Šetnja Bečom uz otkrivanje najboljih energetski učinkovitih projekata

Aplikacija Energy!head redovito se ažurira u skladu s razvojem novih bečkih razvojnih projekata

Energy!ahead novi je projekt Grada Beča kojim obilazak austrijske prijestolnice dobiva novo lice. U ponudu besplatne aplikacije uvršteni su brojni uspješni projekti poput energetski učinkovite sanacije povijesnih građevina ili postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Uz novo osmišljenu aplikaciju Grada Beča Energy!ahead austrijsku prijestolnicu možete upoznati iz sasvim novog ugla: otkrivanjem uspješnih energetski učinkovitih rješenja u gradskom prostoru. Uz aplikaciju se mogu obići moderni projekti koji predstavljaju kakve sve mogućnosti u korištenju sunčeve, geotermalne i drugih obnovljivih izvora energije u Beču postoje. Jürgen Czernohorszky, član bečkog poglavarstva za okoliš, istaknuo je kako će aplikacija sve zainteresirane u potrazi za ponešto drugačijom šetnjom gradom dovesti na pravo odredište.

Urbanizirana područja, uzbudljiva arhitektonska rješenja i povijesni Beč

Aplikacijom se otkrivaju i energetski koncepti u službi očuvanja okoliša koji su proteklih godina nastali u velikim urbaniziranim područjima Beča. Primjer za to su inovativne građevine uzduž linije podzemne željeznice U2 od središta grada do novoizgrađene gradske četvrti Seestadt Aspern. Zanimanje će možda pobuditi i mala hidroelektrana u četvrti Nussdorf. Smještena u građevini iz vremena Jugendstila (secesije) i pod spomeničkom zaštitom, ova hidroelektrana proizvodi struju za više tisuća bečkih kućanstava. Aplikacija sadrži i zanimljive povijesne činjenice. Vjerojatno je samo nekolicini poznat podatak da je elektrana Freudenau prva hidroelektrana na rijeci u svijetu koja je u jednom milijunskom gradu puštena u pogon. Ili da je zgrada HOHO u bečkoj četvrti Seestadt Aspern drugi najviši drveni neboder na svijetu.

  • Energy!ahead: Uspješan primjer energetski učinkovitog projekta male hidroelektrane u četvrti Nussdorf © Fürthner

Aplikacija uz to navodi mnoge uspješne projekte u okviru energetske obnove zgrada u povijesnoj jezgri Beča, inovativna energetska rješenja na arhitektonskim remek-djelima, učinkovita rješenja u vezi s mobilnošću te održiva rješenja i ekološke inovacije u gradskim institucijama poput dječjih vrtića, škola, administrativnih zgrada, bazena ili vatrogasnih domova.

Budući da Beč neprestano radi na novim projektima koji su u službi održivog, energetski učinkovitog razvoja grada, ponuda aplikacije Energy!head redovito se proširuje.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Arena Porte de la Chapelle otvara svoja vrata u nedjelju 11. veljače

Arena Porte de la Chapelle (Adidas Arena) predstavlja novo središte sjevernog dijela francuske metropole koje će kao višenamjenski modularni prostor svojim sadržajima biti otvoren za sve stanovnike ove pariške četvrti. S kapacitetom od 8.000 sjedala dvorana će nakon Ljetnih olimpijskih i paraolimpijskih igara Paris 2024. upotpuniti mogućnosti održavanja brojnih kulturnih i sportskih događanja i natjecanja, a bit će i dom košarkaškog kluba Paris Basketball.

Beč je dobio svoj stoti park!

Više zelenila i hlada te prostora za rekreaciju i provođenje slobodnog vremena u 22. bečkom okrugu Donaustadt. Otvoren je stoti bečki park koji se prostire na površini od tri hektara, a prilikom njegovog uređenja realizirane su ideje, prijedlozi i želje više od 400 građana i građanki austrijskog glavnog grada.

U Beču je prošle godine posađeno 4.500 stabala

Nadaleko poznata kvaliteta života u austrijskom glavnom gradu povezana je i s visokim udjelom zelenih površina koja iznosi čak 53 posto, što Beč čini jednim od najzelenijih gradova u svijetu! 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER