I ovog ljeta Bečanke i Bečani rashlađivat će se u zelenim oazama ispred svojih zgrada

Nastavlja se projekt „Coole Straßen“ jer u Beču znaju da je hlađenje moguće i bez klima uređaja!

Ove će godine 22 ulice diljem austrijskog glavnog grada biti prenamijenjene u zelene oaze u kojima se Bečanke i Bečani mogu rashladiti, odmarati, družiti i uživati

Karta osjeta topline grada Beča pokazuje u kojim dijelovima austrijske metropole prevladavaju posebno visoke temperature. Bečka gradska uprava stoga je prošle godine pokrenula pilot projekt uređenja posebnih zona osvježenja u tri najtoplija gradska okruga – Landstraße, Favoriten i Ottakring.

 

Ljetne vrućine sve su bliže, a od njih zasigurno neće ostati pošteđen ni glavni grad Austrije. Naime, Beč je jedan od gradova u Europi koji su najviše pogođeni klimatskom krizom. Stoga se gradska uprava trudi osmisliti inovativne načine kako vruće ljetne dane građanima učiniti što podnošljivijima.

Tako je u kolovozu prethodne godine pokrenut pilot-projekt „Coole Straßen“ u sklopu kojeg su ulice u tri bečka okruga privremeno prenamijenjene u zelene oaze s mjestima za odmor, druženje i igru. Nakon njegova završetka u rujnu 2019. gradske su vlasti evaluirale postignute rezultate te je odlučeno da će se inicijativa nastaviti i ove godine.

  • Birgit Hebein na prošlogodišnjem otvorenju prve „cool“ ulice u Beču – Hasnerstraße, na križanju s Haymerlegasse / Foto: Christian Fürthner / Grad Beč

„Bilo nam je važno znati gdje se u gradu bilježe najviše temperature, ali još važnije je bilo odmah djelovati“, izjavila je bečka dogradonačelnica Birgit Hebein uoči prošlogodišnjeg početka provođenja projekta kojim su se tri bečke lokacije vrlo brzo pretvorile u sjenovita i ozelenjena mjesta za odmor, igru, druženje i razgovore. „Ove su ulice odabrane zbog svog povoljnog položaja i sjene postojećih stabala i drugog zelenila, a njihovo preuređenje je obavljeno vrlo brzo zahvaljujući suradnji čelnika tri bečka okruga i Grada Beča, odnosno gradskih ureda za ceste i cestogradnju te promet“, kazala je Hebein.

Rezultati istraživanja pokazali su da ovakve mjere uistinu doprinose rashlađivanju grada jer se temperatura zraka tako može sniziti do pet stupnjeva, a projektom su iznimno zadovoljni i sami građani. Čak 92 % njih složilo se s time da se ova inicijativa ponovi. Stoga će od 22. lipnja do 20. rujna ove godine 18 ulica biti pretvoreno u privremene zelene oaze, dok će čak četiri biti dugoročno prenamijenjene.

„Prethodno su provedene mjere poput uređenja javnih površina i dječjih igrališta ugradnjom sustava za hlađenje i ovlaživanja zraka, postavljanja javnih česmi s pitkom vodom koje dodatno raspršuju vodenu maglicu koja isparava i upija toplinu iz okoliša čime se snižava temperatura zraka i osigurava ugodna mikroklima. Te su mjere postigle zadovoljavajuće rezultate pa pozdravljam poduzimanje takvih hitnih mjera za stanovnike našeg grada“, rekao je prošle godine predsjednik okruga Favoriten Marcus Franz.

  • Birgit Hebein (u sredini) sa zamjenicom načelnika okruga Landstraße Susanne Wessely i načelnicima Marcusom Franzom (Favoriten) i Franzom Prokopom (Ottakring) na prošlogodišnjem otvorenju prve „cool“ ulice u Beču – Hasnerstraße, na križanju s Haymerlegasse / Foto: Christian Fürthner / Grad Beč

Kao i prethodne godine, na temelju interaktivne karte koja prikazuje temperaturne vrijednosti i takozvane „toplinske otoke” te u dogovoru s čelnicima bečkih okruga, odabrana su najtoplija mjesta u gradu koja je potrebno rashladiti, a u kojima stanuje mnogo djece i osoba starije životne dobi koji teže podnose visoke temperature.

Te će lokacije zatim biti pretvorene u pješačke i biciklističke zone u kojima je zabranjen promet automobilima. Ondje će se postaviti tegle s biljkama, klupe, stolci i stolovi, a montirat će se i gumene cijevi koje ispuštaju finu vodenu maglicu te tako rashlađuju prolaznike. Sve zelene oaze obilazit će službene osobe koje će se brinuti za red i mir te će navečer pospremati dio namještaja.

Ulice koje se trajno prenamjenjuju nalaze se u 4., 14., 15. i 21. okrugu, a bit će obogaćene s više stabala, svjetlijim asfaltom te elementima koji će pružati hlad i osvježenje. Olakšavanje podnošenja ljetnih vrućina i stvaranje mjesta na kojima će građani moći boraviti i družiti se na otvorenom osobito je važno ovog ljeta koje će velik dio Bečanki i Bečana vjerojatno provesti u gradu.

  • Fotografije: Grad Beč i CityMaking! Wien

Vraćanje javnog prostora građanima nauštrb prometa, automobila i parkirališnih mjesta u gradu Beču nije problem. Već smo ranije pisali o bečkim parkletima – produžecima pločnika koji stanarima obližnjih zgrada pruža više prostora i mogućnosti za odmor i druženje, a ove godine bečka gradska uprava pokrenula je i novi program pod nazivom „Wiener Schatten“ („Bečke sjene“) koji će se provoditi s ciljem zaštite od štetnog djelovanja sunčeva zračenja i osiguranja dovoljno hlada na javnim gradskim površinama..

EurocommPR / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

„Mali Pariz“ u bečkom Alsergrundu

Središnji dio bečke ulice Servitengasse postat će pješačka zona, dok će se u gornjem dijelu ulice provesti mjere smirivanja prometa. Najavljena je sadnja jedanaest novih stabala i uređenje dodatnih zelenih površina, a javna površina popločat će se svijetlim betonskim pločama koje sprječavaju zagrijavanje tijekom vrućih ljetnih dana. Završetak radova očekuje se do studenog ove godine.

Beč je „cool“: zone osvježenja usred otoka vrućine

Karta osjeta topline grada Beča pokazala je u kojim dijelovima austrijske metropole prevladavaju posebno visoke temperature. Bečka gradska uprava je stoga pokrenula pilot projekt uređenja rashlađenih „cool“ ulica te su u tri najtoplija gradska okruga stvorene posebne zone osvježenja.

Nove bečke ideje za borbu protiv ljetnih vrućina

Osim što građanima pruža zdravstvene blagodati, drveće u gradovima doprinosi i estetskom izgledu ulica i gradskih četvrti, ali podiže i vrijednost nekretnina. Bečka gradska uprava toga je itekako svjesna pa je prošle godine za sadnju stabala i održavanje postojećeg zelenila izdvojila čak osam milijuna eura, a ove je godine za istu namjenu dodala još tri. No, u gusto izgrađenim dijelovima Beča ipak postoje lokacije na kojima se stabla ne mogu saditi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER