Plastični štapići za uši izbačeni s polica francuskih trgovina

Od 1. siječnja 2020. zabranjeni za prodaju u Francuskoj!

Plastični štapići za uši koriste se u nezamislivo velikim količinama te se često ubrajaju među proizvode koji su najveći i najopasniji izvor onečišćenja okoliša. Stoga su mnogi s odobravanjem dočekali vijest kako su štapići od 1.1.2020., sukladno novom zakonu o biološkoj raznolikosti, zabranjeni za prodaju u francuskim trgovinama. Procjenjuje se kako u kanalizacijskim odvodima, ali i na obalama i u svjetskim morima godišnje završi nevjerojatna količina od oko 1,2 mil. tona ovog opasnog otpada.

Fotograf Justin Hofman prošle je godine u rujnu izazvao brojne reakcije svojom dirljivom fotografijom morskog konjica s odbačenim štapićem za uši, snimljenom u izrazito onečišćenom indonezijskom moru, a zbog nje je i nominiran za nagradu Wildlife Photographer of the Year.

 

Zahvaljujući primjeni novog zakona, francuski kupci više neće imati mogućnost kupnje ovog, za okoliš, izrazito opasnog proizvoda. Od 1. siječnja 2020. na policama francuskih trgovina moći će se prodavati isključivo štapići koji su u potpunosti izrađeni od pamuka!

Liječnici već duže vremena upozoravaju kako su štapići za uši zapravo vrlo štetni za zdravlje ljudi. Njihova uporaba se preporučuje isključivo za čišćenje vanjskog dijela uha, no neprimjerenim korištenjem ljudi ugrožavaju svoje zdravlje i riskiraju ozljedu bubnjića. Osim što se pri čišćenju uz pomoć štapića odstranjuje samo dio voska iz uha, ostatak se gura još dublje u uho, gdje se nakuplja te postaje sve gušći.

S ekološkog gledišta, plastični štapići za uši uzrok su velikog okolišnog problema. Mnogi ih, nažalost, nakon uporabe neodgovorno bacaju u WC školjke te štapići na taj način dospijevaju u kanalizaciju, ali i dalje u mora i rijeke. Zbog toga su ovi proizvodi prava noćna mora za komunalne tvrtke koje se bave pročišćavanjem otpadnih voda, jer ih se vrlo teško uklanja kada dospiju na rešetke pročišćivača.

Na izbacivanje plastičnih štapića za uši s polica svojih trgovina još su se ranije odlučili neki veliki britanski trgovački lanci kao što su Tesco, Sainsbury’s, Asda, Aldi, Morrisons and Boots UK, a zadnji im se pridružio i Lidl. Također, neki su se proizvođači poput Johnson & Johnsona obvezali na proizvodnju isključivo papirnatih štapića, no ovo je prvi primjer u svijetu gdje se ovaj proizvod zabranjuje za prodaju s ciljem zaštite okoliša.

Vama toplo preporučujemo da prestanete koristiti plastične štapiće za uši i učinite nešto dobro za zaštitu okoliša i vaše zdravlje.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

I u Škotskoj zabranjeni plastični štapići za uši!

Škotska je prva u Ujedinjenom Kraljevstvu službeno zabranila proizvodnju i prodaju plastičnih štapića za uši. Zaštitnici okoliša su oduševljeni ovom zabranom kojom će se utjecati na smanjenje količina ove opasne vrste otpada te zaštititi životinjski svijet i morski ekosustavi.

Koji se otpad najčešće pronalazi u američkim rijekama?

Širok je raspon svih vrsta otpada na koje se može naići prilikom čišćenja riječnog područja – od shopping kolica do sofa, boca do dječjih lutaka. Volonteri „National River Cleanup“ inicijative marljivo rade na uklanjanju prisutnih otpadnih predmeta iz američkih rijeka, a temeljem njihovih iskustava Ecowatch je napravio popis pet najučestalijih pronađenih otpadnih predmeta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER