Tjedan BEZ plastike: radionica izrade cool platnenih vrećica

Art park na Ribnjaku, 2. srpnja od 18-20 sati

Ako želite naučiti kako od majica koje ne nosite ili drugog već upotrijebljenog/nošenog tekstila možete jednostavno napraviti i sašiti cool platnene vrećice i vrećice za rinfuzu koje će zamijeniti plastične vrećice, pridružite se kreativnoj radionici koja će se u organizaciji Zero Waste Croatia Network i Zelene akcije održati u utorak 2. srpnja u Art Parku na Ribnjaku.

Radionica izrade platnenih vrećica održat će se 2. srpnja uoči Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica, a njome ujedno započinje „Tjedan bez plastike“  (od 2.-5. srpnja) - edukativna kampanja s brojnim aktivnostima kojima je cilj podići svijest javnosti o štetnosti jednokratnih plastičnim materijala, potaknuti angažman građanki i građana te utjecati na donositelje odluka da unaprijede legislativu kako bi se smanjila potrošnja štetne jednokratne plastike i povećalo korištenje održivih alternativa.

Aktivistkinje i aktivisti Zelene akcije će na radionici podučavati vještinama izrade personaliziranih platnenih vrećica koje će moći ponijeti sa sobom i kasnije koristiti umjesto jednokratnih plastičnih vrećica. Također, velik broj izrađenih platnenih vrećica s radionice dijelit će se Zagrepčankama i Zagrepčanima u sklopu ostalih aktivnosti „Tjedna bez plastike“.

Cilj radionice je pružiti otpor konzumerizmu i usprotiviti se konceptu tzv. planiranog zastarijevanja, učeći vještine koje su starije generacije itekako koristile i njegovale, a koje su gotovo izumrle u doba prekomjerne proizvodnje i potrošnje. Današnji vijek proizvoda puno je kraći budući da modna industrija ima potrebu plasirati što više proizvoda kako bi ostvarila što veće prihode u što kraćem roku. To je dovelo do toga da se stvari dizajniraju tako da bi se što prije „potrošile“ i kupile nove, stvarajući pritom velike količine tekstilnog otpada koji nerijetko u sebi sadrže za okoliš štetne materijale poput plastike.

Platnene vrećice će se izrađivati od raznovrsnih materijala i tekstila pa se svi sudionici mole da sa sobom ponesu neke zaboravljene majice i druge materijale koji mogu dobiti novu svrhu. U Art Parku na Ribnjaku će se da personalizirati i ukrasiti različitim porukama u šarenim bojama. Zelena akcija osigurava materijale za ukrašavanje, a za sudjelovanje na radionici prijavite se na marko@zelena-akcija.hr, isključivo do ponedjeljka 1. srpnja.

#Mogubez jednokratne plastike! #breakfreefromplastic!

Više informacija potražite ovdje.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Edukativna predstava Eko patrola u riječkim vrtićima

Predstava Eko patrola Udruge Mali grad namijenjena je djeci predškolskog uzrasta i na njima prihvatljiv način govori o važnosti odvajanja otpada, zdravog načina života te čuvanja prirode i okoliša. Ova interaktivna predstava će do kraja mjeseca studenog 2019. biti izvedena 40 puta i gostovat će u svim predškolskim ustanovama Grada Rijeke, kao i u riječkim vrtićima drugih osnivača.

Zagreb: Tjedan bez plastike od 2.-5. srpnja 2019.

Povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica (3. srpnja), Zelena akcija kao članica svjetskog Break Free From Plastic pokreta, u Zagrebu od 2.-5. srpnja organizira „Tjedan bez plastike“.

Srpanj je mjesec bez plastike!

Međunarodnim danom bez plastičnih vrećica, koji se brojnim aktivnostima širom svijeta obilježava dana 3. srpnja, započinje i mjesec bez plastike – Plastic Free July. Sigurni smo da se i vi možete odreći brojnih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu – vrećica, slamki, štapića za uši, čaša, pribora za jelo ili hrane u suvišnim plastičnim omotima i pakiranjima. EU od 2021. zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu, a s usvajanjem novih navika možete početi već danas!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER