Srpanj je mjesec bez plastike!

Dana 3. srpnja obilježava se Međunarodni dan bez plastičnih vrećica

Međunarodnim danom bez plastičnih vrećica, koji se brojnim aktivnostima širom svijeta obilježava dana 3. srpnja, započinje i mjesec bez plastike – Plastic Free July. Sigurni smo da se i vi možete odreći brojnih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu – vrećica, slamki, štapića za uši, čaša, pribora za jelo ili hrane u suvišnim plastičnim omotima i pakiranjima. EU od 2021. zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu, a s usvajanjem novih navika možete početi već danas!

Srpanj je mjesec bez plastike (Plastic Free July) u kojem se širom svijeta organiziraju brojne aktivnosti kojima se demonstrira mogućnost, ali i nužnost našeg svakodnevnog života bez korištenja jednokratne plastike.

Globalnom pokretu Break Free From Plastic do sada se pridružilo gotovo 1.500 organizacija i više od 6.000 pojedinaca iz cijelog svijeta, čime ovaj pokret ima moć uputiti poruku svim lokalnim zajednicama, gradovima i zemljama da se možemo odreći korištenja jednokratne plastike.

Naravno, Plastic Free July je tek početak. Ne radi se o mijenjanju našeg individualnog ponašanja samo tijekom jednog mjeseca, već o promjeni cijelog sustava - od prihvaćanja odgovornosti velikih svjetskih korporacija do zahtijevanja donošenja boljeg zakonodavstva, napuštanja loših i lažnih rješenja te prihvaćanja koncepta kružnoga gospodarstva. Svi mi imamo svoju ulogu u okončanju plastičnog onečišćenja!

  • Organizacija Surfers Against Sewage bori se protiv onečišćenja mora plastičnim otpadom i osnivač je pokreta Break the Bag Habit / Foto: Surfers Against Sewage / Break the Bag Habit

Plastične vrećice koristimo kraće od 25 minuta

Podugačak je popis plastičnih proizvoda koji danas predstavljaju najveći uzrok onečišćenja okoliša – naših mora, tla i pitke vode te ugrožavaju živote brojnih morskih vrsta, ali i zdravlje ljudi.

Većina nas ih svakodnevno koristi, a posebno tanke plastične vrećice koje koristimo u gotovo svakoj trgovini. Bilo da kupujemo namirnice ili odjeću, sigurno je da ćemo iz trgovine izaći barem s jednom plastičnom vrećicom, a kada stignemo kući vjerojatno ćemo ih ubrzo i bez prevelikog razmišljanja baciti, kao i svu ostalu jednokratnu plastičnu ambalažu. Jeste li ikad razmišljali što se događa sa svim tim plastičnim vrećicama i koliko ih svatko od nas baci tijekom samo jedne godine?

Međunarodni dan bez plastičnih vrećica posvećen je edukaciji i jačanju svijesti građana o štetnosti jednokratnih plastičnih proizvoda, posebice o okolišnim problemima koje uzrokuje ovaj najpopularniji i najčešće korišteni proizvod za prijenos stvari. Vrećice koje kupimo od trgovaca u maloprodaji koriste se obično kraće od 25 minuta, a zatim završavaju u otpadu. Možda kao otpad nestaju iz naših domova, ali nažalost ne i s našeg planeta!

Za razgradnju jedne vrećice više od stotinu godina

Procjenjuje se kako se u svijetu godišnje koristi preko 500 milijardi plastičnih vrećica, a zbog velikih troškova recikliranja velik dio njih na kraju završi u prirodi. O štetnosti plastičnih vrećica za okoliš najbolje svjedoči podatak da je za razgradnju jedne vrećice potrebno više od sto, pa i do petsto godina, ovisno o uvjetima u kojima se razgrađuje. 

Iako se plastični materijali koriste tek od 50-tih godina prošlog stoljeća, čovječanstvo je dosad uspjelo stvoriti čak pet otoka usred oceana sačinjenih od plastičnog otpada. Prema tvrdnjama znanstvenika, otpad koji je pronađen na najvećim dubinama oceana i na najudaljenijoj točki svijeta, čak 1.451 nm od najbližeg kopna, može potjecati iz područja udaljenih tisućama kilometara. Prema izvješću Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) plastika danas predstavlja 95 posto ukupnog otpada koji pluta našim Sredozemnim morem i taloži se na njegovim obalama, a kao i u drugim morima i oceanima, njegov velik dio čine upravo plastične vrećice.

Nedavno provedeno istraživanje pokazuje veliku mogućnost da tjedno u svoj organizam unosimo prosječno pet grama plastike, što je proporcionalno količini plastike u jednoj kreditnoj kartici. Navodi se kako svaka osoba tjedno unese oko 2.000 komadića plastike u svoje tijelo, što na mjesečnoj razini doseže 21 gram, a godišnje naša konzumacija plastike iznosi čak 250 grama!

  • Prema podacima ReuseThisBag.com, u čitavom svijetu došlo je do rastućih zabrana ili oporezivanja korištenja plastičnih vrećica

Dovoljna je jedna jednostavna odluka

Međunarodni dan bez plastičnih vrećica pruža nam priliku da osvijestimo sami sebe i druge u našoj okolini kako svaka vrećica kojom raspolažemo uvelike utječe ne samo na naš okoliš, živote i zdravlje te naraštaje koji dolaze, već i na brojne životinjske vrste koje ozljeđujemo, gušimo i često ubijamo našim plastičnim otpadom.

Postoji mnogo dobrih načina kako se možemo uključiti u obilježavanje Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica, a najlakši zahtijeva tek jednu jednostavnu odluku – već danas prestanimo koristiti plastične vrećice i u trgovine počnimo nositi isključivo platnene vrećice koje se mogu ponovno upotrijebiti.

Ukoliko želite postati aktivniji borac za zaštitu okoliša na internetskim stranicama pokreta Break Free From Plastic pronađite savjete kako sami ili s drugima možete pomoći pri organiziranju aktivnosti zaštite okoliša, volontirati na raznim događajima i povezati se s istomišljenicima diljem svijeta i podijeliti s njima vlastita iskustva.

Bez aktivnijeg uključivanja u rješavanje aktualnog problema onečišćenja plastičnim otpadom, budući naraštaji morat će se baviti ogromnim količinama plastičnih vrećica i drugog plastičnog otpada u svjetskim rijekama, morima i oceanima. Problem je već sada dosegao takve razmjere da se i čak pijesak na plažama sastoji od komadića plastičnog otpada.

  • Međunarodni dan bez plastičnih vrećica obilježit će se u Zagrebu nizom aktivnosti u sklopu ovogodišnjeg „Tjedna bez plastike“ u organizaciji Zelene akcije / Foto: Zelena akcija

Zelena akcija, kao članica svjetskog Break Free From Plastic pokreta, povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica od 2.-5. srpnja 2019. organizira „Tjedan bez plastike“. U sklopu tjedna održat će cijeli niz aktivnosti s ciljem edukacije građana o štetnosti jednokratnih plastičnih proizvoda i promocije održivih i dostupnih alternativa, kao i utjecaja na nositelje vlasti kako bi unaprijedili legislativu čime bi se smanjila proizvodnja i potrošnja štetnih plastičnih proizvoda.

  • Umjetnička instalacija kitova na glavnom zagrebačkom trgu u listopadu 2018. godine / Foto: Nevio Smajić / Greenpeace Hrvatska

Također, organizacija Greenpeace Hrvatska organizira novu turneju s umjetničkom instalacijom kitova koju će ovaj put od 2.-4. srpnja izložiti u tri istarska grada – u Umagu, Poreču i Puli. Greenpeace vas poziva da dođete i čujete apel iz morskih dubina za prestanak korištenja jednokratne plastike. Ova aktivnost se provodi u sklopu kampanje protiv jednokratne plastike kojom se želi podići svijest o tome da naša mora i bića koja u njemu žive trpe posljedice našeg neobuzdanog korištenja jednokratne plastike. U središtu Greenpeaceove kampanje trenutno je peticija za zabranu plastičnih vrećica koju je dosad potpisalo više od 50.000 građana

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Dana 3. srpnja obilježava se Međunarodni dan bez plastičnih vrećica!

Međunarodnim danom bez plastičnih vrećica, koji se širom svijeta obilježava dana 3. srpnja, započinje i mjesec bez plastike – Plastic Free July. Sigurni smo da se i vi možete odreći brojnih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu i hrane u suvišnim plastičnim omotima i pakiranjima. Neke od država članica EU-a već su zabranile upotrebu plastičnih vrećica, ali i drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Za točno godinu dana konačno će biti zabranjeni diljem EU-a!

Kitovi u Istri: Vapaj iz morskih dubina

U sklopu kampanje protiv plastike za jednokratnu upotrebu, Greenpeace je u Umagu 2. srpnja izložio šestmetarsku skulpturu kitova koji izranjaju iz mora plastičnog otpada te povodom stupanja na snagu Direktive o jednokratnoj plastici podsjetio na hitnost usvajanja ambicioznih mjera. Dan uoči Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica, u Umagu su se prikupljali i potpisi za peticiju za njihovu zabranu, koju je u samo nekoliko mjeseci potpisalo više od 50.000 građana.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER