Nastavlja se bečka zelena ofenziva protiv ljetnih vrućina

Bečka gradska uprava nastavlja s prilagodbom klimatskim promjenama i sadnjom drveća u svim dijelovima grada

Sve zelenija austrijska metropola odlučno nastavlja borbu protiv klimatskih promjena, a iako je u gradu s gotovo pola milijuna stabala udio zelenih površina već dosegao 53 %, Beč ih želi još više! Posebnim proračunom za ozelenjavanje Beča i održavanje postojećeg zelenila, gradska će uprava u tu svrhu tijekom 2019. i 2020. godine izdvojiti čak osam milijuna eura te omogućiti ravnomjernu sadnju drveća u svim dijelovima grada.

  • Svako stablo je važno! Promjene su u Beču vidljive gotovo u svakoj ulici. / Izvor: Facebook / Birgit Hebein

Nove zelene ulice u okruzima Favoriten i Währing

Crveno-zelena gradska vlast u Beču nastavlja svoju borbu protiv klimatskih promjena te će u okviru posebnog proračuna za ozelenjavanje grada u narednim tjednima realizirati sadnju 26 dodatnih stabala. Ovaj put riječ je o ozelenjavanju dvije ulice u okruzima Favoriten (10.) i Währing (18.), gusto izgrađenim i u ljetnim mjesecima najtoplijim dijelovima grada. Ulice Waldgasse u okrugu Favoriten i Theresiengasse u Währingu uskoro će dobiti novo zeleno ruho, a osim sadnje novih stabala u njima će se urediti i prostori za ugodan boravak i druženje lokalnog stanovništva.

Kao što smo izvijestili ranije ove godine, poseban proračun za ozelenjavanje Beča i održavanje postojećeg zelenila, kojim će gradska uprava u tu svrhu tijekom 2019. i 2020. godine izdvojiti čak osam milijuna eura, omogućit će ravnomjernu sadnju drveća u svim dijelovima grada. Gradska se uprava odlučila na njegovo donošenje zbog toga što je sadnja stabala u gusto izgrađenim urbanim područjima vrlo skupa, kako zbog već razvijenih urbanih struktura, tako i zbog cijelog niza infrastrukturnih instalacija u javnom prostoru i potrebe njihove zaštite.

  • Dogradonačelnica Birgit Hebein na nedavnom otvorenju najveće bečke fotonaponske elektrane koja se nalazi na krovu trgovačkog centra Donauzentrum i u kojoj će se godišnje proizvoditi oko milijun kWh čiste energije te istovremeno smanjiti emisija CO2 za oko 270 tona. / Izvor: Facebook / Birgit Hebein

„Kada je riječ o preuređenju i obnovi ulica, uvijek mi je važno da se Bečanke i Bečani nakon toga bolje i ugodnije osjećaju. Sadnjom drveća u ove dvije gradske ulice donosimo dio prirode jer drveće je svakako najodrživiji i najprirodniji raspoloživi klimatizacijski sustav. Zelenilo nam je potrebno naročito tijekom toplinskih valova kako bismo učinkovito rashladili naš grad i sve toplije ljetne mjesece Bečankama i Bečanima učinili podnošljivijima." – izjavila je zamjenica bečkog gradonačelnika i vijećnica zadužena za zaštitu klime Birgit Hebein.

U borbi protiv klimatske krize i sve intenzivnijih toplinskih valova, Beč se već duže vrijeme oslanja na mjere ozelenjavanja. S trenutnim udjelom od 53 posto zelenih površina, oko 1.000 parkova i bezbroj zelenih površina, Beč je na dobrom putu da postane jedan od najzelenijih gradova svijeta, ali njegova gradska uprava i dalje nastavlja s aktivnostima ozelenjavanja.

  • Bečka gradska zastupnica Ulli Sima na krovu Studentskog doma GreenHouse u Seestadtu Aspern čija fotonaponska elektrana, kao dio istraživačkog projekta ASCR, proizvodi energiju, njome trguje i po potrebi intervenira kako bi stabilizirala elektroenergetsku mrežu. / Fotografija: PID / Houdek

>>> Pročitajte još >>> Zieglergasse postaje prva bečka ulica prilagođena klimatskim promjenama

„Protiv klimatske krize borimo se već dugi niz godina i u tome uspijevamo jer Beč ima najnižu emisiju CO2 po stanovniku u cijeloj Austriji“, kazala je gradska vijećnica za okoliš Ulli Sima. „Međutim, u našem gradu i dalje uočavamo posljedice globalne klimatske krize, tako da poduzimamo hitne mjere po tom pitanju. Mjere ozelenjavanja i sadnje drveća svakako su učinkovito sredstvo u borbi protiv visokih temperatura izazvanih djelovanjem klimatskih promjena."

„Klimatske promjene su i socijalno pitanje jer posebno pogađaju najranjivije kategorije našeg društva. Drveće sadimo za budućnost i podupiremo aktivnosti naših gradskih okruga u stvaranju dodatnih rekreacijskih i zelenih površina koje će svi moći koristiti“, rekao je zastupnik u Pokrajinskoj skupštini i predsjednik Kluba zastupnika SPÖ-a Josef Taucher.

Drveće i zelena fasada u ulici Waldgasse (10., Favoriten)

U ulici Waldgasse u 10. bečkom okrugu Favoriten posadit će se ukupno 14 novih stabala - 12 poljskih jasena (Fraxinus angustifolia) i dva graba (Carpinus betulus) kojima će se osigurati ugodnija i hladnija mikroklima. Stabla jasena su srednje veličine i mogu narasti do 18 metara visine, listovi su im ljeti zeleni, a ujesen poprimaju crvenu boju u zagasitoj bordo nijansi. To je idealno drveće za gradske ulice i aleje koje dobro podnosi gradsku klimu, otporno je na mraz, ali i na toplinu. Grab može narasti do visine od oko 15 metara. Njegovi svježe zeleni listovi ujesen poprimaju zlatno žutu nijansu, a posebno je pogodan za gradske ulice i okućnice. Osim toga, otporan je na vjetrove, smrzavanje i dobro podnosi gradsku klimu.

  • Trenutni izgled ulice Waldgasse / © ZoomVP 2019

Na raskrižju s ulicom Quellenstrasse, ispred kućnih brojeva 30/32, uredit će se dva prostora i popločati svijetlim betonskim pločama te opremiti klupama i fontanom za piće, na isti način kako se uređuje ulica Zieglergasse – prva bečka ulica koja će se prilagoditi klimatskim promjenama. Na raskrižju s ulicom Gudrunstrasse, točnije ispred kućnog broja 2, uredit će se još jedan atraktivan prostor te opremiti klupom i fontanom za piće.

>>> Pročitajte još >>> Beč je cool! – glavni grad Austrije postaje još „zeleniji“

Poseban ugođaj novouređenoj ulici dat će i zelena fasada zgrade na adresi Waldgasse 22, koju će postaviti sami stanari po završetku radova na uređenju ulice.

  • Izgled ulice Waldgasse nakon preuređenja / © ZoomVP 2019

„Favoriten ima više zelenih površina od trećeg, četvrtog, petog šestog i sedmog okruga zajedno. Međutim, u pojedinim područjima našeg okruga s velikom gustoćom izgradnje kao u ulici Waldgasse, potrebno nam je dodatno zelenilo kao zaštita od ljetnih vrućina. Stoga pri realizaciji novih projekata veliku pažnju posvećujemo sadnji većeg broja stabala i uređenju zelenih površina. Kao primjer mogu navesti novouređeni trg Reumannplatz.“ – rekao je predsjednik okruga Favoriten Marcus Franz o planiranoj sadnji stabala u svom okrugu.

  • Trenutni izgled ulice Theresiengasse  / © ZoomVP 2019

Više zelenila za Theresiengasse u Währingu

U ulici Theresiengasse u 18. bečkom okrugu posadit će se ukupno dvanaest stabala na dijelu od Jörgerstraße do Schuhmanngasse, što će u budućnosti stanarima ove ulice osigurati ugodniju i hladniju mikroklimu. Ispred kućnog broja 19 uredit će se prostor sa stablom i dvije klupe. Ovdje će se pak saditi stabla japanskih sofora (Styphnolobium japonicum), kao u ulici Rotenturmstraße čije je otvorenje najavljeno za 14. studenog. Ova listopadna stabla mogu izrasti do visine od 30 metara, krošnja im je široka i okrugla, a ujesen im listovi poprimaju jarko žutu boju.

  • Izgled ulice Theresiengasse nakon preuređenja / © ZoomVP 2019

„Kada razmišljamo o budućnosti naše djece i unuka važno nam je svako stablo. Sadnja stabala je od izuzetne važnosti u dijelovima grada s puno betona i gotovo nikakvog zelenila, a takvih mjesta još uvijek imamo u našem okrugu Währing. Jedno od njih je i ulica Theresiengasse koja je na križanju s Jörgerstraße trenutno najgori dio našeg okruga. Zahvaljujući programu financiranja sadnje stabala, drago mi je što ćemo upravo ovdje uskoro imati daleko više zelenila. Ovo je važno ulaganje u našu budućnost, posebno za naše mlade i najmlađe građane.“ – kazala je predsjednica okruga Silvia Nossek.

S.F. | Ekovjesnik

  • Bečka dogradonačelnica Birgit Hebein / Foto: PID/Christian Fürthner

 

Više nedavnih istraživanja otkrilo je kako se između muškaraca i žena javljaju oprečna mišljenja kada se raspravlja o pitanjima vezanim za zaštitu okoliša. Žene su se, za razliku od svojih muških kolega, pokazale mnogo izglednijima za podupiranje politike zaštite okoliša. Ovu teoriju potvrđuju i ove dvije Bečanke, Birgit Hebein i Ulli Sima, koje su svoj grad odlučile učiniti još ugodnijim mjestom za život. >>> Pročitajte još >>> Zašto je potrebno uključiti više žena u kreiranje okolišne politike?

VEZANE VIJESTI

Hoće li gradske ulice ovog ljeta postati idealno mjesto za odmor?

Nizozemska inicijativa Vakantiestraat (Ulica za odmor) promovira kvartovske ulice kao idealno mjesto za provođenje ovoljetnog odmora. Svakodnevni život na gradskim ulicama može itekako postati poželjan i živopisan, no samo pod uvjetom da se javni prostor vrati građanima.

Beč je cool! – glavni grad Austrije postaje još „zeleniji“

U borbi protiv visokih temperatura uzrokovanih klimatskim promjenama austrijska prijestolnica već odavno vjeruje u mogućnosti ozelenjavanja. Udio zelenih površina u gradu je u međuvremenu dosegao 53 %, a uređeno je i oko 1.000 gradskih parkova. No ono čime se ovaj grad posebno ponosi su njegove „zelene“ fasade.

Beč dobiva prvi park koji hladi

Austrijska metropola čak i u zimsko doba nastavlja osmišljavati inovativne načine kako građanima olakšati podnošenje ljetnih vrućina. Grad Beč je početkom prosinca predstavio najnoviju, dosad neviđenu mjeru s ciljem smanjenja efekta urbanog toplinskog otoka i visokih temperatura uzrokovanih klimatskim promjenama – prvi park za rashlađivanje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER