Dana 3. srpnja obilježava se Međunarodni dan bez plastičnih vrećica!

Plastic Free July - Srpanj bez plastike

Međunarodnim danom bez plastičnih vrećica, koji se širom svijeta obilježava dana 3. srpnja, započinje i mjesec bez plastike – Plastic Free July. Sigurni smo da se i vi možete odreći brojnih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu i hrane u suvišnim plastičnim omotima i pakiranjima. Neke od država članica EU-a već su zabranile upotrebu plastičnih vrećica, ali i drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Za točno godinu dana konačno će biti zabranjeni diljem EU-a!

Neodgovorno gospodarenje (plastičnim) otpadom nije jedini problem: u svijetu se proizvodi toliko plastike da je gospodarenje ovom vrstom otpada jednostavno neizvedivo!

 

Srpanj je mjesec bez plastike (Plastic Free July) kada se širom svijeta demonstrira mogućnost, ali i nužnost našeg svakodnevnog života bez korištenja jednokratne plastike.

Globalnom pokretu Break Free From Plastic do sada se pridružilo gotovo 1.500 organizacija i više od 6.000 pojedinaca iz cijelog svijeta, čime ovaj pokret ima moć uputiti poruku svim lokalnim zajednicama, gradovima i zemljama da se možemo odreći korištenja jednokratne plastike.

Naravno, Plastic Free July je tek početak. Ne radi se o mijenjanju našeg individualnog ponašanja samo tijekom jednog mjeseca, već o promjeni cijelog sustava - od prihvaćanja odgovornosti velikih svjetskih korporacija do zahtijevanja donošenja boljeg zakonodavstva, napuštanja loših i lažnih rješenja te prihvaćanja koncepta kružnoga gospodarstva. Svi mi imamo svoju ulogu u okončanju plastičnog onečišćenja!

Plastične vrećice koristimo kraće od 25 minuta

Podugačak je popis plastičnih proizvoda koji danas predstavljaju najveći uzrok onečišćenja okoliša – naših mora, tla i pitke vode te ugrožavaju živote brojnih morskih vrsta, ali i zdravlje ljudi.

Međunarodni dan bez plastičnih vrećica posvećen je edukaciji i jačanju svijesti građana o štetnosti jednokratnih plastičnih proizvoda, posebice o okolišnim problemima koje uzrokuje ovaj najpopularniji i najčešće korišteni proizvod za prijenos stvari. Vrećice koje kupimo od trgovaca u maloprodaji koriste se obično kraće od 25 minuta, a zatim završavaju u otpadu. Možda kao otpad nestaju iz naših domova, ali nažalost ne i s našeg planeta!

Za razgradnju jedne vrećice više od stotinu godina

Procjenjuje se kako se u svijetu godišnje koristi preko nekoliko stotina milijardi plastičnih vrećica, a zbog velikih troškova recikliranja velik dio njih na kraju završi u prirodi. O štetnosti plastičnih vrećica za okoliš najbolje svjedoči podatak da je za razgradnju jedne vrećice potrebno više od sto, pa i do petsto godina, ovisno o uvjetima u kojima se razgrađuje. 

Iako se plastični materijali koriste tek od 50-tih godina prošlog stoljeća, čovječanstvo je dosad uspjelo stvoriti nekoliko otoka usred oceana sačinjenih od plastičnog otpada. Prema tvrdnjama znanstvenika, otpad koji je pronađen na najvećim dubinama oceana i na najudaljenijoj točki svijeta, čak 1.451 nm od najbližeg kopna, može potjecati iz područja udaljenih tisućama kilometara. Prema izvješću Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) plastika danas predstavlja 95 posto ukupnog otpada koji pluta našim Sredozemnim morem i taloži se na njegovim obalama i dnu, a kao i u drugim morima i oceanima, njegov velik dio čine upravo plastične vrećice.

Jedno od nedavno provedenih istraživanja pokazuje veliku mogućnost da tjedno u svoj organizam unosimo prosječno pet grama plastike, što je proporcionalno količini plastike u jednoj kreditnoj kartici. Navodi se kako svaka osoba tjedno unese oko 2.000 komadića plastike u svoje tijelo, što na mjesečnoj razini doseže 21 gram, a godišnje naša konzumacija plastike iznosi čak 250 grama!

Dovoljna je jedna jednostavna odluka

Međunarodni dan bez plastičnih vrećica pruža nam priliku da osvijestimo sami sebe i druge u našoj okolini kako svaka vrećica kojom raspolažemo uvelike utječe ne samo na naš okoliš, živote i zdravlje te naraštaje koji dolaze, već i na brojne životinjske vrste koje ozljeđujemo, gušimo i često ubijamo našim plastičnim otpadom.

Postoji mnogo dobrih načina kako se možemo uključiti u obilježavanje Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica, a najlakši zahtijeva tek jednu jednostavnu odluku – ako već niste, počnite isključivo koristiti platnene vrećice koje se mogu upotrijebiti (i oprati) bezbroj puta.

Bez aktivnijeg uključivanja svakog od nas u rješavanje aktualnog problema onečišćenja plastičnim otpadom, budući naraštaji morat će se baviti ogromnim količinama plastičnih vrećica i drugog plastičnog otpada u svjetskim rijekama, morima i oceanima. Problem je već sada dosegao takve razmjere da se i čak pijesak na plažama sastoji od komadića plastičnog otpada.

  • Međunarodni dan bez plastičnih vrećica obilježit će se u Zagrebu nizom aktivnosti u sklopu ovogodišnjeg „Srpnja bez plastike“ u organizaciji Zelene akcije / Foto: Zelena akcija

Zelena akcija, kao članica svjetskog pokreta Break Free From Plastic, povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica na Glavnom kolodvoru u Zagrebu, ispred Importanne centra, organizira performans kojim će ukazati na štetnost plastičnih vrećica i ostalih jednokratnih plastičnih proizvoda, predložiti alternative te istaknuti zakonske obveze koje RH ima sukladno propisima EU-a.

Aktivistkinje i aktivisti Zelene akcije ujedno će najaviti i niz aktivnosti u sklopu obilježavanja „Srpnja bez plastike“ kojima će u narednih mjesec dana educirati javnost i vršiti pritisak na donositelje odluka kako bi se u našoj zemlji što prije smanjilo onečišćenje jednokratnom plastikom. 

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Zaustavimo višestruke štete od jednokratne plastike!

Zelena akcija zahtijeva od Ministarstva zaštite okoliša i energetike da žurno propiše zakonske mjere s ciljem značajnog smanjenja proizvodnje, potrošnje i zagađenja jednokratnom plastikom. Ujedno poziva građane i građanke da prestanu koristiti štetne jednokratne plastične proizvode.

Srpanj je mjesec bez plastike!

Međunarodnim danom bez plastičnih vrećica, koji se brojnim aktivnostima širom svijeta obilježava dana 3. srpnja, započinje i mjesec bez plastike – Plastic Free July. Sigurni smo da se i vi možete odreći brojnih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu – vrećica, slamki, štapića za uši, čaša, pribora za jelo ili hrane u suvišnim plastičnim omotima i pakiranjima. EU od 2021. zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu, a s usvajanjem novih navika možete početi već danas!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER