U Beogradu dogodine potpuna zabrana plastičnih vrećica

Hoće li primjer glavnog grada slijediti i ostatak Srbije?

Srpski ministar zaštite okoliša Goran Trivan pozdravio je odluku Grada Beograda te pozvao i druge lokalne samouprave da slijede primjer glavnog grada, no iz Privredne komore Srbije upozoravaju da će ta mjera značajno utjecati na sudbinu proizvođača plastičnih vrećica.

„Potpuno podržavam ovu odluku i pozivam druge lokalne samouprave da se ozbiljno i na ovaj način učinkovito pozabave ovim problemom, kao što to čini Beograd“, izjavio je ministar Goran Trivan novinskoj agenciji Tanjug. Trivan je ujedno podsjetio na podatak kako je odluka o uvođenju naplate plastičnih vrećica u trgovačkim lancima u Srbiji utjecala na smanjenje njihove upotrebe i do 80 posto.

Ministar Trivan očekuje kako će se provođenjem odluke Grada Beograda pokazati kako se lako i brzo mogu donijeti učinkovite mjere zaštite okoliša i dodaje kako je ona rezultat suradnje njegovog ministarstva i beogradske gradske uprave koja je iskoristila zakonsku osnovu za donošenje ovakve odluke.

Dragan Stevanović, tajnik Udruženja za kemijsku i gumarsku industriju pri Privrednoj komori Srbije, navodi da u Srbiji trenutno postoji oko 150 proizvođača plastičnih vrećica koji zapošljavaju oko 2.000 radnika te ocjenjuje kako će zabrana plastičnih vrećica u Beogradu, kao najvećem tržištu u toj zemlji, sigurno utjecati na smanjenje proizvodnje te će se nepovoljno odraziti na njihovo poslovanje.

„Proizvodnja vrećica je zbog najavljenih mjera ove godine već pala za 39,7 posto u odnosu na prošlu godinu, kao i zbog njihove naplate u velikim supermarketima“, rekao je Stevanović te dodao kako proizvođači plastičnih vrećica nemaju alternativu pa bi zbog eventualnog uvođenja zabrane u cijeloj zemlji mogli zaustaviti proizvodnju ili se potpuno preorijentirati na izvoz u zemlje EU-a što već čini oko 80 posto njih.

Tanjug danas prenosi i izjavu Siniše Mitrovića, savjetnika predsjednika Privredne komore Srbije, koji potvrđuje kako je gospodarenje otpadom u toj zemlji na vrlo niskoj razini te se reciklira svega  tri posto komunalnog otpada. U Srbiji se prikuplja oko 80 posto komunalnog otpada, dok ostatak završava na divljim odlagalištima kojih u Srbiji ima više od 3.500.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb: Tjedan bez plastike od 2.-5. srpnja 2019.

Povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica (3. srpnja), Zelena akcija kao članica svjetskog Break Free From Plastic pokreta, u Zagrebu od 2.-5. srpnja organizira „Tjedan bez plastike“.

Tjedan BEZ plastike: radionica izrade cool platnenih vrećica

Ako želite naučiti kako od majica koje ne nosite ili drugog već upotrijebljenog/nošenog tekstila možete jednostavno napraviti i sašiti cool platnene vrećice i vrećice za rinfuzu koje će zamijeniti plastične vrećice, pridružite se kreativnoj radionici koja će se u organizaciji Zero Waste Croatia Network i Zelene akcije održati u utorak 2. srpnja u Art Parku na Ribnjaku.

Više od 40.000 ljudi traži zabranu plastičnih vrećica u Hrvatskoj

Spomenici diljem zemlje osvanuli su ovih dana s aktivističkim porukama. Desetak statua slavnih, ali i neznanih ličnosti, u znak prosvjeda protiv masovne upotrebe plastičnih vrećica, »ponijelo« je u grad svoje platnene torbe, podržavši tako kampanju Greenpeacea u Hrvatskoj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER