Beč do jeseni dobiva „plutajuće vrtove“ na Dunavskom kanalu

Austrijski glavni grad će do jeseni postati bogatiji za još jednu osvježavajuću zelenu oazu

Usred bečkog Dunavskog kanala niknut će nova zelena oaza koja će doprinijeti suzbijanju toplinskih otoka i ugodnijoj gradskoj klimi

U austrijsku metropolu već ove godine stiže dodatno pojačanje za borbu protiv visokih ljetnih temperatura. Po uzoru na Pariz na brodskoj će prevodnici nekadašnje brane Kaiserbad u bečkom Dunavskom kanalu (Donaukanal) tako niknuti nova gradska zelena površina – plutajući vrtovi za opuštanje u središtu grada koji će biti otvoreni za sve Bečanke i Bečane. Zahvaljujući toj hvalevrijednoj inicijativi Dunavski bi kanal trebao postati još važniji koridor svježeg zraka koji u vrućim ljetnim mjesecima pogoduje ugodnijoj klimi u gradu.

U okviru radova postavit će se velike ploče koje će promenadu uz Dunavski kanal povezati s dosad neiskorištenom prevodnicom Kaiserbad koja se nalazi nasuprot restorana Otto Wagner Schützenhaus. S obzirom na to da u ovom predjelu kanala postoji mnoštvo betonskih površina, predviđeno je da se one u određenoj mjeri uklone te da se posebna pažnja posveti ozelenjavanju. Stoga je u plutajućim vrtovima planirano postavljanje velikih posuda u kojima će biti posađene trajnice i trave te na pojedinim mjestima veliki grmovi i stabla. Uz to će među ovim zelenilom biti raznolikih mogućnosti za sjedenje i ležanje, i to ponešto za svaku dobnu skupinu.

>>> Pročitajte još >>> Bečka gradska uprava ulaže pola milijuna eura u ozelenjavanje fasada

  • Uz mnoštvo zelenila bit će i raznolikih mogućnosti za sjedenje i ležanje © MA 42

Investicija u vrijednosti od tri milijuna eura

„Otvaramo prostore uz rijeku za sve, stvaramo atraktivne površine za besplatno korištenje i time doprinosimo visokoj kvaliteti života u našem gradu.“ – izjavila je inicijatorica ovog projekta, članica bečkog poglavarstva za okoliš Ulli Sima te izrazila zadovoljstvo što će se ovaj projekt konačno realizirati.

Kako je ove srijede navedeno u priopćenju ureda Ulli Sime, gradnja bi trebala početi u narednih nekoliko dana ili tjedana, a nova zelena površina na ukupnoj površini od 1.484 četvornih metara bit će uređena do rujna ove godine.

Procjenjuje se da će realizacija projekta stajati oko tri milijuna eura, a pri uređenju dvaju platformi, kojima će se nova zelena površina povezati s prevodnicom Kaiserbad, posebna će se pozornost posvetiti zadovoljavanju strogih sigurnosnih zahtjeva i zaštite spomeničke baštine. Naime, prevodnica nekadašnje brane Kaiserbad, kao i Otto Wagner Schützenhaus, izgrađeni su između 1904. i 1908. godine.

>>> Ozelenjavanje zgrada u Beču ima mnoge prednosti: poboljšava kvalitetu zraka, utječe na očuvanje bioraznolikosti, hladi pri visokim ljetnim temperaturama i isparavanjima te pruža prirodniji, zdraviji okoliš u urbanim sredinama <<<

Poznato je da se Grad Beč raznim korisnim mjerama poput ozelenjavanja fasada i parkova za rashlađivanje bori protiv posljedica klimatskih promjena. Uz to su proteklih godina u austrijskoj metropoli zaživjeli i brojni prostori za opuštanje direktno uz Dunav od kojih je najpoznatija pješčana plaža CopaBeach.

>>> Pročitajte još >>> Bečka zelena ofenziva protiv ljetnih vrućina se nastavlja >>> Prilagodba klimatskim promjenama i sadnja drveća u svim dijelovima grada

  • Najpoznatiji prostor za opuštanje direktno uz Dunav je bečka pješčana plaža „CopaBeach“ © PID / Christian Fürthner

S obzirom na to da bi projekt bečkih plutajućih vrtova na Dunavskom kanalu trebao biti dovršen do kraja ljeta, Beč će uskoro postati bogatiji za još jednu osvježavajuću zelenu oazu. Već odavno znamo da je austrijski glavni grad „cool“, no svi napori gradske uprave koji se ulažu u borbu protiv posljedica klimatskih promjena potvrđuju da će Beč to i dalje ostati ili kako bi u Beču rekli – „Wien bleibt cool!“.

  • EurocommPR / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Beč će ovog ljeta biti bogatiji za pedeset zelenih fasada

Ozelenjavanje zgrada ima mnoge prednosti: poboljšava kvalitetu zraka, utječe na očuvanje bioraznolikosti, hladi pri visokim ljetnim temperaturama i isparavanjima te pruža prirodniji, zdraviji okoliš u urbanim sredinama. Bečkim projektom „50 zelenih zgrada“ to će sada biti još lakše ostvarivo, a pedeset vlasnika zgrada u austrijskoj metropoli već ovog ljeta ima priliku besplatno dobiti BeRTA zelene fasadne module za ozelenjavanje svojih zgrada.

Nastavlja se bečka zelena ofenziva protiv ljetnih vrućina

Sve zelenija austrijska metropola odlučno nastavlja borbu protiv klimatskih promjena, a iako je u gradu s gotovo pola milijuna stabala udio zelenih površina već dosegao 53 %, Beč ih želi još više! Posebnim proračunom za ozelenjavanje Beča i održavanje postojećeg zelenila, gradska će uprava u tu svrhu tijekom 2019. i 2020. godine izdvojiti čak osam milijuna eura te omogućiti ravnomjernu sadnju drveća u svim dijelovima grada.

Beč je cool! – glavni grad Austrije postaje još „zeleniji“

U borbi protiv visokih temperatura uzrokovanih klimatskim promjenama austrijska prijestolnica već odavno vjeruje u mogućnosti ozelenjavanja. Udio zelenih površina u gradu je u međuvremenu dosegao 53 %, a uređeno je i oko 1.000 gradskih parkova. No ono čime se ovaj grad posebno ponosi su njegove „zelene“ fasade.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER