Kanada će (konačno) zabraniti plastiku za jednokratnu upotrebu do kraja 2023.

Objavljene su i smjernice za pomoć tvrtkama koje se trebaju prilagoditi novim propisima te ponuditi održive alternative plastici za jednokratnu upotrebu

Kanadska vlada predstavila je vremenski okvir za postupno ukidanje proizvodnje, kao i prodaje plastike za jednokratnu upotrebu te posuda i spremnika za hranu koji se teško recikliraju, i to tijekom sljedeće tri godine.

Među jednokratnom plastikom koja će se zabraniti su plastične vrećice, odnosno njihova prodaja u trgovinama, pribor za jelo, teško reciklabilne posude i spremnici za hranu, plastični držači čaša i šalica, štapići za miješanje i, uz pojedine iznimke, plastične slamke.

Zabrana proizvodnje i uvoza navedenih štetnih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu će, osim uz nekoliko iznimaka, stupiti na snagu u prosincu 2022. Međutim, kako bi se kanadskim tvrtkama dalo dovoljno vremena za prilagodbu, prodaja ovih artikala bit će zabranjena ipak tek od prosinca 2023. Kanadska vlada će također zabraniti i uvoz plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

Očekuje se kako će tijekom sljedećih deset godina zabrana jednokratne plastike rezultirati smanjenjem količine teško reciklabilnog plastičnog otpada za više od 1,3 milijuna tona i više od 22.000 tona preostalog plastičnog otpada, što je ekvivalentno količini većoj od milijun punih vreća za smeće.

„Obećali smo Kanađanima da ćemo zabraniti plastiku za jednokratnu upotrebu. Sada smo upravo to učinili. Od kraja ove godine proizvodnja i uvoz štetne jednokratne plastike više neće biti mogući, a kanadske tvrtke trebaju početi nuditi održiva rješenja koja Kanađani žele, bilo da se radi o papirnatim slamkama ili vrećicama za višekratnu upotrebu. S novim propisima poduzimamo povijesni korak ka smanjenju onečišćenja plastikom i održavanju naših zajednica i mjesta koja volimo čistima“, kazao je Steven Guilbeault, kanadski ministar za zaštitu okoliša i klimatskih promjene.

„Usredotočeni smo na zaštitu zdravlja naših građana, dok istovremeno poboljšavamo naš okoliš. Poznato je da se mikroplastika može pronaći u zraku, hrani i pitkoj vodi pa ćemo rješavanjem ovog velikog problema poboljšati zdravstvene uvjete za sve Kanađane. Novi propisi predstavljaju prekretnicu za Kanadu te njima osiguravamo mjere kojima ćemo zaštititi okoliš te stvoriti uvjete za čišće i zdravije zajednice diljem zemlje“, dodao je kanadski ministar zdravstva Jean-Yves Duclos.

U Kanadi se svake godine koristi i do 15 milijardi plastičnih vrećica, dok se dnevna potrošnja plastičnih slamki procjenjuje na 16 milijuna komada. Riječ je o najčešćoj vrsti plastičnog otpada koji onečišćuje obale diljem Kanade.

Prodaja savitljivih plastičnih slamki za jednokratnu upotrebu bit će zabranjena od prosinca 2023., a njihova upotreba ubuduće će biti moguća isključivo u medicinske svrhe. To uključuje korištenje slamki u kućanstvima i zdravstvenim ustanovama, kao što su bolnice i ustanove za dugotrajnu njegu i rehabilitaciju.

Zabrana proizvodnje i uvoza plastičnih držača čaša i šalica te slamki pakiranih s raznim pićima stupit će na snagu u lipnju 2023., a zabrana prodaje ovih artikala u lipnju 2024. godine. Kanadska vlada je također objavila dva dokumenta sa smjernicama za pomoć tvrtkama koje se trebaju prilagoditi novim propisima te ponuditi održive alternative plastici za jednokratnu upotrebu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

„Croatia: Full Of Plastic!“

U Hrvatskoj ćemo još pričekati na zabranu plastičnih vrećica i ostalih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu te se nećemo svrstati uz bok država članica EU-a i ostatka svijeta koje su uvođenjem zabrane odlučile utjecati na rješavanje plastične krize.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER