Španjolska zabranjuje plastičnu ambalažu za voće i povrće

Španjolska je odlučila poduzeti novi korak u borbi protiv plastične krize i zabraniti plastiku koja se koristi za pakiranje voća i povrća u supermarketima. Zabrana bi trebala stupiti na snagu početkom 2023. godine, i to temeljem uredbe koju trenutno izrađuje Ministarstvo za ekološku tranziciju i prijelaz, izvijestio je španjolski El País.

„Protiv prekomjerne upotrebe plastične ambalaže želimo se boriti na najučinkovitiji način“, izjavio je za El País glasnogovornik Ministarstva za ekološku tranziciju, dodajući da je onečišćenje plastikom „prešlo sve granice“.

U Španjolskoj se prema podacima ministarstva godišnje proizvede 1,8 milijuna tona otpadne plastične ambalaže, a manje od polovice toga se reciklira. Kao i u drugim europskim zemljama, za ukidanje plastičnog pakiranja voća i povrća najviše se zalažu ekološke udruge i organizacije, a najnoviji potez španjolske vlade u skladu je s francuskom zabranom ove vrste pakiranja koje će stupiti na snagu već u siječnju 2022. godine.

Naime, španjolska uredba slijedi francuski zakon kojim se plastična ambalaža zabranjuje za pakiranja težine manje od 1,5 kilograma, a osim zabrane plastične ambalaže, nacrtom uredbe također se predviđaju mjere za smanjenje upotrebe plastičnih boca za vodu i to poticanjem postavljanja javnih fontana za piće i promicanjem drugih alternativa, izvijestio je El País. Uredbom se također želi utjecati na smanjenje upotrebe plastičnih čaša na javnim događanjima počevši od 2023. godine. Jedan od najvažnijih ciljeva nove vladine uredbe je smanjenje prodaje svih vrsta pića pakiranih u plastičnim bocama i to za 50 posto te uvođenje obveze 100-postotnog recikliranja plastične ambalaže do 2030. godine.

Pixabay

Predstavnici ministarstva sastali su se s čelnicima tvrtki i 'zelenih' organizacija kako bi zajedno raspravili nove mjere. Julio Barea iz Greenpeacea potvrdio je da su se obje strane usuglasile s najavljenom zabranom plastične ambalaže, ali preostaje još dogovor o primjeni novog zakona. Međutim, Barea smatra kako španjolska vlada lijevog centra nije učinila dovoljno za smanjenje plastičnog onečišćenja. „Pijemo, jedemo i udišemo plastiku“, kazao je Barea te upozorio na posljedice plastičnog onečišćenja koje opisuje kao „pandemiju“.

Nova uredba također je u skladu sa studijom španjolskih znanstvenika o ekološkom statusu mora i plastičnom onečišćenju, objavljene ovog mjeseca u časopisu Marine Pollution Bulletin. U studiji se potvrđuje onečišćenje mikroplastikom duž cijele španjolske obale te se navode potrebne mjere koje bi međunarodne i lokalne vlade, tvrtke i pojedinci trebali poduzeti s ciljem smanjenja plastičnog onečišćenja te kvalitetnijeg gospodarenja plastičnim otpadom. Posebno se ističe izuzetno veliko onečišćenje Alboranskog mora, najzapadnijeg dijela Sredozemnog mora koji se nalazi između Španjolske, Maroka i Alžira, kao i zaljeva Alicante i područja oko Barcelone. Osim toga, vrlo velike koncentracije mikroplastike pronađene su i na plažama Kanarskih otoka, koja je u zabrinjavajućoj količini pronađena gotovo u svim uzorcima mora.

   

Izvor: Marine Pollution Bulletin

„Mišljenja smo da potrebna rješenja nadilaze mjere poput recikliranja ili ponovne upotrebe, a nedvojbeno uključuju ograničavanje upotrebe plastike, ponajviše one za jednokratno korištenje. Ono što je najvažnije, potrebno je drastično smanjiti proizvodnju plastike na globalnoj razini“, napisali su autori studije. Također, u studiji se navodi kako bi potrošači hranu, uključujući voće i povrće, trebali kupovati na veliko, odnosno u većim količinama ili pakiranjima, kako bi se izbjegla nepotrebna i prekomjerna upotreba plastične ambalaže.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Plastičnim vrećicama odzvonilo i u New Yorku!

Nakon što je američka savezna država New York prije gotovo godinu dana donijela odluku kojom se zabranjuje korištenje plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu, njihova zabrana stupa na snagu danas, 1. ožujka 2020. godine!

Francuska od 2020. proširuje zabranu plastike za jednokratnu upotrebu

Kako je sve teže zanemariti utjecaje plastičnog onečišćenja, ekološki osviješteni građani pitaju se kako mogu promijeniti način na koji kupuju, jedu, putuju ili smanjuju otpad u svakodnevnom životu. Iako su napori na razini svakog pojedinca od presudnog značaja, važni su i oni koji se provode na nacionalnoj razini. Nakon što se već istaknula svojim naporima za smanjenje plastičnog onečišćenja, Francuska od 2020. godine uvodi još sveobuhvatniju zabranu plastike za jednokratnu upotrebu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER