Apel iz morskih dubina za prestanak korištenja jednokratne plastike

Kitovi u Istri od 2.-4. srpnja

Prizor kitova koji izranjaju iz mora plastičnog otpada prošle je godine ganuo stanovnike Zagreba. Šestmetarska umjetnička instalacija sljedećeg tjedna ponovo dolazi u Hrvatsku te se ovaj put postavlja u tri istarska grada – u Umagu, Poreču i Puli. Greenpeace Hrvatska poziva vas da dođete i čujete apel iz morskih dubina da prestanemo s korištenjem jednokratne plastike!

Kitovi kreću na turneju Istrom početkom srpnja koji je proglašen mjesecom bez plastike (Plastic Free July). U utorak 2. srpnja stupa na snagu Direktiva EU o jednokratnoj plastici, čime počinje teći dvogodišnji rok za zemlje članice EU-a da je prenesu u nacionalno zakonodavstvo. Također, dana 3. srpnja obilježava se Dan bez plastičnih vrećica.

Turneja će započeti konferencijom za medije u Umagu, u utorak 2. srpnja u 17 sati, na gradskoj šetnici (Obala F. Tuđmana, kod okretišta za turistički vlakić). Izjave za medije dat će gradonačelnik Umaga Vili Bassanese te Greenpeaceova voditeljica kampanje Petra Andrić.

Vremenski raspored posjeta instalacije i Greenpeaceovog informativnog štanda za građane je sljedeći:

  • Utorak 2. srpnja - Umag, gradska šetnica 18-22 h
  • Srijeda 3. srpnja - Poreč, gradska riva, 18-22 h
  • Četvrtak 4. srpnja - Pula, Trg Portarata, 18-22 h

Greenpeace provodi ovu aktivnost u sklopu kampanje protiv jednokratne plastike kojom se želi podići svijest o tome da naša mora i bića koja u njemu žive trpe posljedice jednokratne plastike. U središtu Greenpeaceove kampanje trenutno je peticija za zabranu plastičnih vrećica koju je dosad potpisalo više od 50.000 građana. Peticija će se moći potpisati i na štandu.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Srpanj bez plastike“ obilježen postavljanjem novih javnih česmi

„Redovit unos tekućine važan za očuvanje zdravlja, stoga tijekom boravka u gradskim parkovima i na otvorenim prostorima napunite vaše višekratne boce za vodu na jednoj od naših novih česmi s besplatnom pitkom vodom“, poručuje svojim građanima vijeće okruga Epsom i Ewell u engleskom Surreyu.

Kitovi u Istri: Vapaj iz morskih dubina

U sklopu kampanje protiv plastike za jednokratnu upotrebu, Greenpeace je u Umagu 2. srpnja izložio šestmetarsku skulpturu kitova koji izranjaju iz mora plastičnog otpada te povodom stupanja na snagu Direktive o jednokratnoj plastici podsjetio na hitnost usvajanja ambicioznih mjera. Dan uoči Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica, u Umagu su se prikupljali i potpisi za peticiju za njihovu zabranu, koju je u samo nekoliko mjeseci potpisalo više od 50.000 građana.

Troje „stručnjaka za plastiku“ obmanjuje javnost

Nakon što su domaći mediji izvijestili o tvrdnjama troje „stručnjaka za plastiku“ prema kojima bi zabrana laganih plastičnih vrećica u borbi protiv globalnog zatopljenja donijela više štete nego koristi, stigao je oštar odgovor iz Zero Waste Croatia Network.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER