Kitovi u Istri: Vapaj iz morskih dubina

U nedavno provedenom istraživanju plastike na Jadranu, od 658 identificiranih plutajućih plastičnih predmeta oko velikih gradova i slivova rijeka, najveći udio (29 %) činile su plastične vrećice!

U sklopu kampanje protiv plastike za jednokratnu upotrebu, Greenpeace je u Umagu 2. srpnja izložio šestmetarsku skulpturu kitova koji izranjaju iz mora plastičnog otpada te povodom stupanja na snagu Direktive o jednokratnoj plastici podsjetio na hitnost usvajanja ambicioznih mjera. Dan uoči Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica, u Umagu su se prikupljali i potpisi za peticiju za njihovu zabranu, koju je u samo nekoliko mjeseci potpisalo više od 50.000 građana.

„Srpanj je proglašen mjesecom borbe protiv plastike pa smo stoga i mi htjeli na slikovit način pokazati njen štetan utjecaj na morski svijet. Ružni prizori na plažama samo su mali dio onečišćenja. Treba znati da većina plastike koja dospije u mora potone na dno i ostavlja dramatične posljedice na život u moru. Životinje se mogu zaplesti u nju, ugušiti ili zamijeniti plastiku za hranu, što može rezultirati smrću odraslih jedinki i mladunčadi. Na to nas upozorava i ova skulptura.” - izjavila je Petra Andrić, voditeljica Greenpeaceove kampanje protiv plastike.

Vijesti o morskim životinjama pogođenih najezdom plastike sve su češće, a zabrinjavaju i rezultati nedavnih istraživanja. Primjerice, ono provedeno na 102 kornjače u Mediteranu, Pacifiku i Atlantiku, pronašlo je mikroplastiku u svim primjercima. Također,  istraživanjem britanskih znanstvenika sa Sveučilišta u Exeteru, mikroplastika je pronađena i u probavnom sustavu svih 50 istraženih jedinki kitova, dupina i tuljana nasukanih na britanskim obalama.

  • Foto: Nevio Smajić / Greenpeace

„Danas stupa na snagu Direktiva o jednokratnoj plastici, a zemlje Europske unije imaju dvije godine da je prenesu u nacionalne zakone. No, nema razloga da čekamo službene zabrane, odreknimo se jednokratnih plastičnih proizvoda već danas. Kao stanovnici primorskog i turističkog grada moramo aktivno sudjelovati u očuvaju našeg podneblja. Odgovornim ponašanjem i promjenom navika zalažemo se za dobrobit naše djece te stvaramo bolji svijet za nadolazeće generacije.“ - poručio je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

  • Foto: Nevio Smajić / Greenpeace

3. srpnja proglašen je Međunarodnim danom bez plastičnih vrećica. U nedavno provedenom istraživanju plastike na Jadranu, od 658 identificiranih plutajućih plastičnih predmeta oko velikih gradova i slivova rijeka, najveći udio (29 %) činile su plastične vrećice. U ovom razdoblju Greenpeaceova kampanja usmjerena je na peticiju za njihovu zabranu koju je u nekoliko mjeseci potpisalo više od 50.000 ljudi.

  • Foto: Nevio Smajić / Greenpeace

Skulptura kitova bit će izložena i u Poreču (u srijedu 3. srpnja od 18h do 22h na gradskoj šetnici) i Puli (u četvrtak 4. srpnja od 18h do 22h na Trgu Portarata). Na Greenpeaceovom informativnom štandu građani će moći potpisati peticiju, izračunati svoj plastični otisak te saznati kako jednostavnom promjenom navika mogu spriječiti dotok velikih količina plastike u more.

Greenpeace Hrvatska / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Apel iz morskih dubina za prestanak korištenja jednokratne plastike

Prizor kitova koji izranjaju iz mora plastičnog otpada prošle je godine ganuo stanovnike Zagreba. Šestmetarska umjetnička instalacija sljedećeg tjedna ponovo dolazi u Hrvatsku te se ovaj put postavlja u tri istarska grada – u Umagu, Poreču i Puli. Greenpeace Hrvatska poziva vas da dođete i čujete apel iz morskih dubina da prestanemo s korištenjem jednokratne plastike!

Srpanj je mjesec bez plastike!

Međunarodnim danom bez plastičnih vrećica, koji se brojnim aktivnostima širom svijeta obilježava dana 3. srpnja, započinje i mjesec bez plastike – Plastic Free July. Sigurni smo da se i vi možete odreći brojnih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu – vrećica, slamki, štapića za uši, čaša, pribora za jelo ili hrane u suvišnim plastičnim omotima i pakiranjima. EU od 2021. zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu, a s usvajanjem novih navika možete početi već danas!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER