U Beču nastaje jedan od najmodernijih obrazovnih kompleksa u Europi

Završetak izgradnje novog kompleksa Aspern Nord očekuje se do srpnja 2021. godine

U bečkoj gradskoj četvrti Seestadt Aspern niknut će novi obrazovni kompleks s naprednim energetskim konceptom

Jedan od najvećih europskih projekata urbanog razvoja koji se provodi u bečkoj gradskoj četvrti Seestadt Aspern pobuđuje interes brojnih međunarodnih stručnjaka. Radi se o novom urbanom središtu koje je primjer najbolje prakse u području istraživanja energetski učinkovitog urbanog planiranja. Izgrađeno je na temelju inovativnih i „pametnih” koncepata, a uskoro će biti bogatije za još jedan obrazovni kompleks.

Naime, do srpnja 2021. godine ondje će biti izgrađen novi kompleks nazvan Aspern Nord u sklopu kojega će se nalaziti razne odgojno-obrazovne ustanove za djecu u dobi do 14 godina. U projektiranje i izgradnju kompleksa također su implementirana energetski učinkovita rješenja, čime će nastati jedna od najmodernijih takvih zgrada u Europi u pogledu upravljanja energijom.

  • U bečkoj gradskoj četvrti Seestadt Aspern niknut će novi obrazovni kompleks s naprednim energetskim konceptom © MA 18 / Christian Fürthner

Napredan energetski koncept između ostalog obuhvaća automatizaciju grijanja, klimatizacije i ventilacije u zgradama kroz središnji sustav za upravljanje energijom koji omogućuje sveobuhvatnu optimizaciju energije i uštedu troškova. Ovaj koncept posebnim čine i zemljane sonde koje ljeti iz zemlje crpe toplinu, a zimi hladnoću te uz pomoć toplinskih pumpi stvaraju ugodnu temperaturu u prostorijama.

  • Ova pametna stambena zgrada u novom bečkom naselju Seestadt Aspern samostalno postavlja svoje energetske zahtjeve / Foto © ASCR / Vogel-AV

U istraživački projekt Aspern Smart City Research (ASCR) uključeni su tvrtka „Siemens”, bečko gradsko poduzeće „Wien Energie”, poduzeće za distribuciju električne energije i prirodnog plina „Wiener Netze” i Grad Beč. U sklopu tog projekta stručnjaci u ovoj četvrti još od 2013. godine proučavaju i razvijaju energetski učinkovita rješenja u urbanim područjima koja se temelje na obnovljivim izvorima energije.

>>> Pročitajte još >>> HoHo Wien - najviši hibridni drveni toranj na svijetu >>> Novi bečki toranj trebao bi postati ogledni primjer suvremenih drvenih konstrukcija

U proteklih sedam godina prikupljena je velika količina podataka vezanih uz područje energetike, razvijena su brojna prototipska rješenja i prijavljena je nekolicina patenata. Stečena znanja primjenjuju se i u izgradnji novog obrazovnog kompleksa, no zasigurno će to biti slučaj i s budućim građevinskim projektima u austrijskoj prijestolnici. Imajući to u vidu, cilj je ovog projekta doprinijeti održivom razvoju, zaštiti okoliša i smanjenju troškova u korist građana i grada.

EurocommPR / Ekovjesnik

    

 

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

Energetska istraživanja za grad budućnosti

Istraživačka tvrtka Aspern Smart City Research (ASCR) u novom bečkom naselju Seestadt Aspern istražuje načine kojima pametni stambeni kompleksi dobrim planiranjem, distribucijom i učinkovitijom uporabom mogu uštedjeti energiju i smanjiti emisije stakleničkih plinova.

Šetnja Bečom uz otkrivanje najboljih energetski učinkovitih projekata

Energy!ahead novi je projekt Grada Beča kojim obilazak austrijske prijestolnice dobiva novo lice. U ponudu besplatne aplikacije uvršteni su brojni uspješni projekti poput energetski učinkovite sanacije povijesnih građevina ili postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER