Francuska: Posljednje zbogom plastičnim štapićima za uši

Od 1. siječnja 2020. stupa na snagu zabrana prodaje ovog opasnog plastičnog proizvoda!

Francuska je zabranu plastičnih štapića za uši najavila još sredinom 2016. godine, sukladno tada usvojenom zakonu o obnovi biološke raznolikosti, prirode i krajolika, a četvorogodišnje razdoblje tijekom kojeg su se proizvođači trebali prilagoditi i na tržištu ponuditi alternativne proizvode upravo završava, i to sa zadnjim danom ove godine.

Od 1. siječnja 2020. ovaj se plastični proizvod, izuzetno opasan za okoliš, ali i zdravlje potrošača, konačno izbacuje s polica francuskih trgovina!

Plastični štapići za uši koriste se u nezamislivo velikim količinama te se često ubrajaju među proizvode koji su najveći i najopasniji izvor onečišćenja okoliša. Stoga su mnogi ekološki osviješteni francuski potrošači  s odobravanjem dočekali vijest o njihovoj zabrani. Naime, procjenjuje se kako u kanalizacijskim odvodima, ali i na obalama i u svjetskim morima godišnje završi nevjerojatna količina od oko 1,2 mil. tona ovog opasnog otpada.

Zahvaljujući primjeni zakona koji je francuska Narodna skupština usvojila još 20. srpnja 2016., francuski kupci više neće imati mogućnost kupnje ovog proizvoda jer će se od 1. siječnja 2020. na policama francuskih trgovina moći prodavati isključivo štapići koji su u potpunosti izrađeni od pamuka.

I sami liječnici već duže vremena upozoravaju kako su štapići za uši zapravo vrlo štetni za zdravlje ljudi, a njihova se uporaba preporučuje isključivo za čišćenje vanjskog dijela uha. No, neprimjerenim korištenjem ljudi ugrožavaju svoje zdravlje i riskiraju ozljedu bubnjića. Također, štapićem se odstranjuje samo dio voska iz uha, dok se ostatak gura još dublje u uho, gdje se nakuplja te postaje sve gušći.

  • Fotograf Justin Hofman snimio je ovu dirljivu fotografiju morskog konjica s odbačenim štapićem za uši u onečišćenom indonezijskom moru za koju je nominiran za nagradu Wildlife Photographer of the Year.

S gledišta zaštite okoliša, plastični štapići za uši su uzrok velikog okolišnog problema jer ih mnogi potrošači nakon uporabe neodgovorno bacaju u WC školjke. Štapići na taj način dospijevaju u kanalizaciju, ali i dalje u mora i rijeke. Zbog toga su ovi proizvodi prava noćna mora za komunalne tvrtke koje se bave pročišćavanjem otpadnih voda, jer ih se vrlo teško uklanja kada dospiju na rešetke pročišćivača.

Francuski proizvođači su na raspolaganju imali čak četiri godine kako bi se pripremili za primjenu novog zakona te na tržištu ponudili štapiće koji su u potpunosti izrađeni od pamuka, ali i alternativne proizvode koji su sigurni za ljudsko zdravlje. Francuski dnevnik Le Parisien u svom videu daje pregled alternativnih proizvoda pomoću kojih se uši i dalje mogu čistiti, ali na način kojim se ne ugrožava okoliš.

Podsjetimo, na izbacivanje plastičnih štapića za uši s polica svojih trgovina još su se ranije odlučili neki veliki britanski trgovački lanci, ali Škotska je ipak prva u Ujedinjenom Kraljevstvu koja je uvela zabranu njihove proizvodnje i prodaje. Također, u skladu s naporima za smanjenje korištenja plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, s plastičnim štapićima za uši su se od 1. siječnja 2019. oprostili i naši jadranski susjedi Talijani.

A Vlada RH još uvijek oklijeva oko trajne zabrane ovog i ostalih štetnih plastičnih proizvoda! Budite bolji od Vlade RH jer već danas možete prestati koristiti plastične štapiće za uši i učiniti nešto dobro za zaštitu okoliša i vaše zdravlje.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Francuska od 2020. proširuje zabranu plastike za jednokratnu upotrebu

Kako je sve teže zanemariti utjecaje plastičnog onečišćenja, ekološki osviješteni građani pitaju se kako mogu promijeniti način na koji kupuju, jedu, putuju ili smanjuju otpad u svakodnevnom životu. Iako su napori na razini svakog pojedinca od presudnog značaja, važni su i oni koji se provode na nacionalnoj razini. Nakon što se već istaknula svojim naporima za smanjenje plastičnog onečišćenja, Francuska od 2020. godine uvodi još sveobuhvatniju zabranu plastike za jednokratnu upotrebu.

„Croatia: Full Of Plastic!“

U Hrvatskoj ćemo još pričekati na zabranu plastičnih vrećica i ostalih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu te se nećemo svrstati uz bok država članica EU-a i ostatka svijeta koje su uvođenjem zabrane odlučile utjecati na rješavanje plastične krize.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER