Citu i White Arkitekter grade novo održivo središte Leedsa

Tranzicija prema niskougljičnim gradovima

Citu i White Arkitekter zajedno su osmislili plan izgradnje održivog naselja naziva Climate Innovation District u Leedsu. Nakon 90 godina u središtu tog britanskog grada niče potpuno novo stambeno naselje u potpunosti namijenjeno za održivo stanovanje i prilagođeno za život i rad uz visoki stupanj zaštite okoliša i ublažavanja klimatskih promjena. Ovom investicijom nastaje novo održivo središte grada s više od 500 stanova i kuća te se razvija trenutno najveći održivi razvojni projekt u UK.

Mijenja se način na koji živimo, stanujemo i radimo u našim gradovima

Projekt je inspiriran skandinavskim urbanim središtima i načinom života uz primjenu visokih standarda zaštite okoliša i integraciju usluga, uključujući zdravstvene, školske te komercijalne i proizvodne prostore. Prostori za društvena okupljanja i druženje uz mnoštvo zelenih površina ključna su karakteristika ovog novog gradskog naselja, uz potpuno isključivanje prometa i vozila. Pri razvoju projekta razmatrale su se i udaljenosti koju stanovnici moraju prijeći kako bi stigli do određenih objekata, podređujući cjelokupan prostor potrebama pješaka i biciklista.

Uspostavom zelene infrastrukture smanjuje se utjecaj efekta toplinskog otoka, poboljšava kvaliteta zraka i ukupna kvaliteta života za stanovnike, koje se potiče na društvenu interakciju, tjelesnu aktivnost i igru.

Kuće za ublažavanje najvećeg svjetskog izazova našeg vremena

Kompleks će činiti Citu Home kuće drvene konstrukcije, koje će se zahvaljujući korištenju najnovije održive tehnologije ubrajati među najsuvremenije i energetski najučinkovitije na svijetu. Projektanti ističu kako bi masovnija gradnja ovakvih kuća, dosad bez premca po energetskoj učinkovitosti, doprinijela ublažavanju problema nestašice stanova u Ujedinjenom Kraljevstvu uz istovremeno pozitivno djelovanje na ublažavanje klimatskih promjena.

„Citu Home i cijelo novo naselje predstavljaju pionirski pristup izgradnji kuća u zemlji koja je jedan od najvećih uzročnika emisije štetnih plinova. Građevinska industrija je već duže vrijeme sposobna za gradnju energetski učinkovitih kuća, ali takva izgradnja nažalost još uvijek nije poprimila masovniji karakter. Bez većih pomaka na tom području Ujedinjeno Kraljevstvo neće biti u stanju ispuniti svoje ambiciozne ciljeve za stambeno zbrinjavanje, niti utjecati na smanjenje emisija“, rekao je Chris Thompson, osnivač i direktor tvrtke Citu.

Čvrsta, lagana i potpuno oporabljiva konstrukcija

Osnova svake Citu Home kuće je čvrsta i lagana drvena konstrukcija, a poznato je kako je drvo izuzetan ekološki građevinski materijal. Drvo je jedini obnovljivi građevinski materijal za koji u procesu nastanka i obrade potrošimo najmanje energije, a istovremeno predstavlja skladište ugljika tj. ima vrlo nizak ugljični otisak. U tvrtki Citu tvrde kako drvo uskladištava čak jednu tonu CO2 po kubnom metru drvnog materijala. Također, drvo je izvrstan toplinski izolator i pomaže pri zadržavanju topline daleko više nego opeka.

Izgradit će se različite verzije kuća s jednom, dvije, tri ili četiri spavaće sobe, a tvrtka Citu bi prema poslovnim planovima uskoro mogla svake godine proizvoditi oko 750 kuća s ​​niskom razinom emisija. Sustav Citu Home razvijen je u suradnji sa Sveučilištem Beckett iz Leedsa, a naselje će se dovršiti u dvije faze.

Prvu fazu od 121 kuće i 191 stana projektirali su arhitekti iz  švedske tvrtke White Arkitekter sa sjedištem u Göteborgu, a za projektiranje druge faze zadužena je tvrtka Ollier Smurthwaite Architects iz Manchestera. Stambeni blokovi i nizovi kuća uz obalu rijeke Aire bit će izgrađeni iznad podzemnog parkirališta koje će biti opremljeno punionicama za električna vozila.

Sagrađena da bi bila pametna

Svaka Citu Home kuća raspolagat će sustavom prikupljanja kišnice i oborinskih voda, kao i mehaničkim ventilacijskim sustavom za prozračivanje i oporavak topline (MVHR sustav) koji će omogućavati dotok svježeg zraka u svaku prostoriju, a za čije će se zagrijavanje koristiti oporabljena toplina. Time se ponovno koristi čak 90 posto energije utrošene za zagrijavanje. Potrebe za potrošnjom energije na taj su način u ovim kućama 7-10 puta manje nego u prosječnom britanskom kućanstvu, čime se dodatno smanjuje emisija CO2.

U ljetnim mjesecima sustav ventilacije koristi pasivno hlađenje putem posebno dizajniranih kapaka i rešetki na prozorima i odvodi toplinu kroz otvor na krovu što omogućuje dodatne uštede na hlađenju kuća.

Proteklih godina u stanogradnji se raširila uporaba Smart-Home tehnologija, no kako kažu u tvrtki Citu, kuća unatoč korištenju silne tehnologije i dalje može biti „glupa“. Njihove Citu kuće su, kažu, drukčije. Vlasnici kuća i stanova moći će kontrolirati potrošnju energije i imati uvid u stanje računa korištenjem Actuate aplikacije, koja će im omogućiti uključivanje i isključivanje svjetla i kućanskih uređaja gdje god se nalazili.

Zelena od krova do podruma

Sve kuće u Climate Innovation District uz rijeku Aire imat će zelene krovove prekrivene tepihom od ljutog žednjaka (Sedum acre) koji će biti idealna staništa za kukce oprašivače. Poznato je kako zeleni krovovi svojom vegetacijom služe za prirodno hlađenje u ljetnim i za čuvanje topline u zimskim mjesecima, čime se štedi energija i smanjuju emisije. Osim što pomažu pri smanjenju efekta toplinskih otoka u gradovima, zeleni krovovi služe i kao filtar za pročišćavanje zraka uklanjajući polutante iz okoliša i podižući kvalitetu zraka.  

Na zelenim krovovima postavit će se i solarni paneli čime će svaka kuća godišnje prosječno proizvoditi 1333 kWh električne energije, a sva proizvedena energija prebacivat će se i prodavati dalje putem mreže i energetske tvrtke samog naselja. Prodajom energije investirat će se u razvoj energetske infrastrukture naselja i time snižavati troškovi stanovnika.

Očekuje se kako će se na taj način u naselju godišnje proizvesti preko 117.000 kWh čiste energije, dok bi elektrana na ugljen za proizvodnju iste količine energije uzrokovala emisiju od 105 tona CO2.

Naravno, sve kuće imat će pristup biciklističkim stazama koje će se protezati cijelim naseljem.

Ovaj će projekt bez sumnje djelovati kao poticaj buduće održive urbane izgradnje, a prve stambene jedinice trebale bi biti dovršene već početkom 2018. godine.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Urbana toplina doprinosi bujanju drveća

Gradsko drveće odgovara na izazove klimatskih promjena i konstantnog razvoja gradova te se na najbolji način prilagođava efektu toplinskog otoka. Ono ubrzano raste, no postoji mogućnost da brže stari.

Nastavlja se bečka zelena ofenziva protiv ljetnih vrućina

Sve zelenija austrijska metropola odlučno nastavlja borbu protiv klimatskih promjena, a iako je u gradu s gotovo pola milijuna stabala udio zelenih površina već dosegao 53 %, Beč ih želi još više! Posebnim proračunom za ozelenjavanje Beča i održavanje postojećeg zelenila, gradska će uprava u tu svrhu tijekom 2019. i 2020. godine izdvojiti čak osam milijuna eura te omogućiti ravnomjernu sadnju drveća u svim dijelovima grada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER