Second-hand božićni darovi iz najcool buvljaka u Beču

Visoka ekološka osviještenost u gradu Beču povezana je i s njegovim socijalnim angažmanom

Rabljeni predmeti iz bogate ponude bečkog „Tandlera“ darivat će se u ekološki proizvedenim vrećama

Očuvanje okoliša u austrijskoj je metropoli važna tema čak i u vrijeme božićnih blagdana. Stoga će trgovina rabljenim stvarima bečkog poduzeća za zbrinjavanje otpada, poznatija kao „48er Tandler“, za vrijeme adventa u ponudi imati poseban božićni asortiman. Svi će ekološki osviješteni kupci u „Tandleru“ po povoljnim cijenama moći kupiti second-hand božićne jelke, prigodan nakit i ukrase, božićne jaslice i brojne druge predmete koji nekome drugome više nisu bili potrebni.

  • Foto © Christian Houdek / MA 48

Da je ponuda u najcool buvljaku u Beču uistinu bogata, dokazuje i činjenica da se tamo između ostalog mogu pronaći i rabljeni glazbeni instrumenti, knjige, gramofonske ploče, posuđe, odjeća i sportska oprema te električni uređaji čija je ispravnost prethodno provjerena. Pojedine će kupce razveseliti i neki ekskluzivni primjerci koji više nisu dostupni na tržištu, a za sve one koji svoje darove radije biraju sami tu su i poklon-bonovi u vrijednosti od pet eura.

  • Foto © MA 48

No grad Beč na tome ne staje pa će se u „Tandleru“ i na gradskim sakupljalištima otpada prodavati ekološki proizvedene vreće za darove. Bit će dostupne u tri veličine po cijenama od četiri, šest i osam eura. Za razliku od ukrasnog papira za zamatanje darova ove se vreće zahvaljujući svom neutralnom izgledu mogu koristiti nebrojeno puta tijekom cijele godine te time doprinose značajnom smanjenju nepotrebnog otpada koji se obično nakupi u vrijeme Božića. Zanimljivo je što su u završnoj fazi njihove izrade sudjelovale i osobe s invaliditetom. To pokazuje da je visoka ekološka osviještenost u gradu Beču također izvrsno povezana s njegovim socijalnim angažmanom.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Bečki primjer uspješnog gospodarenja otpadom

Buvljak bečkog gradskog poduzeća za zbrinjavanje otpada MA 48 u okrugu Margareten najbolji je bečki buvljak. U četiri godine postojanja posjetilo ga je preko pola milijuna ljudi te je na njemu prodano 610.000 predmeta.

Bečki savjeti za održive blagdane

„I tijekom blagdana trebamo misliti na zaštitu okoliša, klime, životinja i vlastitog zdravlja“, savjetuje Karin Büchl-Krammerstätter iz bečkog magistratskog odjela za zaštitu okoliša MA22. „Bilo da kupujete, kuhate, darujete ili slavite - sve to može postati dijelom jednog divnog festivala održivosti.“

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER