Zagreb: Tjedan bez plastike od 2.-5. srpnja 2019.

#MoguBez jednokratne plastike!

Povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica (3. srpnja), Zelena akcija kao članica svjetskog Break Free From Plastic pokreta, u Zagrebu od 2.-5. srpnja organizira „Tjedan bez plastike“.

U sklopu tjedna održat će se mnoštvo aktivnosti s ciljem edukacije građanki i građana Zagreba o štetnosti jednokratnih plastičnih materijala za okoliš i društvo, s ciljem promocije održivih i dostupnih alternativa te s ciljem utjecanja na nositelje vlasti kako bi unaprijedili legislativu te na trgovce i industriju kako bi se smanjila proizvodnja i potrošnja štetnih plastičnih materijala.

Jednokratni plastični materijali poput plastičnih vrećica, boca, slamki, filtera cigareta, plastičnih pakiranja, štapića za uši te ambalaže, posudica, tanjura i pribora za jelo, danas su najveći zagađivač okoliša, godišnje ubijaju velik broj morskih životinja i ptica te stotinama godina zagađuju naša mora, tlo, zrak, vodu i hranu te štete zdravlju, navodi se u priopćenju Zelene akcije.

To je neodrživ odnos prema okolišu i društvu, što je napokon prepoznala i EU donošenjem Strategije za borbu protiv plastike te EU Direktive o jednokratnoj plastici. Sukladno tome, u Hrvatskoj će se, primjerice, do 2025. godine potrošnja plastičnih vrećica morati smanjiti za 10 puta u odnosu na danas, a postoje i brojne druge obveze smanjenja jednokratnih plastičnih materijela koje iziskuju hitnu akciju na svim razinama.

Hitno se mora smanjiti potrošnja i proizvodnja plastičnih vrećica i ostalih plastičnih materijala za jednokratnu uporabu te stimulirati uporaba okolišno prihvatljivih alternativa. To se odnosi na platnene vrećice, košare i cekere koji se mogu višekratno upotrebljavati jednako kao i staklene i alu boce za piće. Tu spadaju i kompostabilne vrećice, ambalaža, pribor za jelo i štapići za uši te ostali materijali koji se mogu ponovno uporabiti ili kompostirati za razliku od štetnih jednokratnih plastičnih materijala.

Aktivnostima u sklopu ovog tjedna Zelena akcija želi pokazati  građanima da postoji okolišu prihvatljiva alternativa za jednokratne plastične materijale te izvršiti pritisak na nositelje vlasti i trgovce da hitno osiguraju provedbu brojnih mjera koje bi građanke i građane demotivirale od korištenja, a proizvođače od proizvodnje plastičnih materijala za jednokratnu uporabu.

 • Dan bez plastičnih vrećica obilježen i u sklopu prošlogodišnjeg „Tjedna bez plastike“ / Foto: Zelena akcija

Sve aktivnosti su besplatne, a održat će se od 2.-5. srpnja 2019. prema sljedećem rasporedu:

UTORAK (2.7.)

 • Radionica izrade platnenih vrećica u suradnji s Art Parkom; Park Ribnjak, 18:00 sati
 • Online kampanja #Mogubez jednokratne plastike! #breakfreefromplastic; Facebook i Instagram Zelene akcije

SRIJEDA (3.7.)

 • Performance i konferencija za medije; Glavni kolodvor, 10:00 sati
 • Mobilni edukativni štand - podjela platnenih vrećica i info materijala; od Glavnog kolodvora do Trga bana Jelačića, 10:30-12h
 • Online kampanja #Mogubez jednokratne plastike! #breakfreefromplastic; Facebook i Instagram Zelene akcije

ČETVRTAK (4.7.)

 • Mobilni edukativni štand o štetnosti opušaka cigareta - podjela info materijala; od Trga bana Jelačića do Cvjetnog trga i Zrinjevca, 10:30-12:00 sati
 • Online kviz i nagrađivanje; Facebook i Instagram Zelene akcije
 • Online kampanja #Mogubez jednokratne plastike! #breakfreefromplastic; Facebook i Instagram Zelene akcije

PETAK (5.7.)

 • Edukativni kviz i dodjela nagrada, u suradnji s Art Parkom; Park Ribnjak,19:30 sati
 • Projekcija filmova (A Plastic Ocean i Open Your Eyes) u suradnji s Art Parkom; Park Ribnjak, 21:00 sati
 • Online kampanja #Mogubez jednokratne plastike! #breakfreefromplastic; Facebook i Instagram Zelene akcije

Zelena akcija / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Tjedan BEZ plastike: radionica izrade cool platnenih vrećica

Ako želite naučiti kako od majica koje ne nosite ili drugog već upotrijebljenog/nošenog tekstila možete jednostavno napraviti i sašiti cool platnene vrećice i vrećice za rinfuzu koje će zamijeniti plastične vrećice, pridružite se kreativnoj radionici koja će se u organizaciji Zero Waste Croatia Network i Zelene akcije održati u utorak 2. srpnja u Art Parku na Ribnjaku.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER