Zaustavimo višestruke štete od jednokratne plastike!

Zelena akcija najavila je i niz aktivnosti kojima će se obilježiti „Srpanj bez plastike”

Zelena akcija zahtijeva od Ministarstva zaštite okoliša i energetike da žurno propiše zakonske mjere s ciljem značajnog smanjenja proizvodnje, potrošnje i zagađenja jednokratnom plastikom. Ujedno poziva građane i građanke da prestanu koristiti štetne jednokratne plastične proizvode.

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije danas su povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica održali kreativan performans ispred Importanne centra u Zagrebu. Prikazom restorana „Bon Aplastiqué“, u kojem je gostima servirana hrana od plastike, simbolično su ukazali na činjenicu da sve više jedemo i pijemo plastiku, a da toga nismo ni svjesni, što dugoročno može imati ozbiljne posljedice na naše zdravlje. Aktivisti_kinje su istaknuli i transparent s porukom „Jelo i pilo nekada plastično nije bilo”.

  • Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije su povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica održali kreativan performans ispred Importanne centra u Zagrebu. / © Matej Kožić

Naime, znanstveno je dokazano da osim na okoliš, klimatske promjene i životinje, plastika ima negativan utjecaj i na ljudsko zdravlje. Mikroplastika, koja nastaje razgradnjom plastičnih proizvoda, dospijeva u hranu i vodu koju konzumiramo.

„Taj je podatak alarmantan kao i činjenice da brojne životinje ugibaju od plastike te da će do 2050. u moru biti više plastike nego ribe. Poruka je jasna – trebamo prestati koristiti jednokratne plastične proizvode”, izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije.

U prosincu 2018. godine, Europska Unija je donijela Direktivu za smanjenje određenih plastičnih proizvoda i dala rok državama članicama do srpnja 2021. godine da transponiraju Direktivu u nacionalno zakonodavstvo te osiguraju provedbu konkretnih mjera za smanjenje zagađenja.

Umjesto da bude ambicioznije od EU, čime bi pokazalo svoju brigu za okoliš i društvo, Ministarstvo okoliša nije učinilo ništa, već nijemo iščekuje krajnji rok za propisivanje mjera. Istovremeno, situacija eskalira, što dokazuje i znanstveno istraživanje o tome da je Jadransko more među tri najzagađenija u Europi.

  • Marko Košak iz Zelene akcije / © Matej Kožić

„Ministarstvo zaštite okoliša bi trebalo hitno početi djelovati po pitanju zagađenja plastikom. No s obzirom na dosadašnje iskustvo, ovo bi se ministarstvo trebalo preimenovati u Ministarstvo za štetu okolišu”, komentirao je Košak.

Sukladno odredbama EU propisa, u Hrvatskoj se do 2025. godine potrošnja plastičnih vrećica mora smanjiti 10 puta u odnosu na danas, a plastične vrećice se od prošle godine više  ne smiju dijeliti besplatno (osim tankih za povrće i voće). Također, od sredine iduće godine trgovine moraju s polica izbaciti određene plastične proizvode poput slamki, štapića za uši, pribora za jelo, posudica za hranu te poduzeti i brojne druge mjere.

„Umjesto da provode mjere, većina trgovaca i industrija slijede primjer inertnog ministarstva, a inspekcija ne reagira na pritužbe građana i građanki. Budući ministar zaštite okoliša mora pokazati odlučnost u borbi protiv zagađenja plastikom, osigurati da zakonski propisi kažnjavaju onečiščivače, stimuliraju proizvodnju održivih alternativa te potiču ponovnu uporabu umjesto jednokratnog korištenja proizvoda”, zaključio je Košak.

  • „Srpanj bez plastike” će se obilježiti i ove godine i to nizom aktivnosti u organizaciji Zelene akcije / Foto: Zelena akcija

Zelena akcija ovim performansom najavljuje i niz aktivnosti kojima će obilježiti „Srpanj bez plastike” s ciljem edukacije javnosti i vršenja pritiska na donositelje odluka da unaprijede postojeće zakonske propise i ubrzaju provođenje mjera.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Prijeti nam trostruko veća količina plastike u oceanima i to već za 20 godina

Hoćemo li se unatoč postignutom napretku ipak gušiti u morima plastike i jesu li svi dosadašnji napori uloženi u zaustavljanje porasta plastičnog onečišćenja bili uzaludni? Prema izvještaju „Breaking the plastic wave“ („Razbijanje plastičnog vala“) prijeti nam enormno povećanje plastičnog otpada u svjetskim morima i oceanima čija bi se količina u sljedećih 20 godina mogla gotovo utrostručiti.

Dana 3. srpnja obilježava se Međunarodni dan bez plastičnih vrećica!

Međunarodnim danom bez plastičnih vrećica, koji se širom svijeta obilježava dana 3. srpnja, započinje i mjesec bez plastike – Plastic Free July. Sigurni smo da se i vi možete odreći brojnih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu i hrane u suvišnim plastičnim omotima i pakiranjima. Neke od država članica EU-a već su zabranile upotrebu plastičnih vrećica, ali i drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Za točno godinu dana konačno će biti zabranjeni diljem EU-a!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER