Mikroplastika više nije samo problem oceana, otkrivena je i u zraku

Sitne čestice plastike zrakom mogu prevaliti udaljenost i do 95 kilometara

Plastični otpad predstavlja sve veći globalni problem i jedan od ključnih izazova zaštite okoliša. Novi razlog za zabrinutost donosi nam najnovija studija Sveučilišta u Toulouseu kojom je otkrivena značajna prisutnost mikroplastike i u zraku.

Petomjesečna studija provedena u francuskim Pirenejima i objavljena 15. travnja u časopisu Nature dokazuje da mikroplastika može prevaliti udaljenost i do 95 kilometara. To znači da njome mogu biti onečišćena udaljena i rijetko naseljena područja, kao i područja za koja se dosad mislilo da imaju visoku kvalitetu zraka.

Nakon što su tijekom paraglajdiranja u zraku uočili veliku količinu sitnih čestica plastike, bračni par Steve i Deonie Allen predvodili su skupinu istraživača s ciljem otkrivanja količine mikroplastike u zraku. Studija je provedena u suradnji s francuskim sveučilištima u Toulouseu i Orleansu, kao i sa Sveučilištem Strathclyde u Glasgowu.

Uz iznimku dvaju svjetskih velegradova, Pariza (Francuska) i Dongguana (Kina), u svijetu ne postoji dovoljno saznanja o atmosferskom taloženju mikroplastike ili njenom kolanju zrakom. Ovom studijom istraživači su predstavili svoja opažanja atmosferskog taloženja mikroplastike u udaljenom, netaknutom planinskom području francuskih Pireneja. Uzorci su prikupljani i analizirani u vremenskom razdoblju od pet mjeseci i predstavljaju atmosfersko mokro i suho taloženje te identificirana plastična vlakna duljine do 750 µm i fragmente ≤300 µm. Tijekom istraživanja dokumentirana je relativna dnevna količina od 249 fragmenata, 73 filma i 44 vlakna po kvadratnom metru, a analizom putanje zračne mase dokazano je kretanje mikroplastike na udaljenostima i do 95 km. Istraživači su tako ustanovili kako mikroplastika može doprijeti i do udaljenih i rijetko naseljenih područja.

„Danas nitko više nije siguran od mikroplastike“, izjavio je Steve Allen.

Intervju koji je bračni par Steve i Deonie Allen dao Euronewsu možete pogledati u priloženom videu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Mikroskopska plastična vlakna pronađena u uzorcima kiše u Koloradu

Kada je Greg Wetherbee nedavno pod mikroskopom tražio tragove metala ili ugljena, čestice koje bi mogle uputiti na onečišćenje zraka dušikom u Nacionalnom parku Rocky Mountains (Stjenjak), nije ni sanjao da će pronaći plastiku.

Zašto je Europi potrebna prilagodba klimatskim promjenama?

Tijekom sljedećih desetljeća mnoge europske regije suočit će se sa sve izraženijim i razornijim utjecajima klimatskih promjena. Prema najnovijem izvješću Europske agencije za okoliš (EEA), suše, obilne kiše i poplave, šumski požari i porast razine mora zasigurno će utjecati na neke europske regije, a posebno na srednju Europu, Pirenejski poluotok, Skandinaviju, Bretanju i Veneciju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER