Želimo li da nam „Croatia: full of plastic!“ bude novi turistički slogan?

Hrvatska: puna plastike!

Zelena akcija poziva građane i građanke da prestanu koristiti jednokratne plastične materijale, a Ministarstvo zaštite okoliša da hitno provede zakonske mjere koje bi, osim na potrošače, utjecale i na proizvođače, trgovce i komunalna poduzeća.

Povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica, aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije danas su održali kreativni performans ispred zagrebačkog Glavnog kolodvora. Ukazali su na velike okolišne i društvene probleme koji nastaju zbog prekomjerne proizvodnje i potrošnje plastičnih vrećica i ostalih jednokratnih plastičnih proizvoda.

Naime, diljem gradova i općina eskaliraju problemi s prikupljanjem plastike koja završava u okolišu. Nedavno objavljeno znanstveno istraživanje navodi kako je Jadransko more među tri najzagađenija u Europi, a od 658 identificiranih plutajućih plastičnih predmeta oko velikih gradova i slivova rijeka, najveći udio (29 %) činile su plastične vrećice.

  • Foto: Zelena akcija

„Upravo iz tog razloga smo tijekom današnje akcije istaknuli fotografiju Jadranskog mora punog plastike sa sloganom „Croatia: full of plastic!“ odnosno „Hrvatska: puna plastike”. Želimo li da to bude novi turistički slogan?”, izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Aktivisti i aktivistkinje su ponudili i održive alternative te pozvali građanke i građane da se uključe u edukativne i zagovaračke aktivnosti „Tjedna bez plastike”, koji  se održava do 5. srpnja. Cilj je podići svijest građana i građanki o štetnosti jednokratnih plastičnih materijala te ih potaknuti  na angažman. Dodatno, žele utjecati na donosioce odluka, trgovce i industriju, u svrhu smanjenja proizvodnje, prodaje i potrošnje jednokratne plastike te povećanja korištenja održivih alternativa.

  • Marko Košak / Foto: Zelena akcija

„Na međunarodni Dan bez plastičnih vrećica, najviše se fokusiramo na potrebu prestanka korištenja jednokratnih plastičnih vrećica te njihovu zamjenu višekratnim i kompostabilnim”, pojasnio je Marko Košak i dodao: „No, također želimo naglasiti kako problem nije samo u vrećicama, već i u ostalim jednokratnim plastičnim proizvodima koje moramo izbaciti iz proizvodnje i uporabe. To iziskuje hitnu akciju cjelokupnog društva.“

Plastične boce, čaše, tanjuri i pribor za jelo, slamke, filteri cigareta, plastična pakiranja i štapići za uši uz plastične vrećice su najveći zagađivači okoliša. Za njihovu se proizvodnju troše „prljavi“ neobnovljivi izvori (nafta i zemni plin), a nakon kratkog korištenja, stotinama godina zagađuju mora, tlo, pitku vodu i hranu te ubijaju velik broj morskih i kopnenih životinja.

  • Foto: Zelena akcija

„Veći dio hrvatske javnosti još nije svjestan razmjera problema. S druge strane, nadležne institucije, trgovci i industrija to nonšalantno promatraju jer smatraju da problem nije toliko izražen u Hrvatskoj ili se pak povode raznim  interesima”, dodao je  Košak.

Negativan utjecaj plastike napokon je prepoznala i EU nedavnim donošenjem Direktive o jednokratnoj plastici kao i Strategije za borbu protiv plastike. Sukladno odredbama, u Hrvatskoj će se do 2025. godine potrošnja plastičnih vrećica morati smanjiti za 10 puta u odnosu na danas. Dodatno, plastične vrećice se od početka ove godine više ne smiju dijeliti besplatno (osim onih tankih za povrće i voće). Također, u iduće dvije godine trgovine moraju s polica izbaciti određene plastične proizvode poput slamki, štapića za uši, pribora za jelo, posudica za hranu te poduzeti i brojne druge mjere.

  • Foto: Zelena akcija

„Brojni trgovci ne pridržavaju se odredbi da se vrećice od 1. siječnja moraju naplaćivati, a inspekcija okoliša ne reagira. Na taj način nećemo smanjiti zagađenje. Pozivamo Ministarstvo okoliša da djeluje na terenu te hitno implementira mjere iz Direktive“, zaključio je Košak.

O programu “Tjedna bez plastike” Zelene akcije, članice globalnog pokreta Break Free From Plastic, saznajte više na ovoj poveznici.

Zelena akcija / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb: Tjedan bez plastike od 2.-5. srpnja 2019.

Povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica (3. srpnja), Zelena akcija kao članica svjetskog Break Free From Plastic pokreta, u Zagrebu od 2.-5. srpnja organizira „Tjedan bez plastike“.

Tjedan BEZ plastike: radionica izrade cool platnenih vrećica

Ako želite naučiti kako od majica koje ne nosite ili drugog već upotrijebljenog/nošenog tekstila možete jednostavno napraviti i sašiti cool platnene vrećice i vrećice za rinfuzu koje će zamijeniti plastične vrećice, pridružite se kreativnoj radionici koja će se u organizaciji Zero Waste Croatia Network i Zelene akcije održati u utorak 2. srpnja u Art Parku na Ribnjaku.

Plastičnim vrećicama odzvonilo i u New Yorku!

Nakon što je američka savezna država New York prije gotovo godinu dana donijela odluku kojom se zabranjuje korištenje plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu, njihova zabrana stupa na snagu danas, 1. ožujka 2020. godine!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER