Njemačka ministrica zaštite okoliša želi zaustaviti kulturu bacanja

Zabrana plastičnih slamki, posuda za hranu i ostalih proizvoda za jednokratnu upotrebu diljem EU-a stupa na snagu 3. srpnja 2021.

Nakon što je početkom studenog prošle godine njemačka savezna vlada na prijedlog ministrice zaštite okoliša Svenje Schulze pokrenula zabranu laganih plastičnih vrećica, savezni kabinet je prošlog tjedna izglasao zabranu upotrebe plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Nažalost, zabrana će stupiti na snagu tek 3. srpnja 2021. godine.

Prošlotjednom uredbom saveznog kabineta Njemačka se približava ciljevima EU-a za smanjenje količina plastičnog otpada te zabranjuje sve jednokratne plastične proizvode za koje postoje ekološke alternative. Zabrana se, između ostalog, odnosi na plastične slamke, posude za hranu, pribor za jelo, mješalice za pića, štapiće za uši te ostale plastične proizvode za jednokratnu upotrebu, kao i čaše i spremnike od ekspandiranog polistirena, poznatijeg kao stiropor.

No ipak, ova zabrana stupa na snagu tek 3. srpnja 2021. godine do kada se Direktiva o plastici za jednokratnu upotrebu mora prenijeti u nacionalno zakonodavstvo svih država članica EU-a. Nažalost, tako je tijekom pandemije COVID-19 i dalje dopuštena čak povećana upotreba i prodaja jednokratnih plastičnih proizvoda.

„Mnogi plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu su suvišni i prečesto završavaju u okolišu, a posebno u morima i oceanima. Ako se globalno onečišćenje plastikom nastavi dosadašnjim tempom, do 2050. ćemo imati više plastike nego riba u našim morima i oceanima“, podsjetila je njemačka ministrica zaštite okoliša Svenja Schulze.

Također, dodala je kako se nada da će zabrana jednokratne plastike zaustaviti već duboko ukorijenjenu kulturu bacanja u Njemačkoj u kojoj plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu čine čak 20 posto ukupnog otpada. Još prošle godine ministrica Schulze pokrenula je kampanju Weniger ist mehr – Nein zur Wegwerfgesellschaft (Manje je više – Recimo NE kulturi bacanja) kojom se građanke i građani Njemačke potiču na održivost, ponovnu upotrebu i recikliranje.

Ponovna upotreba je sigurna za zdravlje ljudi

Posljednje vrijeme svjedočimo beskrupuloznim pokušajima kapitaliziranja strahova potaknutih pandemijom koronavirusa te nastojanjima naftne industrije da proizvede više plastike za jednokratnu upotrebu nego ikad prije. Neke od najvećih naftnih kompanija na svijetu ulažu milijarde u proizvodnju plastike te pokušavaju iskoristiti napore rješavanja svjetske zdravstvene krize nametanjem svojih usluga i proizvoda kao „prijeko potrebnih“. Pritom se trude zaustaviti primjenu novih zakona te lobiraju za ukidanje strogih propisa zaštite okoliša te potpuno otvoreno zagovaraju preinaku ili odgodu provedbe EU Direktive o plastici za jednokratnu upotrebu, tvrdeći da je plastika „siguran i higijenski materijal“.

Stoga je gotovo 130 znanstvenika, akademika i liječnika iz 19 zemalja svijeta 22. lipnja 2020. potpisalo izjavu kojom trgovcima i potrošačima jamče da su višekratni materijali sigurni za upotrebu tijekom pandemije COVID-19 te da se mogu koristiti jednostavnim pridržavanjem osnovnih higijenskih navika.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Njemačka vlada odlučila je zabraniti plastične vrećice

Njemačka savezna vlada je na prijedlog ministrice zaštite okoliša Svenje Schulze prošlog tjedna pokrenula zabranu laganih plastičnih vrećica. Prijedlog zakona predviđa da će plastične vrećice s debljinom stijenke od 15 do 50 mikrona ubuduće biti zabranjene, a izuzetak su najtanje vrećice za pakiranje voća i povrća čija bi zabrana očekivano dovela do povećanja količina plastične ambalaže u trgovinama.

Popij besplatnu limunadu i potpiši peticiju!

[Odgođeno zbog najave kiše!]  Zelena akcija (Zero Waste Croatia Network), kao članica svjetskog Break Free From Plastic pokreta, petu godinu zaredom poziva vas da se pridružite kampanji „Srpanj bez plastike”!

Još jedna potvrda zabluda o recikliranju jednokratne plastike

Nova istraga koju su zajedno proveli National Public Radio (NPR) i istraživački program PBS-a Frontline otkriva kako su čelnici naftnih kompanija desetljećima ulagali milijune američkih dolara kako bi javnost dovodili u zabludu o recikliranju plastike. I dok tako većina odgovornih građana vrijedno odvaja otpad u kućanstvima misleći da će se tako prikupljena plastika reciklirati, očito je da je sav taj trud godinama bio uzaludan.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER