Mikroplastika prisutna i u najčišćim jezerima svijeta

Jezero Tahoe dokazuje da mikroplastika nije samo problem oceana

Istraživanje provedeno na jednom od najbistrijih i najčišćih jezera u svijetu upućuje na zaključak da se mikroplastika nalazi i u slatkovodnim sustavima, a ne samo u oceanima.

Od plutajućih otoka smeća pa sve do utroba riba i morskih ptica, sveprisutna plastika svih veličina u oceanima čest je predmet istraživanja i već je dobro dokumentirana, no još uvijek raspolažemo s nedovoljnim podacima o mikroplastici u jezerima.

„Jako se puno pažnje posvećuje plastici u oceanskim vodama, a naši se slatkovodni sustavi, i to posebice jezera, prilično zanemaruju“, navodi Katie Senft, istraživačica u Centru za istraživanje okoliša na Sveučilištu Kalifornija u Davisu. „Ovaj problem zanemaren je i u jezeru Tahoe, a još ne znamo koje su dugotrajne posljedice plastike u našim vodama i našem tlu.“

  • Foto: Joe Proudman / UC Davis

Senft je prošlog ljeta započela s uzimanjem uzoraka vode na četiri plaže u sklopu prvog istraživanja mikroplastike u jezeru Tahoe. Iako bez osiguranih sredstava za financiranje ovog istraživanja, Senft je i ovog ljeta nastavila uzimati uzorke s plaža Incline i Hidden Beach, a cilj joj je uzorkovati barem četiri plaže svaka tri mjeseca i tako proučavati ne samo otpad, već i izvore plastike iz atmosferskog taloženja i otjecanja oborinskih voda.

Međutim, Senft se nada da će osnovni podaci koje će skupiti tijekom svog istraživanja pridonijeti skretanju pozornosti na ovaj problem, postaviti temelje za mjerenja koja se mogu provesti u jezeru Tahoe i utvrditi metode koje znanstvenici mogu primijeniti pri proučavanju mikroplastike u drugim jezerima.

  • Foto: Joe Proudman / UC Davis

Za razliku od mnogih slatkovodnih sustava, otpadna voda koja nastaje u slivu jezera Tahoe cijevima se preusmjerava te tako ipak ne dospijeva u jezero. Otpadne vode glavni su izvor mikroplastike u slatkovodnim sustavima gdje su glavna plastična onečišćivala mikrovlakna – mali djelići vlakana koji dospijevaju natrag u vodene sustave iz odjeće pri njenom pranju.

„To znači da mikroplastika koja je pronađena u jezeru Tahoe dospijeva najvjerojatnije iz nepropisno odloženog otpada“, zaključuje Senft.

>>> Pročitajte još >>> Mikroskopska plastična vlakna pronađena u uzorcima kiše u Koloradu

Stanovnici i posjetioci mogu pridonijeti rješenju ovog problema smanjenjem količine plastike koju donose na plaže. Jezero Tahoe proteže se uz granicu američkih saveznih država Kalifornija i Nevada te ima jednu od najčišćih pitkih voda u SAD-u tako da bi zamjena pakiranja malih bočica za vodu s trajnijima i onima za višekratno korištenje bio dobar početni korak. S tim ciljem izrađena je i aplikacija TapApp koja može uputiti ljude do obližnjih stanica za punjenje vode. Za druge plastične predmete potrebno je pobrinuti se da se sve ono što se donese na plažu baci ili odnese s plaže.

  • Foto: Joe Proudman / UC Davis

„Vjerujem da se problem plastike u jezeru Tahoe može riješiti“, uvjerena je Senft. „Ljudi smatraju da sami ne mogu utjecati na promjenu, ali zapravo svi mi imamo velik utjecaj na zaštitu okoliša. Kada bi svatko pokupio svoje smeće, to bi već bio velik napredak.“

Žarko Šaravanja / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ipak je lakše ponovno napuniti bocu vode, zar ne?

Pariška komunalna tvrtka za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris pokrenula je novu kampanju koja ima za cilj potaknuti smanjenje upotrebe štetne jednokratne plastike i konzumaciju besplatno dostupne pitke vode u javnom prostoru.

Mikroskopska plastična vlakna pronađena u uzorcima kiše u Koloradu

Kada je Greg Wetherbee nedavno pod mikroskopom tražio tragove metala ili ugljena, čestice koje bi mogle uputiti na onečišćenje zraka dušikom u Nacionalnom parku Rocky Mountains (Stjenjak), nije ni sanjao da će pronaći plastiku.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER