Tjedan BEZ plastike: radionica izrade cool platnenih vrećica

Art park na Ribnjaku, 2. srpnja od 18-20 sati

Ako želite naučiti kako od majica koje ne nosite ili drugog već upotrijebljenog/nošenog tekstila možete jednostavno napraviti i sašiti cool platnene vrećice i vrećice za rinfuzu koje će zamijeniti plastične vrećice, pridružite se kreativnoj radionici koja će se u organizaciji Zero Waste Croatia Network i Zelene akcije održati u utorak 2. srpnja u Art Parku na Ribnjaku.

Radionica izrade platnenih vrećica održat će se 2. srpnja uoči Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica, a njome ujedno započinje „Tjedan bez plastike“  (od 2.-5. srpnja) - edukativna kampanja s brojnim aktivnostima kojima je cilj podići svijest javnosti o štetnosti jednokratnih plastičnim materijala, potaknuti angažman građanki i građana te utjecati na donositelje odluka da unaprijede legislativu kako bi se smanjila potrošnja štetne jednokratne plastike i povećalo korištenje održivih alternativa.

Aktivistkinje i aktivisti Zelene akcije će na radionici podučavati vještinama izrade personaliziranih platnenih vrećica koje će moći ponijeti sa sobom i kasnije koristiti umjesto jednokratnih plastičnih vrećica. Također, velik broj izrađenih platnenih vrećica s radionice dijelit će se Zagrepčankama i Zagrepčanima u sklopu ostalih aktivnosti „Tjedna bez plastike“.

Cilj radionice je pružiti otpor konzumerizmu i usprotiviti se konceptu tzv. planiranog zastarijevanja, učeći vještine koje su starije generacije itekako koristile i njegovale, a koje su gotovo izumrle u doba prekomjerne proizvodnje i potrošnje. Današnji vijek proizvoda puno je kraći budući da modna industrija ima potrebu plasirati što više proizvoda kako bi ostvarila što veće prihode u što kraćem roku. To je dovelo do toga da se stvari dizajniraju tako da bi se što prije „potrošile“ i kupile nove, stvarajući pritom velike količine tekstilnog otpada koji nerijetko u sebi sadrže za okoliš štetne materijale poput plastike.

Platnene vrećice će se izrađivati od raznovrsnih materijala i tekstila pa se svi sudionici mole da sa sobom ponesu neke zaboravljene majice i druge materijale koji mogu dobiti novu svrhu. U Art Parku na Ribnjaku će se da personalizirati i ukrasiti različitim porukama u šarenim bojama. Zelena akcija osigurava materijale za ukrašavanje, a za sudjelovanje na radionici prijavite se na marko@zelena-akcija.hr, isključivo do ponedjeljka 1. srpnja.

#Mogubez jednokratne plastike! #breakfreefromplastic!

Više informacija potražite ovdje.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zagreb: Tjedan bez plastike od 2.-5. srpnja 2019.

Povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica (3. srpnja), Zelena akcija kao članica svjetskog Break Free From Plastic pokreta, u Zagrebu od 2.-5. srpnja organizira „Tjedan bez plastike“.

Plastičnim vrećicama odzvonilo i u New Yorku!

Nakon što je američka savezna država New York prije gotovo godinu dana donijela odluku kojom se zabranjuje korištenje plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu, njihova zabrana stupa na snagu danas, 1. ožujka 2020. godine!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER