U Beogradu dogodine potpuna zabrana plastičnih vrećica

Hoće li primjer glavnog grada slijediti i ostatak Srbije?

Srpski ministar zaštite okoliša Goran Trivan pozdravio je odluku Grada Beograda te pozvao i druge lokalne samouprave da slijede primjer glavnog grada, no iz Privredne komore Srbije upozoravaju da će ta mjera značajno utjecati na sudbinu proizvođača plastičnih vrećica.

„Potpuno podržavam ovu odluku i pozivam druge lokalne samouprave da se ozbiljno i na ovaj način učinkovito pozabave ovim problemom, kao što to čini Beograd“, izjavio je ministar Goran Trivan novinskoj agenciji Tanjug. Trivan je ujedno podsjetio na podatak kako je odluka o uvođenju naplate plastičnih vrećica u trgovačkim lancima u Srbiji utjecala na smanjenje njihove upotrebe i do 80 posto.

Ministar Trivan očekuje kako će se provođenjem odluke Grada Beograda pokazati kako se lako i brzo mogu donijeti učinkovite mjere zaštite okoliša i dodaje kako je ona rezultat suradnje njegovog ministarstva i beogradske gradske uprave koja je iskoristila zakonsku osnovu za donošenje ovakve odluke.

Dragan Stevanović, tajnik Udruženja za kemijsku i gumarsku industriju pri Privrednoj komori Srbije, navodi da u Srbiji trenutno postoji oko 150 proizvođača plastičnih vrećica koji zapošljavaju oko 2.000 radnika te ocjenjuje kako će zabrana plastičnih vrećica u Beogradu, kao najvećem tržištu u toj zemlji, sigurno utjecati na smanjenje proizvodnje te će se nepovoljno odraziti na njihovo poslovanje.

„Proizvodnja vrećica je zbog najavljenih mjera ove godine već pala za 39,7 posto u odnosu na prošlu godinu, kao i zbog njihove naplate u velikim supermarketima“, rekao je Stevanović te dodao kako proizvođači plastičnih vrećica nemaju alternativu pa bi zbog eventualnog uvođenja zabrane u cijeloj zemlji mogli zaustaviti proizvodnju ili se potpuno preorijentirati na izvoz u zemlje EU-a što već čini oko 80 posto njih.

Tanjug danas prenosi i izjavu Siniše Mitrovića, savjetnika predsjednika Privredne komore Srbije, koji potvrđuje kako je gospodarenje otpadom u toj zemlji na vrlo niskoj razini te se reciklira svega  tri posto komunalnog otpada. U Srbiji se prikuplja oko 80 posto komunalnog otpada, dok ostatak završava na divljim odlagalištima kojih u Srbiji ima više od 3.500.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Edukativna predstava Eko patrola u riječkim vrtićima

Predstava Eko patrola Udruge Mali grad namijenjena je djeci predškolskog uzrasta i na njima prihvatljiv način govori o važnosti odvajanja otpada, zdravog načina života te čuvanja prirode i okoliša. Ova interaktivna predstava će do kraja mjeseca studenog 2019. biti izvedena 40 puta i gostovat će u svim predškolskim ustanovama Grada Rijeke, kao i u riječkim vrtićima drugih osnivača.

Njemačka vlada odlučila je zabraniti plastične vrećice

Njemačka savezna vlada je na prijedlog ministrice zaštite okoliša Svenje Schulze prošlog tjedna pokrenula zabranu laganih plastičnih vrećica. Prijedlog zakona predviđa da će plastične vrećice s debljinom stjenke od 15 do 50 mikrona ubuduće biti zabranjene, a izuzetak su najtanje vrećice za pakiranje voća i povrća čija bi zabrana očekivano dovela do povećanja količina plastične ambalaže u trgovinama.

Tjedan BEZ plastike: radionica izrade cool platnenih vrećica

Ako želite naučiti kako od majica koje ne nosite ili drugog već upotrijebljenog/nošenog tekstila možete jednostavno napraviti i sašiti cool platnene vrećice i vrećice za rinfuzu koje će zamijeniti plastične vrećice, pridružite se kreativnoj radionici koja će se u organizaciji Zero Waste Croatia Network i Zelene akcije održati u utorak 2. srpnja u Art Parku na Ribnjaku.

Zagreb: Tjedan bez plastike od 2.-5. srpnja 2019.

Povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica (3. srpnja), Zelena akcija kao članica svjetskog Break Free From Plastic pokreta, u Zagrebu od 2.-5. srpnja organizira „Tjedan bez plastike“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER