Želimo li da nam „Croatia: full of plastic!“ bude novi turistički slogan?

Hrvatska: puna plastike!

Zelena akcija poziva građane i građanke da prestanu koristiti jednokratne plastične materijale, a Ministarstvo zaštite okoliša da hitno provede zakonske mjere koje bi, osim na potrošače, utjecale i na proizvođače, trgovce i komunalna poduzeća.

Povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica, aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije danas su održali kreativni performans ispred zagrebačkog Glavnog kolodvora. Ukazali su na velike okolišne i društvene probleme koji nastaju zbog prekomjerne proizvodnje i potrošnje plastičnih vrećica i ostalih jednokratnih plastičnih proizvoda.

Naime, diljem gradova i općina eskaliraju problemi s prikupljanjem plastike koja završava u okolišu. Nedavno objavljeno znanstveno istraživanje navodi kako je Jadransko more među tri najzagađenija u Europi, a od 658 identificiranih plutajućih plastičnih predmeta oko velikih gradova i slivova rijeka, najveći udio (29 %) činile su plastične vrećice.

  • Foto: Zelena akcija

„Upravo iz tog razloga smo tijekom današnje akcije istaknuli fotografiju Jadranskog mora punog plastike sa sloganom „Croatia: full of plastic!“ odnosno „Hrvatska: puna plastike”. Želimo li da to bude novi turistički slogan?”, izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Aktivisti i aktivistkinje su ponudili i održive alternative te pozvali građanke i građane da se uključe u edukativne i zagovaračke aktivnosti „Tjedna bez plastike”, koji  se održava do 5. srpnja. Cilj je podići svijest građana i građanki o štetnosti jednokratnih plastičnih materijala te ih potaknuti  na angažman. Dodatno, žele utjecati na donosioce odluka, trgovce i industriju, u svrhu smanjenja proizvodnje, prodaje i potrošnje jednokratne plastike te povećanja korištenja održivih alternativa.

  • Marko Košak / Foto: Zelena akcija

„Na međunarodni Dan bez plastičnih vrećica, najviše se fokusiramo na potrebu prestanka korištenja jednokratnih plastičnih vrećica te njihovu zamjenu višekratnim i kompostabilnim”, pojasnio je Marko Košak i dodao: „No, također želimo naglasiti kako problem nije samo u vrećicama, već i u ostalim jednokratnim plastičnim proizvodima koje moramo izbaciti iz proizvodnje i uporabe. To iziskuje hitnu akciju cjelokupnog društva.“

Plastične boce, čaše, tanjuri i pribor za jelo, slamke, filteri cigareta, plastična pakiranja i štapići za uši uz plastične vrećice su najveći zagađivači okoliša. Za njihovu se proizvodnju troše „prljavi“ neobnovljivi izvori (nafta i zemni plin), a nakon kratkog korištenja, stotinama godina zagađuju mora, tlo, pitku vodu i hranu te ubijaju velik broj morskih i kopnenih životinja.

  • Foto: Zelena akcija

„Veći dio hrvatske javnosti još nije svjestan razmjera problema. S druge strane, nadležne institucije, trgovci i industrija to nonšalantno promatraju jer smatraju da problem nije toliko izražen u Hrvatskoj ili se pak povode raznim  interesima”, dodao je  Košak.

Negativan utjecaj plastike napokon je prepoznala i EU nedavnim donošenjem Direktive o jednokratnoj plastici kao i Strategije za borbu protiv plastike. Sukladno odredbama, u Hrvatskoj će se do 2025. godine potrošnja plastičnih vrećica morati smanjiti za 10 puta u odnosu na danas. Dodatno, plastične vrećice se od početka ove godine više ne smiju dijeliti besplatno (osim onih tankih za povrće i voće). Također, u iduće dvije godine trgovine moraju s polica izbaciti određene plastične proizvode poput slamki, štapića za uši, pribora za jelo, posudica za hranu te poduzeti i brojne druge mjere.

  • Foto: Zelena akcija

„Brojni trgovci ne pridržavaju se odredbi da se vrećice od 1. siječnja moraju naplaćivati, a inspekcija okoliša ne reagira. Na taj način nećemo smanjiti zagađenje. Pozivamo Ministarstvo okoliša da djeluje na terenu te hitno implementira mjere iz Direktive“, zaključio je Košak.

O programu “Tjedna bez plastike” Zelene akcije, članice globalnog pokreta Break Free From Plastic, saznajte više na ovoj poveznici.

Zelena akcija / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Edukativna predstava Eko patrola u riječkim vrtićima

Predstava Eko patrola Udruge Mali grad namijenjena je djeci predškolskog uzrasta i na njima prihvatljiv način govori o važnosti odvajanja otpada, zdravog načina života te čuvanja prirode i okoliša. Ova interaktivna predstava će do kraja mjeseca studenog 2019. biti izvedena 40 puta i gostovat će u svim predškolskim ustanovama Grada Rijeke, kao i u riječkim vrtićima drugih osnivača.

Zagreb: Tjedan bez plastike od 2.-5. srpnja 2019.

Povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica (3. srpnja), Zelena akcija kao članica svjetskog Break Free From Plastic pokreta, u Zagrebu od 2.-5. srpnja organizira „Tjedan bez plastike“.

Tjedan BEZ plastike: radionica izrade cool platnenih vrećica

Ako želite naučiti kako od majica koje ne nosite ili drugog već upotrijebljenog/nošenog tekstila možete jednostavno napraviti i sašiti cool platnene vrećice i vrećice za rinfuzu koje će zamijeniti plastične vrećice, pridružite se kreativnoj radionici koja će se u organizaciji Zero Waste Croatia Network i Zelene akcije održati u utorak 2. srpnja u Art Parku na Ribnjaku.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER