U Francuskoj od početka 2022. zabranjena plastična ambalaža za voće i povrće

Francuzi nastavljaju sa zabranom plastike

Od sljedeće godine oko 30 vrsta voća i povrća, poput krastavaca, krumpira, patlidžana (balancana), jabuka i naranči, u Francuskoj se mogu prodavati isključivo bez plastične ambalaže!

Novom zabranom plastične ambalaže za pakiranja težine manje od 1,5 kilograma francuska vlada nastavlja smanjivati količine plastičnog otpada. Prema procjenama, trenutno se čak 37 % voća i povrća u francuskim trgovinama prodaje pakirano u plastičnoj ambalaži, a uvođenjem njihove zabrane očekuje se značajno smanjenje nastanka otpada. Zvuči nevjerojatno, ali riječ je o količini većoj od milijardu plastičnih pakiranja godišnje!

Preostale zalihe voća i povrća u plastičnoj ambalaži moći će se prodavati još šest mjeseci od stupanja na snagu nove zabrane, koja će se postupno proširivati na sve više vrsta proizvoda. Konačna zabrana prodaje voća i povrća u plastičnoj ambalaži stupa na snagu od 2026. godine.

>>> Pročitajte još >>> Pariz uvodi sustav pologa na posude za hranu i smanjuje količinu plastičnog otpada

Podsjetimo, Francuska je među prvima uvela zabranu laganih plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu i to još od 1. srpnja 2016. godine. Do tada se svake godine na blagajnama francuskih trgovina dijelilo njih čak pet milijardi, dok se još 12 milijardi vrećica s debljinom stijenke do 15 mikrona koristilo za pakiranje voća i povrća. Zbog izuzetno štetnog djelovanja na okoliš lagane plastične vrećice zabranjene su zakonom o energetskoj tranziciji za zeleni rast (usvojen 17. kolovoza 2015.), kako za besplatno dijeljenje, tako i uz naplatu, i to na svim prodajnim mjestima u zemlji. Navedimo još i to kako je zabrana vrećica s debljinom stijenke do 15 mikrona stupila na snagu u siječnju 2017. godine.

Nakon zabrane laganih plastičnih vrećica Francuska je postala prva zemlja u svijetu koja je od 1. siječnja 2020. godine zabranila plastične šalice, čaše i tanjure, iako su neki veliki francuski trgovački lanci, primjerice Carrefour i Leclerc, tu praksu počeli primjenjivati znatno prije navedenog roka.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Španjolska zabranjuje plastičnu ambalažu za voće i povrće

Španjolska je odlučila poduzeti novi korak u borbi protiv plastične krize i zabraniti plastiku koja se koristi za pakiranje voća i povrća u supermarketima. Zabrana bi trebala stupiti na snagu početkom 2023. godine, i to temeljem uredbe koju trenutno izrađuje Ministarstvo za ekološku tranziciju i prijelaz, izvijestio je španjolski El País.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER