HoHo Wien - najviši hibridni drveni toranj na svijetu

Novi bečki toranj trebao bi postati ogledni primjer suvremenih drvenih konstrukcija

Vizija drvene konstrukcije i ideja stvaranja nekonvencionalne građevine bile su polazište za razvoj i izgradnju HoHo tornja u Beču. Srećom, dogodio se izvrstan spoj hrabrog investitora i projektantice, izgradnja nove bečke gradske četvrti, pažljivo odabranog tima i višemjesečne pripreme projekta uz potporu gradske uprave. Sve to urodilo je izgradnjom trenutno najviše hibridne drvene građevine na svijetu.

Često razmatrana, ali dosad nerealizirana ideja o izgradnji „drvenog tornja“ u glavnom gradu Austrije uskoro postaje stvarnost, a sam toranj nadmašit će visinu svih prethodno izgrađenih drvenih građevina.

Projekt bečkog HoHo tornja predstavlja novu interpretaciju drva kao građevnog materijala, a razvija ga Kerbler Grupa na čelu s investitorom Günterom Kerblerom i projektanticom Caroline Palfy. Njihov glavni cilj je pokazati što se sve može učiniti s drvom kao građevnim materijalom, a novi toranj trebao bi postati ogledni primjer suvremenih drvenih konstrukcija.

Pionirski pothvat

HoHo toranj gradi se u novoj bečkoj četvrti Aspern i sa svojih će 24 katova i visinom od 84 metra biti najviši hibridni drveni neboder na svijetu. Na ukupnoj površini od 19.500 četvornih metara smjestit će se hotel, stanovi, restorani, wellness centar i uredi za iznajmljivanje, a troškovi izgradnje procjenjuju se na oko 65 milijuna eura.

Korištenje drva kao građevnog materijala za gradnju tornja ove visine svakako predstavlja izazov za građevinsku industriju, a investitor se nada kako će ovaj pionirski pothvat postaviti nove standarde koji će se primjenjivati širom svijeta.

„Hoho toranj je hibridna konstrukcija od drva i betona“, objašnjava Caroline Palfy. „Nosivi elementi kao što su zidovi, stupovi i stropovi izrađeni su od drveta. Budući da je riječ o prvom projektu ove vrste, troškovi izgradnje su oko 20 do 30 posto veći od izgradnje konvencionalnih uredskih zgrada, no ovim smo projektom u skladu s održivom gradnjom željeli postaviti nove standarde i pokazati što se sve može učiniti s drvom kao građevnim materijalom. Neto cijena najma bit će u prosjeku 15 eura po četvornom metru, dakle velika zarada nam nije glavni cilj.“

Porast popularnosti drva kao građevnog materijala

Drvo je kao građevni materijal izabran upravo zbog njegove koristi za okoliš, a svatko tko se bavi održivom gradnjom zna kako je ono u Austriji lako dostupan i obnovljiv građevni materijal. Sav drveni materijal koji se koristi za izgradnju tornja praktički raste na svega sat i 17 minuta udaljenosti od Beča, a koristi se isključivo austrijsko drvo lokalnih dobavljača.

„Drvo je savršen građevni materijal, a prirodno drvo smreke stvara ugodan miris i jedinstvenu unutarnju klimu. Kao nedostatak ovog građevnog materijala možemo navesti lošiju zvučnu i toplinsku izolaciju u usporedbi s drugim materijalima kao što je opeka, no prednosti su mu ipak brojnije“, tvrdi Palfy.

Izgradnja ovako visoke drvene konstrukcije vrlo je zahtjevna u smislu planiranja strukture, a velika pozornost posvetila se protupožarnoj zaštiti i energetskoj učinkovitosti. Sustav izgradnje tornja jamči pak učinkovitu, vrlo fleksibilnu i sigurnu hibridnu građevinu visokog stupnja održivosti. Jezgra tornja bit će izgrađena od čvrstog armiranog betona, a zahvaljujući inovativnoj drvnoj tehnologiji, oko 75 posto zgrade bit će od drvenih materijala, čime će se emisija CO2 prema prvim procjenama smanjiti za 2.800 tona.

hoho-wien.at

Rast HoHo tornja pažljivo se prati u cijelom svijetu, budući da je trenutno najviša drvena građevina u izgradnji, a još viši drveni tornjevi planiraju se u Stockholmu (C.F. Møller, 112 m), Parizu (MGA Baobab, 120 m) i Londonu (Barbican Oakwood Tower, 300 m).

„Predani smo održivoj gradnji, a sljedeći projekt ćemo ponovno razvijati u ovom smjeru. Osobno, osim drva, preferiram i druge materijale koji se mogu reciklirati i rad s njima predstavlja mi veliko zadovoljstvo“, rekla je Caroline Palfy u razgovoru za dnevnik Kurier.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Barcelona ima najbolju javnu knjižnicu na svijetu

Knjižnica „Gabriel García Márquez“ u četvrti Sant Martí u Barceloni proglašena je najboljom javnom knjižnicom za 2023. godinu. Nagrada je dodijeljena ovog ponedjeljka tijekom 88. kongresa Međunarodnog saveza knjižničarskih društava i ustanova (IFLA) u Rotterdamu.

Mjøstårnet – dovršen je najviši drveni toranj na svijetu

Norveški toranj Mjøsa (Mjøstårnet) službeno je sa svojih 18 katova i 85,4 metara visine u ožujku postao najviša drvena zgrada na svijetu. Toranj je pravi simbol promjena trendova u građevinarstvu i dokazuje kako se i ovako visoke zgrade mogu sagraditi korištenjem održivih materijala, a dizajneri iz tvrtke Voll Arkitekter nadaju se kako će njihov toranj inspirirati i druge arhitekte na veću primjenu drva.

Šetnja Bečom uz otkrivanje najboljih energetski učinkovitih projekata

Energy!ahead novi je projekt Grada Beča kojim obilazak austrijske prijestolnice dobiva novo lice. U ponudu besplatne aplikacije uvršteni su brojni uspješni projekti poput energetski učinkovite sanacije povijesnih građevina ili postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER