Nastavlja se bečka zelena ofenziva protiv ljetnih vrućina

Bečka gradska uprava nastavlja s prilagodbom klimatskim promjenama i sadnjom drveća u svim dijelovima grada

Sve zelenija austrijska metropola odlučno nastavlja borbu protiv klimatskih promjena, a iako je u gradu s gotovo pola milijuna stabala udio zelenih površina već dosegao 53 %, Beč ih želi još više! Posebnim proračunom za ozelenjavanje Beča i održavanje postojećeg zelenila, gradska će uprava u tu svrhu tijekom 2019. i 2020. godine izdvojiti čak osam milijuna eura te omogućiti ravnomjernu sadnju drveća u svim dijelovima grada.

  • Svako stablo je važno! Promjene su u Beču vidljive gotovo u svakoj ulici. / Izvor: Facebook / Birgit Hebein

Nove zelene ulice u okruzima Favoriten i Währing

Crveno-zelena gradska vlast u Beču nastavlja svoju borbu protiv klimatskih promjena te će u okviru posebnog proračuna za ozelenjavanje grada u narednim tjednima realizirati sadnju 26 dodatnih stabala. Ovaj put riječ je o ozelenjavanju dvije ulice u okruzima Favoriten (10.) i Währing (18.), gusto izgrađenim i u ljetnim mjesecima najtoplijim dijelovima grada. Ulice Waldgasse u okrugu Favoriten i Theresiengasse u Währingu uskoro će dobiti novo zeleno ruho, a osim sadnje novih stabala u njima će se urediti i prostori za ugodan boravak i druženje lokalnog stanovništva.

Kao što smo izvijestili ranije ove godine, poseban proračun za ozelenjavanje Beča i održavanje postojećeg zelenila, kojim će gradska uprava u tu svrhu tijekom 2019. i 2020. godine izdvojiti čak osam milijuna eura, omogućit će ravnomjernu sadnju drveća u svim dijelovima grada. Gradska se uprava odlučila na njegovo donošenje zbog toga što je sadnja stabala u gusto izgrađenim urbanim područjima vrlo skupa, kako zbog već razvijenih urbanih struktura, tako i zbog cijelog niza infrastrukturnih instalacija u javnom prostoru i potrebe njihove zaštite.

  • Dogradonačelnica Birgit Hebein na nedavnom otvorenju najveće bečke fotonaponske elektrane koja se nalazi na krovu trgovačkog centra Donauzentrum i u kojoj će se godišnje proizvoditi oko milijun kWh čiste energije te istovremeno smanjiti emisija CO2 za oko 270 tona. / Izvor: Facebook / Birgit Hebein

„Kada je riječ o preuređenju i obnovi ulica, uvijek mi je važno da se Bečanke i Bečani nakon toga bolje i ugodnije osjećaju. Sadnjom drveća u ove dvije gradske ulice donosimo dio prirode jer drveće je svakako najodrživiji i najprirodniji raspoloživi klimatizacijski sustav. Zelenilo nam je potrebno naročito tijekom toplinskih valova kako bismo učinkovito rashladili naš grad i sve toplije ljetne mjesece Bečankama i Bečanima učinili podnošljivijima." – izjavila je zamjenica bečkog gradonačelnika i vijećnica zadužena za zaštitu klime Birgit Hebein.

U borbi protiv klimatske krize i sve intenzivnijih toplinskih valova, Beč se već duže vrijeme oslanja na mjere ozelenjavanja. S trenutnim udjelom od 53 posto zelenih površina, oko 1.000 parkova i bezbroj zelenih površina, Beč je na dobrom putu da postane jedan od najzelenijih gradova svijeta, ali njegova gradska uprava i dalje nastavlja s aktivnostima ozelenjavanja.

  • Bečka gradska zastupnica Ulli Sima na krovu Studentskog doma GreenHouse u Seestadtu Aspern čija fotonaponska elektrana, kao dio istraživačkog projekta ASCR, proizvodi energiju, njome trguje i po potrebi intervenira kako bi stabilizirala elektroenergetsku mrežu. / Fotografija: PID / Houdek

>>> Pročitajte još >>> Zieglergasse postaje prva bečka ulica prilagođena klimatskim promjenama

„Protiv klimatske krize borimo se već dugi niz godina i u tome uspijevamo jer Beč ima najnižu emisiju CO2 po stanovniku u cijeloj Austriji“, kazala je gradska vijećnica za okoliš Ulli Sima. „Međutim, u našem gradu i dalje uočavamo posljedice globalne klimatske krize, tako da poduzimamo hitne mjere po tom pitanju. Mjere ozelenjavanja i sadnje drveća svakako su učinkovito sredstvo u borbi protiv visokih temperatura izazvanih djelovanjem klimatskih promjena."

„Klimatske promjene su i socijalno pitanje jer posebno pogađaju najranjivije kategorije našeg društva. Drveće sadimo za budućnost i podupiremo aktivnosti naših gradskih okruga u stvaranju dodatnih rekreacijskih i zelenih površina koje će svi moći koristiti“, rekao je zastupnik u Pokrajinskoj skupštini i predsjednik Kluba zastupnika SPÖ-a Josef Taucher.

Drveće i zelena fasada u ulici Waldgasse (10., Favoriten)

U ulici Waldgasse u 10. bečkom okrugu Favoriten posadit će se ukupno 14 novih stabala - 12 poljskih jasena (Fraxinus angustifolia) i dva graba (Carpinus betulus) kojima će se osigurati ugodnija i hladnija mikroklima. Stabla jasena su srednje veličine i mogu narasti do 18 metara visine, listovi su im ljeti zeleni, a ujesen poprimaju crvenu boju u zagasitoj bordo nijansi. To je idealno drveće za gradske ulice i aleje koje dobro podnosi gradsku klimu, otporno je na mraz, ali i na toplinu. Grab može narasti do visine od oko 15 metara. Njegovi svježe zeleni listovi ujesen poprimaju zlatno žutu nijansu, a posebno je pogodan za gradske ulice i okućnice. Osim toga, otporan je na vjetrove, smrzavanje i dobro podnosi gradsku klimu.

  • Trenutni izgled ulice Waldgasse / © ZoomVP 2019

Na raskrižju s ulicom Quellenstrasse, ispred kućnih brojeva 30/32, uredit će se dva prostora i popločati svijetlim betonskim pločama te opremiti klupama i fontanom za piće, na isti način kako se uređuje ulica Zieglergasse – prva bečka ulica koja će se prilagoditi klimatskim promjenama. Na raskrižju s ulicom Gudrunstrasse, točnije ispred kućnog broja 2, uredit će se još jedan atraktivan prostor te opremiti klupom i fontanom za piće.

>>> Pročitajte još >>> Beč je cool! – glavni grad Austrije postaje još „zeleniji“

Poseban ugođaj novouređenoj ulici dat će i zelena fasada zgrade na adresi Waldgasse 22, koju će postaviti sami stanari po završetku radova na uređenju ulice.

  • Izgled ulice Waldgasse nakon preuređenja / © ZoomVP 2019

„Favoriten ima više zelenih površina od trećeg, četvrtog, petog šestog i sedmog okruga zajedno. Međutim, u pojedinim područjima našeg okruga s velikom gustoćom izgradnje kao u ulici Waldgasse, potrebno nam je dodatno zelenilo kao zaštita od ljetnih vrućina. Stoga pri realizaciji novih projekata veliku pažnju posvećujemo sadnji većeg broja stabala i uređenju zelenih površina. Kao primjer mogu navesti novouređeni trg Reumannplatz.“ – rekao je predsjednik okruga Favoriten Marcus Franz o planiranoj sadnji stabala u svom okrugu.

  • Trenutni izgled ulice Theresiengasse  / © ZoomVP 2019

Više zelenila za Theresiengasse u Währingu

U ulici Theresiengasse u 18. bečkom okrugu posadit će se ukupno dvanaest stabala na dijelu od Jörgerstraße do Schuhmanngasse, što će u budućnosti stanarima ove ulice osigurati ugodniju i hladniju mikroklimu. Ispred kućnog broja 19 uredit će se prostor sa stablom i dvije klupe. Ovdje će se pak saditi stabla japanskih sofora (Styphnolobium japonicum), kao u ulici Rotenturmstraße čije je otvorenje najavljeno za 14. studenog. Ova listopadna stabla mogu izrasti do visine od 30 metara, krošnja im je široka i okrugla, a ujesen im listovi poprimaju jarko žutu boju.

  • Izgled ulice Theresiengasse nakon preuređenja / © ZoomVP 2019

„Kada razmišljamo o budućnosti naše djece i unuka važno nam je svako stablo. Sadnja stabala je od izuzetne važnosti u dijelovima grada s puno betona i gotovo nikakvog zelenila, a takvih mjesta još uvijek imamo u našem okrugu Währing. Jedno od njih je i ulica Theresiengasse koja je na križanju s Jörgerstraße trenutno najgori dio našeg okruga. Zahvaljujući programu financiranja sadnje stabala, drago mi je što ćemo upravo ovdje uskoro imati daleko više zelenila. Ovo je važno ulaganje u našu budućnost, posebno za naše mlade i najmlađe građane.“ – kazala je predsjednica okruga Silvia Nossek.

S.F. | Ekovjesnik

  • Bečka dogradonačelnica Birgit Hebein / Foto: PID/Christian Fürthner

 

Više nedavnih istraživanja otkrilo je kako se između muškaraca i žena javljaju oprečna mišljenja kada se raspravlja o pitanjima vezanim za zaštitu okoliša. Žene su se, za razliku od svojih muških kolega, pokazale mnogo izglednijima za podupiranje politike zaštite okoliša. Ovu teoriju potvrđuju i ove dvije Bečanke, Birgit Hebein i Ulli Sima, koje su svoj grad odlučile učiniti još ugodnijim mjestom za život. >>> Pročitajte još >>> Zašto je potrebno uključiti više žena u kreiranje okolišne politike?

VEZANE VIJESTI

„Mali Pariz“ u bečkom Alsergrundu

Središnji dio bečke ulice Servitengasse postat će pješačka zona, dok će se u gornjem dijelu ulice provesti mjere smirivanja prometa. Najavljena je sadnja jedanaest novih stabala i uređenje dodatnih zelenih površina, a javna površina popločat će se svijetlim betonskim pločama koje sprječavaju zagrijavanje tijekom vrućih ljetnih dana. Završetak radova očekuje se do studenog ove godine.

Beč je cool! – glavni grad Austrije postaje još „zeleniji“

U borbi protiv visokih temperatura uzrokovanih klimatskim promjenama austrijska prijestolnica već odavno vjeruje u mogućnosti ozelenjavanja. Udio zelenih površina u gradu je u međuvremenu dosegao 53 %, a uređeno je i oko 1.000 gradskih parkova. No ono čime se ovaj grad posebno ponosi su njegove „zelene“ fasade.

Beč dobiva prvi park koji hladi

Austrijska metropola čak i u zimsko doba nastavlja osmišljavati inovativne načine kako građanima olakšati podnošenje ljetnih vrućina. Grad Beč je početkom prosinca predstavio najnoviju, dosad neviđenu mjeru s ciljem smanjenja efekta urbanog toplinskog otoka i visokih temperatura uzrokovanih klimatskim promjenama – prvi park za rashlađivanje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER