Zaustavimo višestruke štete od jednokratne plastike!

Zelena akcija najavila je i niz aktivnosti kojima će se obilježiti „Srpanj bez plastike”

Zelena akcija zahtijeva od Ministarstva zaštite okoliša i energetike da žurno propiše zakonske mjere s ciljem značajnog smanjenja proizvodnje, potrošnje i zagađenja jednokratnom plastikom. Ujedno poziva građane i građanke da prestanu koristiti štetne jednokratne plastične proizvode.

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije danas su povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica održali kreativan performans ispred Importanne centra u Zagrebu. Prikazom restorana „Bon Aplastiqué“, u kojem je gostima servirana hrana od plastike, simbolično su ukazali na činjenicu da sve više jedemo i pijemo plastiku, a da toga nismo ni svjesni, što dugoročno može imati ozbiljne posljedice na naše zdravlje. Aktivisti_kinje su istaknuli i transparent s porukom „Jelo i pilo nekada plastično nije bilo”.

  • Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije su povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica održali kreativan performans ispred Importanne centra u Zagrebu. / © Matej Kožić

Naime, znanstveno je dokazano da osim na okoliš, klimatske promjene i životinje, plastika ima negativan utjecaj i na ljudsko zdravlje. Mikroplastika, koja nastaje razgradnjom plastičnih proizvoda, dospijeva u hranu i vodu koju konzumiramo.

„Taj je podatak alarmantan kao i činjenice da brojne životinje ugibaju od plastike te da će do 2050. u moru biti više plastike nego ribe. Poruka je jasna – trebamo prestati koristiti jednokratne plastične proizvode”, izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije.

U prosincu 2018. godine, Europska Unija je donijela Direktivu za smanjenje određenih plastičnih proizvoda i dala rok državama članicama do srpnja 2021. godine da transponiraju Direktivu u nacionalno zakonodavstvo te osiguraju provedbu konkretnih mjera za smanjenje zagađenja.

Umjesto da bude ambicioznije od EU, čime bi pokazalo svoju brigu za okoliš i društvo, Ministarstvo okoliša nije učinilo ništa, već nijemo iščekuje krajnji rok za propisivanje mjera. Istovremeno, situacija eskalira, što dokazuje i znanstveno istraživanje o tome da je Jadransko more među tri najzagađenija u Europi.

  • Marko Košak iz Zelene akcije / © Matej Kožić

„Ministarstvo zaštite okoliša bi trebalo hitno početi djelovati po pitanju zagađenja plastikom. No s obzirom na dosadašnje iskustvo, ovo bi se ministarstvo trebalo preimenovati u Ministarstvo za štetu okolišu”, komentirao je Košak.

Sukladno odredbama EU propisa, u Hrvatskoj se do 2025. godine potrošnja plastičnih vrećica mora smanjiti 10 puta u odnosu na danas, a plastične vrećice se od prošle godine više  ne smiju dijeliti besplatno (osim tankih za povrće i voće). Također, od sredine iduće godine trgovine moraju s polica izbaciti određene plastične proizvode poput slamki, štapića za uši, pribora za jelo, posudica za hranu te poduzeti i brojne druge mjere.

„Umjesto da provode mjere, većina trgovaca i industrija slijede primjer inertnog ministarstva, a inspekcija ne reagira na pritužbe građana i građanki. Budući ministar zaštite okoliša mora pokazati odlučnost u borbi protiv zagađenja plastikom, osigurati da zakonski propisi kažnjavaju onečiščivače, stimuliraju proizvodnju održivih alternativa te potiču ponovnu uporabu umjesto jednokratnog korištenja proizvoda”, zaključio je Košak.

  • „Srpanj bez plastike” će se obilježiti i ove godine i to nizom aktivnosti u organizaciji Zelene akcije / Foto: Zelena akcija

Zelena akcija ovim performansom najavljuje i niz aktivnosti kojima će obilježiti „Srpanj bez plastike” s ciljem edukacije javnosti i vršenja pritiska na donositelje odluka da unaprijede postojeće zakonske propise i ubrzaju provođenje mjera.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Dana 3. srpnja obilježava se Međunarodni dan bez plastičnih vrećica!

Međunarodnim danom bez plastičnih vrećica, koji se širom svijeta obilježava dana 3. srpnja, započinje i mjesec bez plastike – Plastic Free July. Sigurni smo da se i vi možete odreći brojnih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu i hrane u suvišnim plastičnim omotima i pakiranjima. Neke od država članica EU-a već su zabranile upotrebu plastičnih vrećica, ali i drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Za točno godinu dana konačno će biti zabranjeni diljem EU-a!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER