U Beogradu dogodine potpuna zabrana plastičnih vrećica

Hoće li primjer glavnog grada slijediti i ostatak Srbije?

Srpski ministar zaštite okoliša Goran Trivan pozdravio je odluku Grada Beograda te pozvao i druge lokalne samouprave da slijede primjer glavnog grada, no iz Privredne komore Srbije upozoravaju da će ta mjera značajno utjecati na sudbinu proizvođača plastičnih vrećica.

„Potpuno podržavam ovu odluku i pozivam druge lokalne samouprave da se ozbiljno i na ovaj način učinkovito pozabave ovim problemom, kao što to čini Beograd“, izjavio je ministar Goran Trivan novinskoj agenciji Tanjug. Trivan je ujedno podsjetio na podatak kako je odluka o uvođenju naplate plastičnih vrećica u trgovačkim lancima u Srbiji utjecala na smanjenje njihove upotrebe i do 80 posto.

Ministar Trivan očekuje kako će se provođenjem odluke Grada Beograda pokazati kako se lako i brzo mogu donijeti učinkovite mjere zaštite okoliša i dodaje kako je ona rezultat suradnje njegovog ministarstva i beogradske gradske uprave koja je iskoristila zakonsku osnovu za donošenje ovakve odluke.

Dragan Stevanović, tajnik Udruženja za kemijsku i gumarsku industriju pri Privrednoj komori Srbije, navodi da u Srbiji trenutno postoji oko 150 proizvođača plastičnih vrećica koji zapošljavaju oko 2.000 radnika te ocjenjuje kako će zabrana plastičnih vrećica u Beogradu, kao najvećem tržištu u toj zemlji, sigurno utjecati na smanjenje proizvodnje te će se nepovoljno odraziti na njihovo poslovanje.

„Proizvodnja vrećica je zbog najavljenih mjera ove godine već pala za 39,7 posto u odnosu na prošlu godinu, kao i zbog njihove naplate u velikim supermarketima“, rekao je Stevanović te dodao kako proizvođači plastičnih vrećica nemaju alternativu pa bi zbog eventualnog uvođenja zabrane u cijeloj zemlji mogli zaustaviti proizvodnju ili se potpuno preorijentirati na izvoz u zemlje EU-a što već čini oko 80 posto njih.

Tanjug danas prenosi i izjavu Siniše Mitrovića, savjetnika predsjednika Privredne komore Srbije, koji potvrđuje kako je gospodarenje otpadom u toj zemlji na vrlo niskoj razini te se reciklira svega  tri posto komunalnog otpada. U Srbiji se prikuplja oko 80 posto komunalnog otpada, dok ostatak završava na divljim odlagalištima kojih u Srbiji ima više od 3.500.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kako su Krčani od smeća napravili – čudo

Krčani su s trenutnim udjelom odvojeno sakupljenog otpada od visokih 55 posto, od čega dio sami prerađuju, a dio „izvoze“, postali pravi hrvatski uzor. Iako je taj napredan sustav za krčku tvrtku Ponikve zasad ekonomski neisplativ, po otok je ekološki itekako isplativ, a benefite će najviše osjetiti Krčani čim proradi Marišćina, kada će cijene zbrinjavanja nerazvrstanog otpada deseterostruko porasti, piše riječki Novi list.

Na zadarskoj tržnici vrećice ne koriste štedljivo!

Prodavači na zadarskoj tržnici vrećice dijele „šakom i kapom“ unatoč obvezi isticanja vidljive obavijesti potrošačima o njihovom štedljivom i racionalnom korištenju, piše današnji Zadarski list.

Zagreb: Tjedan bez plastike od 2.-5. srpnja 2019.

Povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica (3. srpnja), Zelena akcija kao članica svjetskog Break Free From Plastic pokreta, u Zagrebu od 2.-5. srpnja organizira „Tjedan bez plastike“.

Tjedan BEZ plastike: radionica izrade cool platnenih vrećica

Ako želite naučiti kako od majica koje ne nosite ili drugog već upotrijebljenog/nošenog tekstila možete jednostavno napraviti i sašiti cool platnene vrećice i vrećice za rinfuzu koje će zamijeniti plastične vrećice, pridružite se kreativnoj radionici koja će se u organizaciji Zero Waste Croatia Network i Zelene akcije održati u utorak 2. srpnja u Art Parku na Ribnjaku.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER