Beč do jeseni dobiva „plutajuće vrtove“ na Dunavskom kanalu

Austrijski glavni grad će do jeseni postati bogatiji za još jednu osvježavajuću zelenu oazu

Usred bečkog Dunavskog kanala niknut će nova zelena oaza koja će doprinijeti suzbijanju toplinskih otoka i ugodnijoj gradskoj klimi

U austrijsku metropolu već ove godine stiže dodatno pojačanje za borbu protiv visokih ljetnih temperatura. Po uzoru na Pariz na brodskoj će prevodnici nekadašnje brane Kaiserbad u bečkom Dunavskom kanalu (Donaukanal) tako niknuti nova gradska zelena površina – plutajući vrtovi za opuštanje u središtu grada koji će biti otvoreni za sve Bečanke i Bečane. Zahvaljujući toj hvalevrijednoj inicijativi Dunavski bi kanal trebao postati još važniji koridor svježeg zraka koji u vrućim ljetnim mjesecima pogoduje ugodnijoj klimi u gradu.

U okviru radova postavit će se velike ploče koje će promenadu uz Dunavski kanal povezati s dosad neiskorištenom prevodnicom Kaiserbad koja se nalazi nasuprot restorana Otto Wagner Schützenhaus. S obzirom na to da u ovom predjelu kanala postoji mnoštvo betonskih površina, predviđeno je da se one u određenoj mjeri uklone te da se posebna pažnja posveti ozelenjavanju. Stoga je u plutajućim vrtovima planirano postavljanje velikih posuda u kojima će biti posađene trajnice i trave te na pojedinim mjestima veliki grmovi i stabla. Uz to će među ovim zelenilom biti raznolikih mogućnosti za sjedenje i ležanje, i to ponešto za svaku dobnu skupinu.

>>> Pročitajte još >>> Bečka gradska uprava ulaže pola milijuna eura u ozelenjavanje fasada

  • Uz mnoštvo zelenila bit će i raznolikih mogućnosti za sjedenje i ležanje © MA 42

Investicija u vrijednosti od tri milijuna eura

„Otvaramo prostore uz rijeku za sve, stvaramo atraktivne površine za besplatno korištenje i time doprinosimo visokoj kvaliteti života u našem gradu.“ – izjavila je inicijatorica ovog projekta, članica bečkog poglavarstva za okoliš Ulli Sima te izrazila zadovoljstvo što će se ovaj projekt konačno realizirati.

Kako je ove srijede navedeno u priopćenju ureda Ulli Sime, gradnja bi trebala početi u narednih nekoliko dana ili tjedana, a nova zelena površina na ukupnoj površini od 1.484 četvornih metara bit će uređena do rujna ove godine.

Procjenjuje se da će realizacija projekta stajati oko tri milijuna eura, a pri uređenju dvaju platformi, kojima će se nova zelena površina povezati s prevodnicom Kaiserbad, posebna će se pozornost posvetiti zadovoljavanju strogih sigurnosnih zahtjeva i zaštite spomeničke baštine. Naime, prevodnica nekadašnje brane Kaiserbad, kao i Otto Wagner Schützenhaus, izgrađeni su između 1904. i 1908. godine.

>>> Ozelenjavanje zgrada u Beču ima mnoge prednosti: poboljšava kvalitetu zraka, utječe na očuvanje bioraznolikosti, hladi pri visokim ljetnim temperaturama i isparavanjima te pruža prirodniji, zdraviji okoliš u urbanim sredinama <<<

Poznato je da se Grad Beč raznim korisnim mjerama poput ozelenjavanja fasada i parkova za rashlađivanje bori protiv posljedica klimatskih promjena. Uz to su proteklih godina u austrijskoj metropoli zaživjeli i brojni prostori za opuštanje direktno uz Dunav od kojih je najpoznatija pješčana plaža CopaBeach.

>>> Pročitajte još >>> Bečka zelena ofenziva protiv ljetnih vrućina se nastavlja >>> Prilagodba klimatskim promjenama i sadnja drveća u svim dijelovima grada

  • Najpoznatiji prostor za opuštanje direktno uz Dunav je bečka pješčana plaža „CopaBeach“ © PID / Christian Fürthner

S obzirom na to da bi projekt bečkih plutajućih vrtova na Dunavskom kanalu trebao biti dovršen do kraja ljeta, Beč će uskoro postati bogatiji za još jednu osvježavajuću zelenu oazu. Već odavno znamo da je austrijski glavni grad „cool“, no svi napori gradske uprave koji se ulažu u borbu protiv posljedica klimatskih promjena potvrđuju da će Beč to i dalje ostati ili kako bi u Beču rekli – „Wien bleibt cool!“.

  • EurocommPR / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Beč će ovog ljeta biti bogatiji za pedeset zelenih fasada

Ozelenjavanje zgrada ima mnoge prednosti: poboljšava kvalitetu zraka, utječe na očuvanje bioraznolikosti, hladi pri visokim ljetnim temperaturama i isparavanjima te pruža prirodniji, zdraviji okoliš u urbanim sredinama. Bečkim projektom „50 zelenih zgrada“ to će sada biti još lakše ostvarivo, a pedeset vlasnika zgrada u austrijskoj metropoli već ovog ljeta ima priliku besplatno dobiti BeRTA zelene fasadne module za ozelenjavanje svojih zgrada.

U Beču otvoreni plutajući vrtovi na Dunavskom kanalu

Donedavno nepristupačna i neiskorištena betonska površina stare brane Kaiserbad u bečkom Dunavskom kanalu (Donaukanal) pretvorena je u još jednu urbanu zelenu oazu, a novi rekreacijski prostor u središtu grada dovršen je nakon tri mjeseca radova te otvoren prema planu na prvi dan listopada.

Nakon ulica s regulacijom temperature zraka, Beč dobio i park koji hladi

Austrijska metropola ne prestaje oduševljavati svojim inovativnim rješenjima za lakše podnošenje ljetnih vrućina. Prvi bečki park za rashlađivanje djelomično je otvoren prošlog tjedna, a njegovo središte predstavlja gotovo četiri metra visoka konstrukcija prekrivena zelenilom i opremljena s tri prstena mlaznica iz kojih se raspršuje vodena maglica koja isparava i upija toplinu iz okoliša. Tako se snižava temperatura zraka i osigurava ugodna mikroklima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER