Beč dobiva prvi park koji hladi

Bečanke i Bečani potražit će spas od vrućina u preuređenom parku Esterházy

Austrijska metropola čak i u zimsko doba nastavlja osmišljavati inovativne načine kako građanima olakšati podnošenje ljetnih vrućina. Grad Beč je početkom prosinca predstavio najnoviju, dosad neviđenu mjeru s ciljem smanjenja efekta urbanog toplinskog otoka i visokih temperatura uzrokovanih klimatskim promjenama – prvi park za rashlađivanje.

Nakon uređenja prve bečke ulice s mogućnošću regulacije temperature zraka te brojnih manjih projekata uređenja javnih površina i sadnje drveća realiziranih s ciljem prilagodbe klimatskim promjenama u svim dijelovima grada, sljedeće će se godine u 6. bečkom okrugu Mariahilf na poseban način preurediti dio Parka Esterházy (lokacija). Park se nalazi u blizini najvećeg austrijskog akvarija „Haus des Meeres” (hrv. Kuća mora), a projekt preuređenja pokrenuli su upravo spomenuti okrug i akvarij u suradnji s Gradskim vrtovima te će za njegovu realizaciju izdvojiti oko milijun eura.

  • Gradska vijećnica Ulli Sima i predsjednik okruga Mariahilf Markus Rumelhart na predstavljanju projekta / Foto: © Grad Beč / PID/Christian Fürthner

>>> Pročitajte još >>> Beč će sljedeće godine imati stotinu pješačkih zona

Srce parka bit će jedinstvena kružna konstrukcija površine 30 kvadratnih metara koja bi trebala sniziti okolnu temperaturu zraka za čak šest stupnjeva. Gotovo četiri metra visoka konstrukcija za rashlađivanje sastojat će se od tri luka okružena zelenilom, a posebno dizajnirani stupovi ispuštat će osvježavajuću vodenu maglicu. Uz to će u parku biti posađena nova stabla i biljke, a budući posjetitelji mogu očekivati nove klupe za sjedenje i podne fontane. Osim toga, ovaj park koji se proteže na 10.600 kvadratnih metara bit će proširen za dodatnih 200 m2. S radovima bi se trebalo početi u proljeće 2020. godine, a završetak se predviđa već za vrijeme ljeta.

  • Budući izgled Parka Esterházy u Beču / Foto: © Carla Lo

Ovaj inovativni projekt više je od pukog preuređenja parka. Tijekom dvije godine nakon njegova završetka stručnjaci će procjenjivati kako ovaj park funkcionira u praksi, a stečena znanja i iskustva poslužit će kao primjer za sljedeće projekte. Osim projekata poput ovoga Grad Beč provodi brojne druge mjere ozelenjavanja i rashlađivanja.

>>> Pročitajte još >>> Zieglergasse postaje prva bečka ulica prilagođena klimatskim promjenama

Značajnu ulogu u tome igra izgradnja novih zelenih površina čiji udio u Beču danas iznosi 53 posto. Sljedeće se godine planira izgradnja i preuređivanje oko 137.000 kvadratnih metara parkova i zelenih površina za što će se izdvojiti otprilike 9,3 milijuna eura. Dovoljna ponuda zelenila i mjesta za odmor u doba klimatskih promjena od iznimne su važnosti za kvalitetu života i zdravlje ljudi u gradovima, a brojni projekti dokaz su da je Beč to prepoznao. 

EurocommPR / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Bloombergova zaklada i Grad Pariz zajedno protiv ultrafinih čestica

Stanovnici regije Île-de-France izloženi su koncentracijama ozona i lebdećih čestica PM2,5 koje prelaze ograničenja određena novim smjernicama WHO-a. Čak devet od 10 stanovnika središnje francuske regije izloženo je štetnim koncentracijama dušikovog dioksida, a tri od četiri ugroženo je lebdećim česticama PM10. Unatoč napretku koji je postignut tijekom proteklih 20 godina, navedene činjenice ilustriraju važnost još bržeg rješavanja problema onečišćenja zraka.

Nakon ulica s regulacijom temperature zraka, Beč dobio i park koji hladi

Austrijska metropola ne prestaje oduševljavati svojim inovativnim rješenjima za lakše podnošenje ljetnih vrućina. Prvi bečki park za rashlađivanje djelomično je otvoren prošlog tjedna, a njegovo središte predstavlja gotovo četiri metra visoka konstrukcija prekrivena zelenilom i opremljena s tri prstena mlaznica iz kojih se raspršuje vodena maglica koja isparava i upija toplinu iz okoliša. Tako se snižava temperatura zraka i osigurava ugodna mikroklima.

Nastavlja se bečka zelena ofenziva protiv ljetnih vrućina

Sve zelenija austrijska metropola odlučno nastavlja borbu protiv klimatskih promjena, a iako je u gradu s gotovo pola milijuna stabala udio zelenih površina već dosegao 53 %, Beč ih želi još više! Posebnim proračunom za ozelenjavanje Beča i održavanje postojećeg zelenila, gradska će uprava u tu svrhu tijekom 2019. i 2020. godine izdvojiti čak osam milijuna eura te omogućiti ravnomjernu sadnju drveća u svim dijelovima grada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER