Plastična ambalaža za hranu najzastupljeniji otpad na svjetskim plažama

Opušci više nisu najčešće pronađena vrsta otpada na plažama

Tijekom globalne akcije čišćenja plaža provedene 21. rujna 2019. godine u 116 zemalja svijeta ukupno je prikupljeno više od 20,8 milijuna tona otpada i izbrojeno čak 32,5 milijuna različitih predmeta. Među njima i jedan vrtni patuljak, šahovska figura, daska za glačanje, kada i kauč.

Plastična ambalaža za hranu, točnije omoti slatkiša i vrećice čipsa, postali su najčešće pronađene vrste otpada na svjetskim plažama te su po prvi put nadmašile opuške kao dosadašnje „neprijatelje okoliša broj 1“. Vijest o tome donosi National Geographic temeljem najnovijeg izvješća organizacije Ocean Conservancy objavljenog nakon prošlogodišnjeg globalnog čišćenja plaža (International Coastal Cleanup) kada je u samo jednom danu, 21. rujna 2019., na plažama 116 zemalja svijeta prikupljeno više od 20,8 milijuna tona otpada ili 32,5 milijuna predmeta raznih veličina i vrsta!

  • Foto: Pixabay

Opušci trenutno „skinuti s trona“

Iako je plastična ambalaža dugi niz godina imala veliki udio u otpadu pronađenom tijekom akcija čišćenja organizacije Ocean Conservancy, opušci cigareta su u 34-godišnjoj povijesti ovih akcija ipak bili najbrojnija vrsta otpada na svjetskim plažama. Podsjetimo, u razdoblju od 1986.-2018. na svjetskim je plažama prikupljeno više od 60 milijuna opušaka ili gotovo trećina svih prikupljenih bačenih predmeta, odnosno više od plastične ambalaže, boca i čepova te pribora za jelo zajedno.  

Dosadašnji „neprijatelj okoliša broj 1“ sada je na drugom mjestu s 4,2 milijuna opušaka, a na vrhu popisa je plastična ambalaža za hranu s više od 4,7 milijuna pojedinačnih omota i vrećica. Gotovo 45 posto te ambalaže proizvedeno je u SAD-u, Europi, Kini i Indiji u razdoblju od 2002. do 2014. godine. Cjelokupan popis prikupljenih predmeta (International Ocean Trash Index) objavljen je 8. rujna te se u njemu navodi detaljan broj prikupljenog otpada po zemljama i vrstama otpada.

  • Foto: Pixabay

Nereciklabilni otpad

Otpad se prikupljao na svim kontinentima osim na Antarktici, a među deset najzastupljenijih vrsta otpada ubrajaju se proizvodi namijenjeni pakiranju hrane i pića, od kojih većinu nije moguće reciklirati. Riječ je o plastičnim bocama i čepovima, slamkama i miješalicama za pića, čašama, poklopcima, spremnicima za „to go“ hranu i plastičnim vrećicama. Plastične boce su „najmanji“ problem jer se po uklanjanju iz okoliša mogu uspješno reciklirati, no ostala „lagana“ plastična ambalaža – poput omota slatkiša i vrećica čipsa, predstavlja problem jer začepljuje strojeve.

Opušci cigareta, izrađeni od celuloznog acetata - vrste plastike za čiju je razgradnju potrebno najmanje deset godina (bitno je spomenuti i sintetička vlakna te stotine kemikalija koje se koriste za tretiranje duhana, a koji nakon pušenja cigarete završe u filtru), dugo su analizirani odvojeno od ostalog plastičnog otpada, kao i potrošačkih trendova vezanih uz plastični otpad.

„U budućim akcijama čišćenja, ovisno o broju volontera i očišćenim plažama, sveprisutni opušci ipak bi mogli ponovno zauzeti prvo mjesto“, tvrdi Nicholas Mallos, koji u organizaciji Ocean Conservancy vodi program Trash-Free Seas.

„Omoti za hranu koji su sada najbrojniji svakako naglašavaju neodrživost proizvodnje jednokratne plastične ambalaže za hranu i piće“, kazao je Mallos. „Najveći problem je taj što se najveći dio te ambalaže ne reciklira ili se uopće ne može reciklirati te predstavlja velik problem za gospodarenje otpadom u većini zajednica širom svijeta.“

Naime, prema podacima američke Agencije za zaštitu okoliša (Environmental Protection Agency) u SAD-u se 2017. godine recikliralo svega 13 posto jednokratne plastične ambalaže, što je ujedno najniža stopa recikliranja otpada.

400 milijuna predmeta u katalogu otpada

Ocean Conservancy je uredno popisao sve otpadne predmete prikupljene na akcijama čišćenjima plaža od 1986. godine, i sastavio katalog koji se smatra najvećom bazom podataka o morskom otpadu na svijetu s više od gotovo 400 milijuna predmeta. Godišnji podaci općenito potvrđuju trendove u ponašanju potrošača, kao i dostupnost različitih proizvoda. Primjerice, limenke za piće i papirnate vrećice nisu bile među prvih deset najzastupljenijih vrsta otpada nakon 2009. godine, otprilike deset godina nakon što je širom svijeta naglo skočila prodaja pakirane vode, a upotreba plastičnih vrećica u trgovinama prehrambenih proizvoda nadmašila upotrebu papirnatih vrećica. Staklene boce nestale su s popisa prvih deset najčešćih vrsta otpada 2017. godine. Te je godine plastika po prvi put postala apsolutna „kraljica otpada“.

„Podaci organizacije Ocean Conservancy vrlo su važni u vremenu globalne plastične krize“, kazala je Jenna Jambeck sa Sveučilišta Georgia, inače suradnica National Geographica. „Njihovim se podacima služim otkad sam počela istraživati ​​ovu temu prije 19 godina.“

Kako najbolje dočarati prošlogodišnje količine prikupljenog plastičnog otpada na plažama širom svijeta? U organizaciji Ocean Conservancy navode kako je pronađeno toliko slamki da bi 322 hobotnice cijele godine mogle piti osam smoothieja dnevno, ali i dovoljno plastičnog pribora za jelo da se posluži obrok od tri slijeda za 66.000 morskih pasa. Volonteri su na plažama također prikupili dovoljno ribolovnog konca da bi jedna morska ptica mogla loviti ribu s visine od 88,5 km iznad površine mora.

  • Foto: Pixabay

Od vrtnog patuljka do golf torbe

Kao i obično, čišćenje 39.358 kilometara plaža, od azijskih obala Tihog oceana preko sjevernog Atlantika do Južne Amerike, također otkriva i cijeli niz neobičnih detalja. Tako se na plaži u Japanu pojavio vrtni patuljak, u Hong Kongu je pronađen roštilj, kada na Jamajci, daska za glačanje u Venezueli, kauč u zapadnom Meksiku, šahovska figura u Peruu, torba za golf u Norveškoj, daska za WC školjku u Čileu i tiki baklje u Kaliforniji.

Akcije čišćenja se tradicionalno održavaju svake treće subote u rujnu, a tako će biti i ove godine. Volonteri se ipak pozivaju na pridržavanje epidemioloških mjera te se potiču na samostalan rad ili rad u malim grupama, a upute za sudjelovanje u akcijama čišćenja plaža objavljene su na stranici WeCleanOn.org. No, svi volonteri pa tako i svi mi ostali ove se godine možemo koncentrirati na smanjenje otpada u vlastitim kućanstvima. Uostalom, u plastičnim omotima i vrećicama najčešće se krije najštetnija hrana za ljudsko zdravlje.

 

Prema podacima za Hrvatsku moglo bi se zaključiti da su nam plaže najčišće na svijetu, no navedene podatke ipak treba uzeti s rezervom. Naime, u akciji čišćenja hrvatskih plaža sudjelovale su dvije osobe (!!!) koje su duž 1,6 km plaža prikupile jedan kilogram, odnosno 32 komada otpada – od toga najviše plastičnih čepova, slamki i plastičnih vrećica te omota za hranu i plastičnih boca. Naši susjedi Slovenci bili su ipak brojniji u akciji čišćenja plaža: 210 volontera je lani prikupilo 2.347 kg ili 32.610 pojedinačnih komada otpada duž 20,6 km plaža – od toga čak 19.003 opuška, 914 omota i vrećica za hranu, 650 plastičnih vrećica, 436 plastičnih čepova, 318 plastičnih boca, 189 slamki, 186 poklopaca za čaše, 161 pribor za jelo i dr.

 

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Coca-Cola, Nestlé i PepsiCo ponovno identificirani kao najveći svjetski proizvođači plastičnog otpada

Temeljem globalnih akcija čišćenja i revizije brendova, Coca-Cola, Nestlé i PepsiCo drugu su godinu zaredom identificirani kao tri najveća svjetska proizvođača plastičnog otpada, navodi se u novom izvješću pokreta Break Free From Plastic „BRANDED Volume II: Identifying the World’s Top Corporate Plastic Polluters“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER