Besplatne vrećice uskoro odlaze u povijest

Prekomjerna potrošnja plastičnih vrećica

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži (NN 116/2017 od 24. studenog 2017.) s ciljem smanjenja korištenja plastičnih vrećica trgovcima od 1. siječnja 2019. godine donosi obvezu njihove naplate.

Izmijenjeni Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži, koji je stupio na snagu osmoga dana od dana objave u „Narodnim novinama“ (NN 116/2017 od 24. studenog 2017.), od 1. siječnja 2019. godine za sve trgovce i druge prodavatelje u Hrvatskoj donosi obvezu naplate laganih plastičnih vrećica.

Naime, prodavatelji na prodajnom mjestu robe ili proizvoda obvezuju se naplatiti potrošaču sve lagane plastične vrećice za nošenje, a na mjestima na kojima prodavatelj besplatno daje vrlo lagane plastične vrećice za nošenje obvezuje se istaknuti vidljivu obavijest potrošačima o štedljivom i racionalnom korištenju ovih vrećica oznakom sadržaja »VREĆICE KORISTITE ŠTEDLJIVO«.

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži razlikuje sljedeće vrste plastičnih vrećica:

  • plastične vrećice za nošenje su vrećice za nošenje s ručkom ili bez ručke, koje su izrađene od plastike i koje se daju ili prodaju potrošačima na prodajnom mjestu robe ili proizvoda;
  • lagane plastične vrećice za nošenje su plastične vrećice za nošenje s debljinom stjenke manjom od 50 mikrona;
  • vrlo lagane plastične vrećice za nošenje su plastične vrećice za nošenje s debljinom stjenke manjom od 15 mikrona i koje se koriste isključivo zbog higijenskih razloga ili koje služe isključivo kao primarna ambalaža za rasutu hranu kada to pomaže sprječavanju bacanja hrane;
  • oksorazgradive plastične vrećice za nošenje su plastične vrećice za nošenje izrađene od plastičnih materijala kojima su dodani aditivi koji kataliziraju fragmentaciju plastičnog materijala u mikro-fragmente.

Obveza naplate uvodi se dakle na lagane vrećice debljine od 15 do 50 mikrona, što su uobičajene vrećice u prehrambenim trgovinama koje trgovci već dugo naplaćuju, no od 1. siječnja 2019. ova obveza vrijedi za sve trgovce, odnosno i za prodavatelje odjeće, obuće i sve ostale robe.

Vrlo lagane plastične vrećice, odnosno one najtanje do 15 mikrona, u kojima se najčešće nosi voće i povrće, po novom moraju imati upozorenje „Vrećice koristite štedljivo“. One se zasad neće naplaćivati, no za očekivati je da će se to promijeniti s dodatnim pooštravanjem ekoloških kriterija EU-a.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će u roku od godine dana od stupanja na snagu ovoga Pravilnika provesti kampanju za informiranje javnosti i podizanje svijesti o negativnom utjecaju prekomjerne potrošnje plastičnih vrećica za nošenje na okoliš.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Greenpeace: Lagane plastične vrećice treba zabraniti!

Izmijenjeni Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži, koji je stupio na snagu osmoga dana od dana objave u „Narodnim novinama“ (NN 116/2017 od 24. studenog 2017.), od 1. siječnja 2019. godine svim je trgovcima i drugim prodavateljima u Hrvatskoj donio obvezu naplate laganih plastičnih vrećica. Međutim, Greenpeace upozorava da se navedena obveza mahom ne provodi.

Više od 40.000 ljudi traži zabranu plastičnih vrećica u Hrvatskoj

Spomenici diljem zemlje osvanuli su ovih dana s aktivističkim porukama. Desetak statua slavnih, ali i neznanih ličnosti, u znak prosvjeda protiv masovne upotrebe plastičnih vrećica, »ponijelo« je u grad svoje platnene torbe, podržavši tako kampanju Greenpeacea u Hrvatskoj.

Na zadarskoj tržnici vrećice ne koriste štedljivo!

Prodavači na zadarskoj tržnici vrećice dijele „šakom i kapom“ unatoč obvezi isticanja vidljive obavijesti potrošačima o njihovom štedljivom i racionalnom korištenju, piše današnji Zadarski list.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER