Mikroplastika više nije samo problem oceana, otkrivena je i u zraku

Sitne čestice plastike zrakom mogu prevaliti udaljenost i do 95 kilometara

Plastični otpad predstavlja sve veći globalni problem i jedan od ključnih izazova zaštite okoliša. Novi razlog za zabrinutost donosi nam najnovija studija Sveučilišta u Toulouseu kojom je otkrivena značajna prisutnost mikroplastike i u zraku.

Petomjesečna studija provedena u francuskim Pirenejima i objavljena 15. travnja u časopisu Nature dokazuje da mikroplastika može prevaliti udaljenost i do 95 kilometara. To znači da njome mogu biti onečišćena udaljena i rijetko naseljena područja, kao i područja za koja se dosad mislilo da imaju visoku kvalitetu zraka.

Nakon što su tijekom paraglajdiranja u zraku uočili veliku količinu sitnih čestica plastike, bračni par Steve i Deonie Allen predvodili su skupinu istraživača s ciljem otkrivanja količine mikroplastike u zraku. Studija je provedena u suradnji s francuskim sveučilištima u Toulouseu i Orleansu, kao i sa Sveučilištem Strathclyde u Glasgowu.

Uz iznimku dvaju svjetskih velegradova, Pariza (Francuska) i Dongguana (Kina), u svijetu ne postoji dovoljno saznanja o atmosferskom taloženju mikroplastike ili njenom kolanju zrakom. Ovom studijom istraživači su predstavili svoja opažanja atmosferskog taloženja mikroplastike u udaljenom, netaknutom planinskom području francuskih Pireneja. Uzorci su prikupljani i analizirani u vremenskom razdoblju od pet mjeseci i predstavljaju atmosfersko mokro i suho taloženje te identificirana plastična vlakna duljine do 750 µm i fragmente ≤300 µm. Tijekom istraživanja dokumentirana je relativna dnevna količina od 249 fragmenata, 73 filma i 44 vlakna po kvadratnom metru, a analizom putanje zračne mase dokazano je kretanje mikroplastike na udaljenostima i do 95 km. Istraživači su tako ustanovili kako mikroplastika može doprijeti i do udaljenih i rijetko naseljenih područja.

„Danas nitko više nije siguran od mikroplastike“, izjavio je Steve Allen.

Intervju koji je bračni par Steve i Deonie Allen dao Euronewsu možete pogledati u priloženom videu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve za četvrt sata – vrijeme je za novo urbano planiranje!

Svijet se promijenio, a promijenio se i način života u gradovima. Klimatska kriza nam nameće potrebu za prilagodbom urbanog načina življenja i pronalaženjem novih rješenja kretanja, smještaja, prehrane, rada i opuštanja. Nastupilo je vrijeme za pronalaženje novih rješenja za suživot i ugodno življenje u lokalnoj zajednici.

Mikroskopska plastična vlakna pronađena u uzorcima kiše u Koloradu

Kada je Greg Wetherbee nedavno pod mikroskopom tražio tragove metala ili ugljena, čestice koje bi mogle uputiti na onečišćenje zraka dušikom u Nacionalnom parku Rocky Mountains (Stjenjak), nije ni sanjao da će pronaći plastiku.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER