HoHo Wien - najviši hibridni drveni toranj na svijetu

Novi bečki toranj trebao bi postati ogledni primjer suvremenih drvenih konstrukcija

Vizija drvene konstrukcije i ideja stvaranja nekonvencionalne građevine bile su polazište za razvoj i izgradnju HoHo tornja u Beču. Srećom, dogodio se izvrstan spoj hrabrog investitora i projektantice, izgradnja nove bečke gradske četvrti, pažljivo odabranog tima i višemjesečne pripreme projekta uz potporu gradske uprave. Sve to urodilo je izgradnjom trenutno najviše hibridne drvene građevine na svijetu.

Često razmatrana, ali dosad nerealizirana ideja o izgradnji „drvenog tornja“ u glavnom gradu Austrije uskoro postaje stvarnost, a sam toranj nadmašit će visinu svih prethodno izgrađenih drvenih građevina.

Projekt bečkog HoHo tornja predstavlja novu interpretaciju drva kao građevnog materijala, a razvija ga Kerbler Grupa na čelu s investitorom Günterom Kerblerom i projektanticom Caroline Palfy. Njihov glavni cilj je pokazati što se sve može učiniti s drvom kao građevnim materijalom, a novi toranj trebao bi postati ogledni primjer suvremenih drvenih konstrukcija.

Pionirski pothvat

HoHo toranj gradi se u novoj bečkoj četvrti Aspern i sa svojih će 24 katova i visinom od 84 metra biti najviši hibridni drveni neboder na svijetu. Na ukupnoj površini od 19.500 četvornih metara smjestit će se hotel, stanovi, restorani, wellness centar i uredi za iznajmljivanje, a troškovi izgradnje procjenjuju se na oko 65 milijuna eura.

Korištenje drva kao građevnog materijala za gradnju tornja ove visine svakako predstavlja izazov za građevinsku industriju, a investitor se nada kako će ovaj pionirski pothvat postaviti nove standarde koji će se primjenjivati širom svijeta.

„Hoho toranj je hibridna konstrukcija od drva i betona“, objašnjava Caroline Palfy. „Nosivi elementi kao što su zidovi, stupovi i stropovi izrađeni su od drveta. Budući da je riječ o prvom projektu ove vrste, troškovi izgradnje su oko 20 do 30 posto veći od izgradnje konvencionalnih uredskih zgrada, no ovim smo projektom u skladu s održivom gradnjom željeli postaviti nove standarde i pokazati što se sve može učiniti s drvom kao građevnim materijalom. Neto cijena najma bit će u prosjeku 15 eura po četvornom metru, dakle velika zarada nam nije glavni cilj.“

hoho-wien.at

Porast popularnosti drva kao građevnog materijala

Drvo je kao građevni materijal izabran upravo zbog njegove koristi za okoliš, a svatko tko se bavi održivom gradnjom zna kako je ono u Austriji lako dostupan i obnovljiv građevni materijal. Sav drveni materijal koji se koristi za izgradnju tornja praktički raste na svega sat i 17 minuta udaljenosti od Beča, a koristi se isključivo austrijsko drvo lokalnih dobavljača.

„Drvo je savršen građevni materijal, a prirodno drvo smreke stvara ugodan miris i jedinstvenu unutarnju klimu. Kao nedostatak ovog građevnog materijala možemo navesti lošiju zvučnu i toplinsku izolaciju u usporedbi s drugim materijalima kao što je opeka, no prednosti su mu ipak brojnije“, tvrdi Palfy.

Izgradnja ovako visoke drvene konstrukcije vrlo je zahtjevna u smislu planiranja strukture, a velika pozornost posvetila se protupožarnoj zaštiti i energetskoj učinkovitosti. Sustav izgradnje tornja jamči pak učinkovitu, vrlo fleksibilnu i sigurnu hibridnu građevinu visokog stupnja održivosti. Jezgra tornja bit će izgrađena od čvrstog armiranog betona, a zahvaljujući inovativnoj drvnoj tehnologiji, oko 75 posto zgrade bit će od drvenih materijala, čime će se emisija CO2 prema prvim procjenama smanjiti za 2.800 tona.

hoho-wien.at

Rast HoHo tornja pažljivo se prati u cijelom svijetu, budući da je trenutno najviša drvena građevina u izgradnji, a još viši drveni tornjevi planiraju se u Stockholmu (C.F. Møller, 112 m), Parizu (MGA Baobab, 120 m) i Londonu (Barbican Oakwood Tower, 300 m).

„Predani smo održivoj gradnji, a sljedeći projekt ćemo ponovno razvijati u ovom smjeru. Osobno, osim drva, preferiram i druge materijale koji se mogu reciklirati i rad s njima predstavlja mi veliko zadovoljstvo“, rekla je Caroline Palfy u razgovoru za dnevnik Kurier.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Slatka toplina bečkih Manner napolitanki

Poznato je da čokolada usrećuje, a ova tvornica jednostavno zrači srećom i zadovoljstvom svih svojih djelatnika koje smo tamo vidjeli i s njima pričali. Sa slatkim tajnama Mannera upoznala nas je i kroz tvornicu provela gospođa Karin Steinhart s kojom smo razgovarali o proizvodnji toplinske energije kojom se opskrbljuje čak 600 kućanstava u 16. i 17. bečkom okrugu.

Mjøstårnet – dovršen je najviši drveni toranj na svijetu

Norveški toranj Mjøsa (Mjøstårnet) službeno je sa svojih 18 katova i 85,4 metara visine u ožujku postao najviša drvena zgrada na svijetu. Toranj je pravi simbol promjena trendova u građevinarstvu i dokazuje kako se i ovako visoke zgrade mogu sagraditi korištenjem održivih materijala, a dizajneri iz tvrtke Voll Arkitekter nadaju se kako će njihov toranj inspirirati i druge arhitekte na veću primjenu drva.

Energetska istraživanja za grad budućnosti

Istraživačka tvrtka Aspern Smart City Research (ASCR) u novom bečkom naselju Seestadt Aspern istražuje načine kojima pametni stambeni kompleksi dobrim planiranjem, distribucijom i učinkovitijom uporabom mogu uštedjeti energiju i smanjiti emisije stakleničkih plinova.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER