Njemačka ministrica zaštite okoliša želi zaustaviti kulturu bacanja

Zabrana plastičnih slamki, posuda za hranu i ostalih proizvoda za jednokratnu upotrebu diljem EU-a stupa na snagu 3. srpnja 2021.

Nakon što je početkom studenog prošle godine njemačka savezna vlada na prijedlog ministrice zaštite okoliša Svenje Schulze pokrenula zabranu laganih plastičnih vrećica, savezni kabinet je prošlog tjedna izglasao zabranu upotrebe plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Nažalost, zabrana će stupiti na snagu tek 3. srpnja 2021. godine.

Prošlotjednom uredbom saveznog kabineta Njemačka se približava ciljevima EU-a za smanjenje količina plastičnog otpada te zabranjuje sve jednokratne plastične proizvode za koje postoje ekološke alternative. Zabrana se, između ostalog, odnosi na plastične slamke, posude za hranu, pribor za jelo, mješalice za pića, štapiće za uši te ostale plastične proizvode za jednokratnu upotrebu, kao i čaše i spremnike od ekspandiranog polistirena, poznatijeg kao stiropor.

No ipak, ova zabrana stupa na snagu tek 3. srpnja 2021. godine do kada se Direktiva o plastici za jednokratnu upotrebu mora prenijeti u nacionalno zakonodavstvo svih država članica EU-a. Nažalost, tako je tijekom pandemije COVID-19 i dalje dopuštena čak povećana upotreba i prodaja jednokratnih plastičnih proizvoda.

„Mnogi plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu su suvišni i prečesto završavaju u okolišu, a posebno u morima i oceanima. Ako se globalno onečišćenje plastikom nastavi dosadašnjim tempom, do 2050. ćemo imati više plastike nego riba u našim morima i oceanima“, podsjetila je njemačka ministrica zaštite okoliša Svenja Schulze.

Također, dodala je kako se nada da će zabrana jednokratne plastike zaustaviti već duboko ukorijenjenu kulturu bacanja u Njemačkoj u kojoj plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu čine čak 20 posto ukupnog otpada. Još prošle godine ministrica Schulze pokrenula je kampanju Weniger ist mehr – Nein zur Wegwerfgesellschaft (Manje je više – Recimo NE kulturi bacanja) kojom se građanke i građani Njemačke potiču na održivost, ponovnu upotrebu i recikliranje.

Ponovna upotreba je sigurna za zdravlje ljudi

Posljednje vrijeme svjedočimo beskrupuloznim pokušajima kapitaliziranja strahova potaknutih pandemijom koronavirusa te nastojanjima naftne industrije da proizvede više plastike za jednokratnu upotrebu nego ikad prije. Neke od najvećih naftnih kompanija na svijetu ulažu milijarde u proizvodnju plastike te pokušavaju iskoristiti napore rješavanja svjetske zdravstvene krize nametanjem svojih usluga i proizvoda kao „prijeko potrebnih“. Pritom se trude zaustaviti primjenu novih zakona te lobiraju za ukidanje strogih propisa zaštite okoliša te potpuno otvoreno zagovaraju preinaku ili odgodu provedbe EU Direktive o plastici za jednokratnu upotrebu, tvrdeći da je plastika „siguran i higijenski materijal“.

Stoga je gotovo 130 znanstvenika, akademika i liječnika iz 19 zemalja svijeta 22. lipnja 2020. potpisalo izjavu kojom trgovcima i potrošačima jamče da su višekratni materijali sigurni za upotrebu tijekom pandemije COVID-19 te da se mogu koristiti jednostavnim pridržavanjem osnovnih higijenskih navika.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Dana 3. srpnja obilježava se Međunarodni dan bez plastičnih vrećica!

Međunarodnim danom bez plastičnih vrećica, koji se širom svijeta obilježava dana 3. srpnja, započinje i mjesec bez plastike – Plastic Free July. Sigurni smo da se i vi možete odreći brojnih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu i hrane u suvišnim plastičnim omotima i pakiranjima. Neke od država članica EU-a već su zabranile upotrebu plastičnih vrećica, ali i drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Za točno godinu dana konačno će biti zabranjeni diljem EU-a!

Njemačka vlada odlučila je zabraniti plastične vrećice

Njemačka savezna vlada je na prijedlog ministrice zaštite okoliša Svenje Schulze prošlog tjedna pokrenula zabranu laganih plastičnih vrećica. Prijedlog zakona predviđa da će plastične vrećice s debljinom stjenke od 15 do 50 mikrona ubuduće biti zabranjene, a izuzetak su najtanje vrećice za pakiranje voća i povrća čija bi zabrana očekivano dovela do povećanja količina plastične ambalaže u trgovinama.

Francuska od 2020. proširuje zabranu plastike za jednokratnu upotrebu

Kako je sve teže zanemariti utjecaje plastičnog onečišćenja, ekološki osviješteni građani pitaju se kako mogu promijeniti način na koji kupuju, jedu, putuju ili smanjuju otpad u svakodnevnom životu. Iako su napori na razini svakog pojedinca od presudnog značaja, važni su i oni koji se provode na nacionalnoj razini. Nakon što se već istaknula svojim naporima za smanjenje plastičnog onečišćenja, Francuska od 2020. godine uvodi još sveobuhvatniju zabranu plastike za jednokratnu upotrebu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER