Greenpeace: Lagane plastične vrećice treba zabraniti!

Iako obvezna, naplata laganih plastičnih vrećica mahom se ne provodi

Izmijenjeni Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži, koji je stupio na snagu osmoga dana od dana objave u „Narodnim novinama“ (NN 116/2017 od 24. studenog 2017.), od 1. siječnja 2019. godine svim je trgovcima i drugim prodavateljima u Hrvatskoj donio obvezu naplate laganih plastičnih vrećica. Međutim, Greenpeace upozorava da se navedena obveza mahom ne provodi.

Greenpeace u svom jučerašnjem priopćenju navodi kako se punih mjesec dana nakon stupanja na snagu, obavezna naplata laganih plastičnih vrećica za nošenje (15 do 50 mikrona) mahom se ne provodi. Greenpeace je tijekom siječnja obišao niz prodajnih mjesta i utvrdio da se vrećice i dalje dijele besplatno, uz visok stupanj neupućenosti u ovu zakonsku obavezu, kako među trgovcima tako i među građanima.

Da je FZOEU proveo kampanju informiranja danas bi situacija bila bolja

Sami Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži najvećim je dijelom stupio na snagu još u prosincu 2017., uključujući obavezu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da provede kampanju informiranja javnosti i podizanja svijesti o negativnom utjecaju prekomjerne potrošnje plastičnih vrećica za nošenje na okoliš. Bilo je dakle prilike čitavih godinu dana da se trgovce i građane pripremi na uredbu o naplati.

„Nažalost, Fond prvi nije ispoštovao zakonsku obavezu da tijekom protekle 2018. godine provede informativnu kampanju. Da su to napravili na vrijeme, danas bi sigurno bila bolja situacija i oko provedbe. Ovako imamo nered, neznanje i kršenje zakona. Vrećice su i dalje mahom besplatne, a besplatne vrećice skupo nas koštaju”, izjavila je Petra Andrić, voditeljica kampanje u hrvatskom Greenpeaceu.

Greenpeace je 15. siječnja 2019. poslao dopis i direktoru FZOEU Dubravku Ponošu i ministru Tomislavu Ćoriću tražeći očitovanje, ali do danas ni na jedan nije stigao odgovor.

„Ova vrsta plastičnih vrećica za nošenje jedan je od najgorih oblika jednokratne plastike. Zbog loše kvalitete kratko se koriste, zbog niske cijene dijele se nekontrolirano, u okolišu ostavljaju nepopravljivu štetu, a zapravo ih je najlakše zamijeniti alternativama. Bojimo se da se ovakvim neozbiljnim i neodgovornim pristupom neće postići drastično smanjenje potrošnje vrećica, što je prijeko potrebno s obzirom na alarmantne posljedice plastike na okoliš. Stoga u Greenpeaceu držimo da će jedino zabrana laganih vrećica za nošenje bitno popraviti situaciju”, pojašnjava Andrić.

„Smanjenje potrošnje plastičnih vrećica za nošenje“

Podsjetimo, izmjenama Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži prodavatelji su od 1. siječnja 2019. na prodajnom mjestu robe ili proizvoda obvezni naplatiti potrošaču sve lagane plastične vrećice za nošenje, a na mjestima na kojima prodavatelj besplatno daje vrlo lagane plastične vrećice za nošenje obvezuje se istaknuti vidljivu obavijest potrošačima o štedljivom i racionalnom korištenju ovih vrećica oznakom sadržaja »VREĆICE KORISTITE ŠTEDLJIVO«.

Obveza naplate uvedena je dakle na lagane vrećice debljine od 15 do 50 mikrona, što su uobičajene vrećice u prehrambenim trgovinama koje trgovci već dugo naplaćuju, no od početka ove godine ova obveza vrijedi za sve trgovce, odnosno i za prodavatelje odjeće, obuće i sve ostale robe.

Vrlo lagane plastične vrećice, odnosno one najtanje do 15 mikrona, u kojima se najčešće nosi voće i povrće, po novom moraju imati upozorenje „Vrećice koristite štedljivo“. One se zasad neće naplaćivati, no za očekivati je da će se to promijeniti s dodatnim pooštravanjem ekoloških kriterija EU-a.

Kao što je ranije navedeno, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je u roku od godine dana od stupanja na snagu ovoga Pravilnika trebao provesti kampanju za informiranje javnosti i podizanje svijesti o negativnom utjecaju prekomjerne potrošnje plastičnih vrećica za nošenje na okoliš.

Greenpeace / S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zaustavimo višestruke štete od jednokratne plastike!

Zelena akcija zahtijeva od Ministarstva zaštite okoliša i energetike da žurno propiše zakonske mjere s ciljem značajnog smanjenja proizvodnje, potrošnje i zagađenja jednokratnom plastikom. Ujedno poziva građane i građanke da prestanu koristiti štetne jednokratne plastične proizvode.

Više od 40.000 ljudi traži zabranu plastičnih vrećica u Hrvatskoj

Spomenici diljem zemlje osvanuli su ovih dana s aktivističkim porukama. Desetak statua slavnih, ali i neznanih ličnosti, u znak prosvjeda protiv masovne upotrebe plastičnih vrećica, »ponijelo« je u grad svoje platnene torbe, podržavši tako kampanju Greenpeacea u Hrvatskoj.

Na zadarskoj tržnici vrećice ne koriste štedljivo!

Prodavači na zadarskoj tržnici vrećice dijele „šakom i kapom“ unatoč obvezi isticanja vidljive obavijesti potrošačima o njihovom štedljivom i racionalnom korištenju, piše današnji Zadarski list.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER