Zelena akcija pokreće kampanju „Srpanj bez plastike“

Zelena akcija kao članica svjetskog pokreta Break Free From Plastic, četvrtu godinu zaredom organizira kampanju „Srpanj bez plastike”

Bit će tu filmova, radionica, kreativnih performansa i ostalog. Dio programa održava se u suradnji s Art Park Zagreb. Dođite, pridružite se!

Situacija s plastičnim onečišćenjem pogoršava se iz godine u godinu, a usprkos iznimnim naporima civilnog društva i povećanoj svijesti javnosti, proizvodnja jednokratne plastike i dalje raste. Pandemija koronavirusa je tu situaciju još dodatno pogoršala te se danas suočavamo s novim problemom onečišćenja uzrokovanog neodgovornim postupanjem s iskorištenim zaštitnim maskama koje, kao i ostali jednokratni predmeti, često završavaju u okolišu gdje se dugogodišnjim raspadanjem razlažu na mikroplastiku koja predstavlja novi problem za ljudsko zdravlje.

Problematika unošenja mikroplastike u ljudski organizam tematizirana je performansom održanim u petak 3. srpnja povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica, čime su ujedno pokrenute aktivnosti u sklopu „Srpnja bez plastike“ koji se obilježava diljem svijeta u sklopu kampanje Break Free From Plastic pokreta.

U sklopu kampanje održat će se mnoštvo aktivnosti s ciljem osvještavanja i edukacije javnosti o štetnom utjecaju proizvodnje i potrošnje jednokratnih plastičnih materijala na okoliš, ljudsko zdravlje, klimatske promjene, kao i društvo općenito. Osim o štetnosti, javnost će se educirati i o rješenjima i alternativi korištenju jednokratne plastike. 

Nadležne institucije, trgovci i industrija nonšalantno promatraju eskalirajuću situaciju jer smatraju da problem nije toliko izražen u Hrvatskoj ili se pak povode raznim  interesima. Stoga ćemo vršiti pritisak i na buduću Vladu da što prije transponira Direktivu o jednokratnoj plastici u hrvatsko zakonodavstvo, da bude što ambicioznija u postavljanju ciljeva smanjenja proizvodnje i potrošnje jednkratne plastike, propiše konkretne mjere te potiče sustave za ponovnu uporabu

U nastavku donosimo program ovogodišnje kampanje „Srpanj bez plastike“:

SRIJEDA (8.7.2020.)

  • Webinar u suradnji s Greenpeace Hrvatska: „Brand audit“ - tko su glavni krivci za zagađenje plastikom?; zoom platforma,  18:00 sati (za radionicu se prijavite ispunjavanjem obrasca do 7.7. do kraja dana te će vam zoom link biti poslan na e-mail par sati prije početka održavanja webinara).

SRIJEDA (15.7.2020.)

  • Radionica kreativnog razmišljanja i izrade predmeta od iskorištene jednokratne plastike u suradnji s Art Park Zagreb; Park Ribnjak, 19:00 sati (za radionicu se prijavite ispunjavanjem obrasca do 13.7. do kraja dana)
  • Performans „Plastična večera“ u suradnji s Art Park Zagreb; Park Ribnjak, 20:30 sati
  • Projekcija filma „Story of plastic / „Priča o plastici“ u suradnji s Art Park Zagreb; Park Ribnjak, 21:00 sati – Podsjetimo, ovaj dokumentarac neprofitne organizacije The Story of Stuff Project, koja transformira način na koji stvaramo, koristimo i bacamo proizvode za dobrobit ljudi i planeta, prvi je film pokreta Break Free From Plastic, najvećeg svjetskog pokreta za borbu protiv plastičnog onečišćenja, a ujedno i prvi film koji prikazuje onu stranu priče koju industrija plastike zaista ne želi da vidite. Dokumentarni film „Priča o plastici“ sniman je na tri kontinenta, uz originalnu animaciju, arhivske snimke iz davnih 1930-ih godina te intervjue s brojnim stručnjacima i stručnjakinjama. „Priča o plastici“ uvodi nas u katastrofalne posljedice onečišćenja, razotkriva prave krivce te otkriva heroje i heroine na čelu globalnog pokreta protiv plastike, koji žestoko i sustavno zagovara drugačiju budućnost za sve nas.

SRIJEDA (22.7.2020)

  • Performans i konferencija za medije; Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, 10:00 sati

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Prijeti nam trostruko veća količina plastike u oceanima i to već za 20 godina

Hoćemo li se unatoč postignutom napretku ipak gušiti u morima plastike i jesu li svi dosadašnji napori uloženi u zaustavljanje porasta plastičnog onečišćenja bili uzaludni? Prema izvještaju „Breaking the plastic wave“ („Razbijanje plastičnog vala“) prijeti nam enormno povećanje plastičnog otpada u svjetskim morima i oceanima čija bi se količina u sljedećih 20 godina mogla gotovo utrostručiti.

Zaustavimo višestruke štete od jednokratne plastike!

Zelena akcija zahtijeva od Ministarstva zaštite okoliša i energetike da žurno propiše zakonske mjere s ciljem značajnog smanjenja proizvodnje, potrošnje i zagađenja jednokratnom plastikom. Ujedno poziva građane i građanke da prestanu koristiti štetne jednokratne plastične proizvode.

Dana 3. srpnja obilježava se Međunarodni dan bez plastičnih vrećica!

Međunarodnim danom bez plastičnih vrećica, koji se širom svijeta obilježava dana 3. srpnja, započinje i mjesec bez plastike – Plastic Free July. Sigurni smo da se i vi možete odreći brojnih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu i hrane u suvišnim plastičnim omotima i pakiranjima. Neke od država članica EU-a već su zabranile upotrebu plastičnih vrećica, ali i drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Za točno godinu dana konačno će biti zabranjeni diljem EU-a!

Srpanj bez plastike u Art Parku

Zelena akcija (Zero Waste Croatia Network), članica svjetskog pokreta Break Free From Plastic, i Art Park Zagreb, povodom obilježavanja „Srpnja bez plastike“, pozivaju vas da se u srijedu, 15. srpnja u 19 sati pridružite večernjem druženju ispunjenom kreativnim aktivnostima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER