Bečki primjer uspješnog gospodarenja otpadom

„Tandler“ je u četiri godine svog postojanja postao jedan od najboljih bečkih buvljaka

Buvljak bečkog gradskog poduzeća za zbrinjavanje otpada MA 48 u okrugu Margareten najbolji je bečki buvljak. U četiri godine postojanja posjetilo ga je preko pola milijuna ljudi te je na njemu prodano 610.000 predmeta.

„Tandler“, kako ga zovu u Beču, nije običan buvljak. Naime, u glavnom gradu Austrije iskoristive se stvari poput namještaja, elektroničkih uređaja, odjeće, knjiga i posuđa već godinama odlažu na posebno označena mjesta u reciklažnim dvorištima te se potom odnose na buvljak. Mjesečno se skupi i do 100.000 kg raznih predmeta koje Bečanima više ne trebaju, a mogu se i dalje koristiti. Od otvaranja buvljaka 2015. godine skupljeno je ukupno 5,5 milijuna kg iskoristivih predmeta. Dio predmeta donira Grad Beč, kao i ured za izgubljene stvari u slučajevima kada se vlasnik ne javi. Svi se ti predmeti prodaju na buvljaku po pristupačnim cijenama, a ostvareni prihodi prosljeđuju se u humanitarne svrhe. Jedan se dio predmeta donira i raznim dobrotvornim ustanovama u gradu.

Uz već standardne predmete svakog buvljaka poput vintage odjeće, posuđa i knjiga, bečki je buvljak nedavno proširio svoju ponudu i na elektroničke uređaje. Njih je donirao Grad Beč, a prije same donacije provjerena je njihova ispravnost. Na buvljaku se tako sada mogu kupiti prijenosna i stolna računala, tastature i štampači, a na sve uređaje nudi se i jednogodišnja garancija.

Uz prodaju predmeta na buvljaku bečko gradsko poduzeće MA 48 bavi se i edukacijom građana. U takozvanom Tandler Loungeu građane se uči ispravnom odvajanju otpada, zaštiti okoliša i ponovnom iskorištavanju stvari. Također se organiziraju i radionice i predstave za velike i male kako bi baš svi bili uključeni u očuvanje okoliša.

Eurocomm-PR - Inozemni ured Grada Beča u Zagrebu / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pametno odloži - Bolji Karlovac složi

U Karlovcu je održana prva u nizu od 174 izobrazno-informativnih aktivnosti koje će se tijekom 2019. godine provoditi u okviru projekta „Pametno odloži - Bolji Karlovac složi“.

#JArecikliram za očuvanje jaskanskog okoliša

Građanke i građani Jastrebarskog pozivaju se na prezentaciju ispravnog sortiranja, recikliranja i besplatnog odlaganja otpada koja će se održati na Reciklažnom dvorištu Božićka u četvrtak 12. rujna 2019. godine s početkom u 18 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER