Beč će ovog ljeta biti bogatiji za pedeset zelenih fasada

Natječaj za dobivanje besplatnih zelenih fasadnih modula otvoren je do 23. lipnja

Ozelenjavanje zgrada ima mnoge prednosti: poboljšava kvalitetu zraka, utječe na očuvanje bioraznolikosti, hladi pri visokim ljetnim temperaturama i isparavanjima te pruža prirodniji, zdraviji okoliš u urbanim sredinama. Bečkim projektom „50 zelenih zgrada“ to će sada biti još lakše ostvarivo, a pedeset vlasnika zgrada u austrijskoj metropoli već ovog ljeta ima priliku besplatno dobiti BeRTA zelene fasadne module za ozelenjavanje svojih zgrada.

Grad Beč uspijeva zadržati konstantan udio zelenih površina od preko 50 %, a rješenje je pronašao u prenamjeni industrijskih površina, povećanju broja parkova i ozelenjavanju fasada i pločnika s ciljem smanjivanja efekta toplinskih otoka koji mogu uzrokovati razlike u temperaturi između središta grada i okoline i do 12 stupnjeva.

Foto: gruenstattgrau.at

Kao ciljno područje provedbe projekta „50 zelenih zgrada“ odabran je 10. bečki okrug Favoriten jer je u njemu najizraženiji efekt toplinskih otoka. Središnje područje omeđeno je ulicama Gudrunstraße, Wielandgasse, Laaer-Berg-Strasse, Absberggasse, Ferdinand-Löwe-Straße i Südosttangente, no na natječaj se mogu prijaviti i zainteresirani građani koji žive izvan ovog područja grada te podnijeti online prijavu. U slučaju proširenja projektnog područja, razmatrat će se i prijave izvan ovog bečkog okruga.

Što je potrebno za prijavu?

Prvi korak online prijave građana podrazumijeva unošenje osnovnih podataka o zgradi, a podnošenje prijave mogu pokrenuti stanari, vlasnici ili upravitelji zgrade. Zatim je potrebno ispuniti online obrazac s više informacija o samoj zgradi, kao što su stanje fasade ili širina pločnika, a potrebno je imenovati i osobu koja će se zadužiti za održavanje zelenila. Građanima su također na raspolaganju detaljne upute za podnošenje prijave koje mogu preuzeti sa stranica projekta. Važno je napomenuti kako je za pristupanje projektu potrebno odobrenje više od 50 % vlasnika.

Foto: Jakob Hubmann / gruenstattgrau.at

Lako postavljanje

BeRTA fasadni moduli omogućuju brzo i povoljno ozelenjavanje fasada. Sam naziv označava komponente ovog zelenog fasadnog modula: „Be“ kao Begrünung - ozelenjavanje, „R“ kao Rankhilfe - pomoć za penjanje, „T“ kao Trog – posuda za biljke i „A“ kao All-in-One ili „sve u jednom“. Posebna prednost ovih modula je njihovo lako postavljanje – sve komponente se lako spajaju, prilagođene su zgradi na koju se postavljaju i mogu se širiti.

>>> Pročitajte još >>> Kultura življenja: Grad Beč potiče građane na izgradnju vlastitih parkleta

Moduli se prilagođavaju svakoj zgradi i lokaciji

Stabilna posuda je osnova cijelog modula koja jednostavnim i redovitim zalijevanjem pruža pouzdane uvjete za rast biljaka. Ovisno o samoj fasadi zgrade odlučuje se o potrebi postavljanja mreže ili podloge za rast i penjanje biljaka, a posebna se pozornost posvećuje lokaciji zgrade i izloženosti sunčevoj svjetlosti kako bi se omogućio najbolji napredak zelenila. Kao što je već ranije navedeno, sve komponente ovih fasadnih modula se individualno prilagođavaju zgradi i njenoj lokaciji. Pri provedbi projekta mislilo se čak i na uvođenje klupa za sjedenje, zaštitu od vandalizma i zbrinjavanje biljnog otpada – postoje opcije kojima je sve to moguće, naravno uz nadoplatu.

Foto: gruenstattgrau.at

BeRTA je jednostavna za održavanje – uz redovito zalijevanje, gnojenje i profesionalno obrezivanje, jer to je sve što je potrebno. Zauzvrat se dobiva puno više – čišći zrak te ugodniji i ljepši urbani okoliš, a zelene fasade provjereno pomažu i pri ljetnim vrućinama.

„Grad budućnosti“

Projekt se provodi u sklopu programa „Grad budućnosti“ - istraživačkog i tehnološkog programa austrijskog Ministarstva prometa, inovacija i tehnologije u suradnji s Austrijskom agencijom za znanstvena istraživanja te tvrtkom Austria Wirtschaftsservice Gesellschaft mbH i Austrijskim društvom za okoliš i tehnologiju (ÖGUT).

Svi zainteresirani građani mogu se uvjeriti u prednosti ovih zelenih fasadnih modula od četvrtka 6. lipnja na adresi Buchengasse 77, 1100 Wien/Beč. Ako vas put nanese u lijepu austrijsku prijestolnicu, svratite na navedenu adresu i javite nam svoje dojmove.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PARK(ing) DAY je dan za druženje u kvartovskim oazama!

Ovog petka, 17. rujna, u Beču i u gradovima diljem svijeta obilježava se PARK(ing) DAY 2021. Motorna vozila ustupaju mjesto stanovnicima gradskih četvrti, a parkirališna mjesta pretvaraju se u ugodan prostor za druženje u susjedstvu i organizaciju raznih aktivnosti i događaja.

Beč je „cool“: zone osvježenja usred otoka vrućine

Karta osjeta topline grada Beča pokazala je u kojim dijelovima austrijske metropole prevladavaju posebno visoke temperature. Bečka gradska uprava je stoga pokrenula pilot projekt uređenja rashlađenih „cool“ ulica te su u tri najtoplija gradska okruga stvorene posebne zone osvježenja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER