U Engleskoj 1. listopada stupila na snagu zabrana plastičnih slamki

Zakon je trebao stupiti na snagu ranije ove godine, no kašnjenje je opravdano pandemijom COVID-19

S prvim danom listopada 2020. u Engleskoj je zabranjena prodaja i distribucija plastičnih slamki za jednokratnu upotrebu te miješalica za napitke i štapića za uši. Zabrana je trebala stupiti na snagu još u travnju ove godine, no primjena novog zakona odgođena je zbog aktualne zdravstvene krize izazvane pandemijom COVID-19.

Primjena novog zakona kojim se zabranjuje prodaja i distribucija plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu bila je predviđena još za travanj ove godine, no s obzirom na tadašnje razbuktavanje prvog vala pandemije COVID-19 i njezin utjecaj na opskrbne lance, vlada je zabranu odlučila odgoditi do početka listopada.

Od 1. listopada zabrana se odnosi na sve trgovine i ugostiteljske objekte s izuzetkom osoba s invaliditetom i bolesnika čija zdravstvena stanja zahtijevaju upotrebu plastičnih slamki te su im, primjerice, bolnice, barovi i restorani dužni osigurati na njihov zahtjev. No, stupanjem na snagu novog zakona, sve tvrtke i ustanove potiču se na korištenje alternativnih proizvoda, odnosno proizvoda od održivih materijala.

Unatoč kašnjenju s primjenom zakona, ministar zaštite okoliša George Eustice potvrdio je kako je britanska vlada čvrsto posvećena rješavanju problema plastike za jednokratnu upotrebu.

„Zabrana slamki, miješalica i štapića za uši samo je još jedan korak u našoj borbi protiv plastičnog onečišćenja i potvrda našeg obećanja da ćemo učiniti sve kako bismo naše more i okoliš očuvali za buduće generacije.“ – izjavio je ministar Eustice. „Naša zemlja je već svjetski lider u ovom području, a uvedena naknada od pet penija u najvećim je trgovačkim lancima uspješno smanjila prodaju jednokratnih plastičnih vrećica za čak 95 %. Uz raniju zabranu mikroplastike u kozmetičkim proizvodima razvijamo i planove za uvođenje povratne naknade za plastične boce kako bismo poticali njihovo recikliranje.“

Prema podacima britanskog ministarstva za zaštitu okoliša, hranu i ruralna područja (DEFRA), prije početka pandemije se u Velikoj Britaniji godišnje koristilo gotovo pet milijardi plastičnih slamki, 316 milijuna plastičnih miješalica za napitke i 1,8 milijardi štapića za uši. Zbog utjecaja pandemije na opskrbu trgovačkih lanaca te zabrinutost za javno zdravlje koja je ipak imala prioritet nad smanjenjem plastike, ministarstvo je u travnju potvrdilo da će zakon stupiti na snagu 1. listopada 2020.

U Walesu se također planira uvođenje „ograničenja“ upotrebe određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, uključujući slamke i štapiće za uši, i to u prvoj polovici 2021. Kako je najavljeno, strožije zakonodavstvo primijenit će se i na miješalice za napitke, pribor za jelo, plastične držače balona i ostale proizvode od ekspandiranog polistirena i kontroverzne oksorazgradive plastike.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Grad Trogir se pridružuje projektu Plastic Smart Cities

Trogirski gradonačelnik Ante Bilići i izvršna direktorica Udruge Sunce Split Gabrijea Medunić-Orlić ovog će petka, 30. listopada, u Gradskoj vijećnici u Trogiru potpisati sporazum o suradnji na projektu Plastic Smart Cities.

Identificirano deset najčešćih vrsta otpada u europskim rijekama i jezerima

Izvještaj „Plastične rijeke - smanjenje plastičnog onečišćenja na kućnom pragu” organizacija Earthwatch Europe i Plastic Oceans UK otkriva deset najčešćih vrsta otpada koje onečišćuju europske rijeke i jezera te potrošače upoznaje s alternativama i daje im prijedloge za smanjenje količine otpada.

„Croatia: Full Of Plastic!“

U Hrvatskoj ćemo još pričekati na zabranu plastičnih vrećica i ostalih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu te se nećemo svrstati uz bok država članica EU-a i ostatka svijeta koje su uvođenjem zabrane odlučile utjecati na rješavanje plastične krize.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER