Mikroplastika prvi put pronađena u plućima živih ljudi

Zabrinjavajući rezultati novog istraživanja

Sveprisutna mikroplastika prvi je put otkrivena duboko u plućima živih ljudi. Čestice su pronađene gotovo u svim analiziranim uzorcima, odnosno u uzorcima tkiva 11 od 13 pacijenata koji su bili podvrgnuti operacijama. Najčešće su pronađene čestice polipropilena (PP), koji se koristi u plastičnoj ambalaži za hranu, te polietilen tereftalata (PET), koji se koristi za izradu odjeće i boca.

Mikroplastika je pronađena u pticama, komarcima, ribama i kitovima, a istraživanje iz 2018. godine otkrilo je sitne čestice plastike i polimerna vlakna u uzrocima stolice ispitanika iz različitih dijelova Europe i svijeta. Osim što je po prvi put u ožujku ove godine pronađena i u ljudskoj krvi, ranijim istraživanjem prisustvo mikroplastike potvrđeno je i u tijelima beba. Plastikom smo onečistili cijeli planet, od Arktika preko Alpa do najudaljenijih dijelova i najvećih dubina svjetskih oceana, čestice mikroplastike već su ranije otkrivene u zraku i uzorcima kiše, a prema istraživanju iz 2019. godine ustanovljeno je i kako vrlo vjerojatno svatko od nas tjedno u organizam unosi prosječno pet grama plastike, što je proporcionalno količini plastike u jednoj kreditnoj kartici.

 

Istraživanje pod nazivom „Detection of microplastics in human lung tissue using μFTIR spectroscopy“ objavljeno je u časopisu Science of the Total Environment, a njime su korišteni uzorci zdravog plućnog tkiva te analizirane čestice veličine do 0,003 mm. Znanstvenici su rekli da je onečišćenje mikroplastikom sada sveprisutno diljem planeta, zbog čega se izlaganje ljudi čini neizbježnim i dovodi do potencijalno opasnih posljedica za ljudsko zdravlje.

Poznato je da udišemo sitne čestice mikroplastike te da ih konzumiramo putem hrane i vode, kao i da su radnici koji su bili izloženi visokim razinama mikroplastike također razvili razne bolesti. Dvije prethodne studije otkrile su mikroplastiku u sličnom broju slučajeva u plućnom tkivu uzetom tijekom obdukcija.

Tako je studijom brazilskih istraživača iz 2021. mikroplastika otkrivena u 13 od 20 analiziranih osoba, a polietilen, koji se koristi u plastičnim vrećicama, bio je jedna od najčešćih pronađenih čestica. Istraživači su tada zaključili kako „štetni zdravstveni ishodi mogu biti povezani s ovim kontaminantima u dišnom sustavu nakon udisanja.“

Ranijim američkim istraživanjem iz 1998. godine, provedenog na pacijentima s karcinomom pluća, u 97 posto kancerogenog tkiva pronađena su plastična vlakna, dok je kontaminirano bilo čak 83 posto nekanceroznih uzoraka.

Izvor: Science of The Total Environment

„Nismo očekivali da ćemo pronaći tako veliku količinu čestica u donjim dijelovima pluća, kao ni veličinu pronađenih čestica“, kazala je dr. Laura Sadofsky, jedna od autorica studije, s britanskog Medicinskog fakulteta Hull York. „To je iznenađujuće jer su dišni putovi manji u donjim dijelovima pluća i očekivali bismo da će čestice ovih veličina biti filtrirane ili zarobljene prije nego što prodru ovako duboko. Ovi podaci omogućuju važan napredak u području istraživanja onečišćenja zraka te utjecaja mikroplastike na zdravlje ljudi. Dobiveni podaci mogu se koristiti za stvaranje realnih uvjeta u laboratorijskim pokusima i određivanje utjecaja mikroplastike na zdravlje ljudi“, dodala je dr. Sadofsky.

Znanstvenici upozoravaju na veliku važnost i hitnost detaljnijih istraživanja o tome kako mikro- i nanoplastika utječu na ljudsko zdravlje te mogu li i na koji način transformirati stanice i utjecati na razvoj bolesti. To je, naravno, posebno važno zbog velikog povećanja svjetske proizvodnje plastike.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U ime (plastične) ruže

Iako oduševljava brojne posjetitelje Pariza, plastično cvijeće na pročeljima zgrada i terasama ugostiteljskih objekata nije impresioniralo vijećnike pariškog Gradskog vijeća. Dapače, većina njih želi zabraniti takav način „ukrašavanja“ koji se Gradom Svjetlosti prošle godine počeo širiti poput korova.

Jesmo li bliže pronalaženju mikroplastike u ljudskom organizmu?

Znanstvenici Sveučilišta Arizona su zahvaljujući novoj metodologiji identificirali sićušne tragove plastike u ljudskom tkivu, čime bi se konačno moglo omogućiti lakše otkrivanje nakupljenih čestica mikroplastike i nanoplastike u ljudskom organizmu, objavio je britanski The Guardian.

U bebama pronađeno daleko više mikroplastike nego u odraslim osobama

Nakon što su 2018. godine čestice mikroplastike po prvi put pronađene u ljudskoj stolici, najnovije istraživanje američkih znanstvenika otkriva razlog za još veću zabrinutost. Po svemu sudeći, bebe u svojim malim tijelima imaju i do 15 puta više mikroplastike nego odrasli!

Mikroplastika prvi put otkrivena u ljudskoj stolici!

Prema novom istraživanju, čestice mikroplastike su po prvi put pronađene u ljudskoj stolici, što još jednom upućuje na opasnost širenja tih sitnih čestica u hranidbenom lancu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER