upućuje na opasnost širenja tih sitnih čestica u hranidbenom lancu.

Najzastupljeniji polipropilen i polietilen tereftalat

Ono što je definitivno bilo neizbježno, naposljetku se dogodilo! Nakon što je mikroplastika već pronađena u pticama, komarcima, ribama i kitovima, sada je otkrivena i kod ljudi. Točnije, u sklopu najnovijeg istraživanja, sitne čestice plastike i polimerna vlakna pronađeni su u svim uzrocima stolice ukupno 8 sudionika iz Austrije, Italije, Nizozemske, Poljske, Velike Britanije, Finske, Rusije i Japana.

Otkriveno je devet različitih vrsta mikroplastike veličine čestica od 50 do 500 mikrometara, a među najzastupljenijim vrstama bili su polipropilen (PP) i polietilen tereftalat (PET).

Prosječno je 20 čestica mikroplastike pronađeno u 10 g izlučevina po pojedinačnom uzorku. Na temelju ove studije, autori su procijenili da „više od 50 % svjetske populacije može sadržavati čestice mikroplastike u svojim stolicama“, iako su naglasili potrebu za provođenjem detaljnijih istraživanja kako bi navedeno potvrdili.

Testove je provela Austrijska agencija za zaštitu okoliša, a uzorci od osam ispitanika analizirani su u specijaliziranom laboratoriju u Beču primjenom infracrvene spektroskopije s Fourierovom transformacijom (FT-IR).

„Ovo je prva studija ovakvog tipa koja potvrđuje ono što smo dugo sumnjali, da plastika u konačnici stiže i do ljudskog probavnog sustava, što je posebno zabrinjavajuće kod pacijenata koji boluju od gastrointestinalnih bolesti”, rekao je Philipp Schwabl, voditelj studije i znanstvenik s Medicinskog sveučilišta u Beču. „Najmanje čestice mikroplastike sposobne su prodrijeti u krvotok, limfni sustav, a mogu dospjeti i do jetre. Sada kada imamo prve dokaze o prisustvu mikroplastike unutar ljudi, trebamo daljnja istraživanja kako bismo shvatili što to znači za ljudsko zdravlje.”

Prema znanstvenicima koji su radili na studiji, plastične čestice prisutne u ljudskim crijevima mogu utjecati na imunološki odgovor probavnog sustava, kao i na prijenos otrovnih kemikalija i patogena unutar organizma.

Nepoznat izvor plastike u ljudskom tijelu

Nisu poznati izvori plastike pronađene u uzorcima stolice. Ljudi koji su sudjelovali u provedbi studije vodili su dnevnik prehrane koji je pokazao da su svi sudionici bili izloženi plastici putem konzumiranja hrane umotane u plastiku ili pićem iz plastičnih bočica. Nitko od sudionika nije bio vegeterijanac, a šestero ispitivanika konzumiralo je morsku ribu.

Plastična upotreba je toliko raširena u svakodnevnom životu da bi njeno potpuno uklanjanje iz hranidbenog lanca bilo iznimno teško. Svake minute se diljem svijeta kupi milijun plastičnih boca, a očekuje se da će do 2021. godine ta brojka porasti za još 20 %.

Pritisak za djelovanjem protiv plastičnog onečišćenja sve je veći

Ranije ove godine, Europska komisija objavila je strategiju za plastiku u skladu s kojom će plastična ambalaža na tržištu EU-a do 2030. biti prikladna za recikliranje, potrošnja plastike za jednokratnu upotrebu će se smanjiti, a namjerna upotreba mikroplastike bit će ograničena. Uz postojeći plan, zastupnici također traže da se zabrani mikroplastika u kozmetici do 2020., da se uvedu standardi za kvalitetu reciklirane plastike i da se za neke proizvode značajno smanji mikroplastika već pri nastajanju (primjerice, kod tekstila, boja i cigareta).

Kao što smo već obavijestili, u srijedu, 24. listopada, u Europskom parlamentu će glasati o novom zakonu kojim će se na području Europske unije zabraniti prodaja plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu kao što su pribor za jelo, pamučni štapići, tanjuri, slamke, štapići za miješanje pića i štapići za balone.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Podcjenjujemo li količinu mikroplastike u oceanima?

Nakon što je nedavno otkrivena dosad najviša razina mikroplastike na morskom dnu, novo istraživanje pokazuje da u oceanima može biti daleko više mikroplastike nego što je prvotno procijenjeno.

Koliko mikroplastike završi na našem tanjuru?

Novi dokazi potvrđuju da mikroplastika, koju konzumiraju morske životinje, putem hranidbenih lanaca završava na našim stolovima. Postoji li određena razina mikroplastike koju možemo konzumirati, a da neće ugroziti naše zdravlje?

Mikroplastika leti zrakom zahvaljujući mrskim insektima

Poznato je da onečišćenje svjetskih oceana plastičnim otpadom predstavlja jedan od gorućih okolišnih problema našeg planeta, no znanstvenici su upravo otkrili novi način kojim se mikroplastika drugim hranidbenim lancima iz voda širi i na kopnene životinje.

EU razmatra usvajanje zakona o zabrani mikroplastike

Europska agencija za kemikalije podnijela je prijedlog za ograničenje čestica mikroplastike koje se namjerno dodaju različitim proizvodima koje koriste sami potrošači ili tvrtke. Ukoliko se usvoji, količina mikroplastike u EU koja ulazi u okoliš mogla bi se smanjiti za 400 tisuća tona u narednih 20 godina.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER