Recikliranje ambalaže od crne plastike

RECOUP: Suradnja i razgovor ključni su za rješavanje problema

RECOUP je proveo istraživanje te objavio izvještaj o mogućnostima recikliranja crne ambalažne plastike s ciljem prepoznavanja zapreka i poboljšavanja recikliranja te vrste plastike.

RECOUP (RECycling Of Used Plastics), britanska neprofitna organizacija koja potiče razvoj i povećanje razine recikliranja plastike u Velikoj Britaniji, provela je istraživanje među tvrtkama iz industrije s ciljem prepoznavanja zapreka i poboljšanja recikliranja ambalaže od crne plastike te nedavno objavila izvještaj o tome.

Ovo istraživanje pruža informacije o napretku postignutom na području recikliranja crne ambalažne plastike u posljednje dvije godine, a provedeno je u suradnji sa svim članicama RECOUP-a u lancu opskrbe i recikliranja plastične ambalaže. Nažalost, konstatirano je kako nije ostvaren velik napredak mogućnosti recikliranja crne plastike, uz istovremeno konstantno povećanje njenih količina i korištenja. S tom tvrdnjom složili su se svi ispitanici koji smatraju kako se po tom pitanju nešto ipak mora poduzeti te su predložili nekoliko mogućih rješenja. Jedno od njih svakako je značajnije oporezivanje ambalaže koja se ne može reciklirati.

Istraživanje se usredotočilo na potrebu razdvajanja i procesiranja crne i druge obojene plastične ambalaže te se ustanovilo kako postoje brojna rješenja od kojih su neka već dostupna, a druga u fazi razvoja, uključujući korištenje prozirne ambalaže ili drugih prepoznatljivih boja, korištenje prepoznatljivih crnih pigmenata te razvoj tehnike razdvajanja postojeće ambalaže crne boje.

U izvještaju se navodi niz postojećih pojedinačnih i zajedničkih akcija za koje se očekuje da će neprepoznatljivu crnu ambalažu na tržištu do kraja 2019. godine smanjiti za dvije trećine. S obzirom na to da je jedno od rješenja korištenje prepoznatljivog crnog pigmenta, čini se da izričito isključivanje ili označavanje crne ambalaže kao problematične više neće vrijediti.

„Shvaćamo da je potrebno vrijeme kako bi se unijele promjene koje su potrebne da bi se poboljšala mogućnost recikliranja, ali ne postoji razlog zašto se za svu plastičnu ambalažu ne može primijeniti osnovni princip da ne smije usporavati proces razvrstavanja ili recikliranja kao dio specifikacija za izradu“, rekao je Paul East, tehnolog za ambalažu i voditelj projekta u RECOUP-u.

Kako se navodi u izvještaju, uklanjanje ili ukidanje crne boje te zamjena prozirnom ambalažom ili prepoznatljivom bojom čini se kao najbrže rješenje u brojnim slučajevima te je stoga i najpopularnije. Izvještaj također naglašava potencijalno važnu ulogu crne i tamnije plastike sukladno sve većim zahtjevima i potrebama recikliranja te pruža pregled mogućnosti, uključujući detalje niza neovisnih projekata koji su se realizirali u 2019. godini.

Cijeli izvještaj može se preuzeti na www.recoup.org.

  • Žarko Šaravanja / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Croatia: Full Of Plastic!“

U Hrvatskoj ćemo još pričekati na zabranu plastičnih vrećica i ostalih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu te se nećemo svrstati uz bok država članica EU-a i ostatka svijeta koje su uvođenjem zabrane odlučile utjecati na rješavanje plastične krize.

Tesco je svjestan sve veće ekološke osviještenosti svojih kupaca

Britanski lanac trgovina Tesco provodi najučinkovitije mjere štednje i udvostručuje svoje napore u borbi protiv plastike za jednokratnu plastiku. The Guardian izvještava o namjeri uklanjanja proizvoda s pretjeranim plastičnim pakiranjima s polica Tescovih trgovina te najavi prestanka korištenja teško reciklabilne crne plastike za pakiranje gotovih jela do kraja ove godine.

Višekratne vrećice dodatno pogoršale problem plastičnog otpada

U britanskim trgovinama prodaju se vrećice za višekratnu upotrebu, popularno nazvane Bags for life, a kupci ih mogu besplatno zamijeniti kada se istroše. No, čini se da je zamjena jednog plastičnog proizvoda drugim zapravo uzrokovala još veći problem.

Praktični savjeti za Božić bez plastike

Istraživanja pokazuju da se nastajanje otpada tijekom božićnog razdoblja udvostručuje, a najveći udio čini plastični otpad nastao zamatanjem darova ili ambalažna pakiranja. Britanci tako tijekom božićnih praznika proizvedu oko 40 milijuna otpadnih ljepljivih vrpci (uglavnom plastičnih) te papira za zamatanje u tolikoj količini da bi njime ekvator mogli omotati čak devet puta!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER