I u Škotskoj zabranjeni plastični štapići za uši!

Očekuje se da će se u Ujedinjenom Kraljevstvu do 2020. godine zabraniti i upotreba drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu poput plastičnih slamki i miješalica za napitke

Škotska je prva u Ujedinjenom Kraljevstvu službeno zabranila proizvodnju i prodaju plastičnih štapića za uši. Zaštitnici okoliša su oduševljeni ovom zabranom kojom će se utjecati na smanjenje količina ove opasne vrste otpada te zaštititi životinjski svijet i morski ekosustavi.

Prije nego što je nova zabrana stupila na snagu, nekoliko velikih proizvođača već je prešlo na proizvodnju više biorazgradivih alternativa, poput papirnatih higijenskih štapića za uši. Primjerice, neki su se proizvođači poput Johnson & Johnsona obvezali na proizvodnju isključivo papirnatih štapića za uši još prije dvije godine, dok su se na izbacivanje plastičnih štapića za uši s polica svojih trgovina već ranije odlučili neki veliki britanski trgovački lanci kao što su Tesco, Sainsbury’s, Asda, Aldi, Morrisons and Boots UK, a zadnji im se pridružio i Lidl.

Govoreći o novom zakonu, škotska državna tajnica za zaštitu okoliša Roseanna Cunningham izjavila je kako je „ponosna što je škotska vlada prva u Ujedinjenom Kraljevstvu zabranila plastične štapiće za uši. Otpad koji nastaje korištenjem plastike za jednokratnu upotrebu onečišćuje naše prelijepe plaže i zelene površine te prijeti životinjskim vrstama na kopnu i u moru.“

Vodeća udruga za očuvanje mora u Ujedinjenom Kraljevstvu, Marine Conservation Society, utvrdila je na obalama te zemlje izrazito veliku količinu otpada plastičnih štapića za uši, koja je morskim ekosustavima, kao i brojnim životinjskim vrstama nanijela golemu štetu. U toj se zemlji, naime, godišnja potrošnja plastičnih štapića za uši kreće i do brojke od preko 1,8 milijuna.

Pored toga, časopis Science Advances navodi kako je čovječanstvo od ranih 1950-ih godina do današnjih dana stvorilo 8,3 milijardi metričkih tona plastike. Nažalost, kriza plastičnog otpada dovodi do velikog onečišćenja okoliša, a trenutni sustavi za recikliranje nisu je u stanju pratiti. Čak je i zaklada Ellen MacArthur Foundation u partnerstvu sa Svjetskim ekonomskim forumom izvijestila da će do 2050. u oceanima biti više plastike nego ribe, ako proizvodnja plastike nastavi rasti prema sadašnjim stopama.

Očekuje se kako će ova zabrana potaknuti podizanje svijesti o potrebi zaštite okoliša, kao i donošenje drugih propisa korisnih za zaštitu okoliša, te istovremeno utjecati na ponašanje potrošača i njihovu educiranost o najboljim praksama kada je u pitanju plastika za jednokratnu upotrebu.

Emma Burlow iz konzultantske tvrtke Resource Futures, specijalizirane za zaštitu okoliša, gospodarenje resursima i otpadom te kružno gospodarstvo, izjavila je kako ova zabrana nije samo pozitivna za zaštitu okoliša, već i za gospodarstvo i stvaranje novih radnih mjesta. „Zabrana proizvoda potiče inovacije što dovodi do novih mogućnosti“, rekla je Burlow.

Ova nova zabrana igrat će značajnu ulogu u trenutnoj borbi protiv onečišćenja oceana, otvarajući prostor za daljnju zaštitu okoliša i reformu britanskog sustava za gospodarenje resursima i otpadom. Također, očekuje se da će Ujedinjeno Kraljevstvo s ciljem smanjenja količina plastičnog otpada do 2020. godine zabraniti i upotrebu drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu poput plastičnih slamki i miješalica za napitke.

  • Fotograf Justin Hofman snimio je ovu dirljivu fotografiju morskog konjica s odbačenim štapićem za uši u onečišćenom indonezijskom moru za koju je nominiran za nagradu Wildlife Photographer of the Year.

Podsjetimo, u Italiji je od 1. siječnja 2019. zabranjeno proizvoditi i prodavati plastične štapiće za uši, odnosno sve vrste tih proizvoda koje nisu biorazgradive ili kompostabilne. Proizvođači i trgovci na pakiranjima također imaju obvezu naznačiti pravila za njihovo pravilno zbrinjavanje. Također, od 1.1.2020. zabranjeni su za prodaju i u francuskim trgovinama sukladno novom zakonu o biološkoj raznolikosti. Mnogi su tu vijest primili s odobravanjem jer se procjenjuje kako u kanalizacijskim odvodima, ali i na obalama i u svjetskim morima godišnje završi nevjerojatna količina od oko 1,2 mil. tona ovog opasnog otpada.

A Hrvatska? Nakon što je promijenila raspored državnih blagdana, možda se Vlada RH sada konačno pozabavi i gorućim problemom plastičnog onečišćenja. 

S.F. / Ekovjesnik

 

 

 

VEZANE VIJESTI

Institut Ocean Voyages proveo dosad najveću akciju čišćenja oceana

Brod Instituta Ocean Voyages je tijekom 48-dnevne ekspedicije sjevernim Pacifikom uspješno uklonio čak 103 tone ribolovnih mreža i plastičnog otpada. Taj dio Pacifika, mjesta s najviše nakupljenog plastičnog otpada, poznatiji je kao Veliki pacifički otok smeća (GPGP - Great Pacific Garbage Patch).

Francuska od 2020. proširuje zabranu plastike za jednokratnu upotrebu

Kako je sve teže zanemariti utjecaje plastičnog onečišćenja, ekološki osviješteni građani pitaju se kako mogu promijeniti način na koji kupuju, jedu, putuju ili smanjuju otpad u svakodnevnom životu. Iako su napori na razini svakog pojedinca od presudnog značaja, važni su i oni koji se provode na nacionalnoj razini. Nakon što se već istaknula svojim naporima za smanjenje plastičnog onečišćenja, Francuska od 2020. godine uvodi još sveobuhvatniju zabranu plastike za jednokratnu upotrebu.

Francuska: Posljednje zbogom plastičnim štapićima za uši

Francuska je zabranu plastičnih štapića za uši najavila još sredinom 2016. godine, sukladno tada usvojenom zakonu o obnovi biološke raznolikosti, prirode i krajolika, a četvorogodišnje razdoblje tijekom kojeg su se proizvođači trebali prilagoditi i na tržištu ponuditi alternativne proizvode upravo završava, i to sa zadnjim danom ove godine.

Plastični štapići za uši izbačeni s polica francuskih trgovina

Plastični štapići za uši koriste se u nezamislivo velikim količinama te se često ubrajaju među proizvode koji su najveći i najopasniji izvor onečišćenja okoliša. Stoga su mnogi s odobravanjem dočekali vijest kako su štapići od 1. siječnja 2020., sukladno novom zakonu o biološkoj raznolikosti, zabranjeni za prodaju u francuskim trgovinama.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER