Bečki savjeti za održive blagdane

Grad Beč je svojim građankama i građanima uputio savjete za zaštitu okoliša tijekom nastupajućih blagdana kako bi ih mogli provesti na održiv način

„I tijekom blagdana trebamo misliti na zaštitu okoliša, klime, životinja i vlastitog zdravlja“, savjetuje Karin Büchl-Krammerstätter iz bečkog magistratskog odjela za zaštitu okoliša MA22. „Bilo da kupujete, kuhate, darujete ili slavite - sve to može postati dijelom jednog divnog festivala održivosti.“

Bečki magistratski odjel za zaštitu okoliša MA22 je građankama i građanima austrijskog glavnog grada uoči početka ovogodišnjih božićnih i novogodišnjih blagdana uputio nekoliko savjeta za zaštitu okoliša.

Sve započinje s božićnim čišćenjem!

Umjesto krpa za jednokratnu upotrebu potrebno je koristiti krpe od mikrovlakana s kojima se često postižu dobri rezultati čak i uz korištenje malih količina deterdženta ili bez njih. Ako se koriste sredstva za čišćenje, potrebno je provjeriti jesu li ekološka i pravilno dozirana. Također, u trgovinama je uputno kupovati proizvode koji nisu pakirani u plastičnoj ambalaži, a kao i pri svakoj kupnji, ne smijete zaboraviti ponijeti vrećicu za višekratnu upotrebu! Ne zaboravite, platnene vrećice su održive samo ako se češto koriste. Dobar pregled ekoloških i za okoliš (manje) štetnih proizvoda za pranje i čišćenje naveden je na ovoj poveznici.

  • Izvor: wenigermist.at

Posebni darovi koji također pružaju radost i zadovoljstvo

Pri poklanjanju ne zaboravite da najveći paket ispod božićnog drvca ne pruža najveću radost i zadovoljstvo. Umjesto kupovine često nepotrebnih predmeta svojim najmilijima možete pokloniti ono što većina nas najmanje ima. Primjerice, vaše vrijeme - u obliku zajedničkog posjeta kinu, šetnje ili izleta!

Ako baš želite pokloniti neki predmet, neka to bude trajan i kvalitetan proizvod iz lokalne trgovine koji se može popraviti i ponovno koristiti. Korisno je pokloniti i rabljeni proizvod koji također može biti lijep i zabavan te svakako bolji od najčešće neukusnih „jeftinih plastičnih proizvoda s Dalekog istoka“ koji je na svom dugom putu utjecao na povećanje emisija stakleničkih plinova. Second-hand božićni darovi iz najcool buvljaka Tandler u Beču štede prirodne resurse i štite klimu.

ÖkoKauf Wien, gradski ekološki održiv program nabave, građankama i građanima Beča nudi prijedloge na što trebaju obratiti pažnju prilikom kupovine poklona.

  • Bečki buvljak Tandler / Foto: © MA 48

Pokloni se mogu umotati u tkaninu ili platnenu vrećicu

Pakiranje također može biti nešto vrlo osobno: platnena vrećica ili tkanina zgodnog uzorka i boje mogu biti puno ljepši od plastificiranog šarenog papira. Manje vješte Bečanke i Bečani u buvljaku Tandler mogu kupiti „bečke poklon vrećice“ („Wiener Geschenksack“) - ekološki proizvedene vreće za darove, dostupne u tri veličine po cijenama od četiri, šest i osam eura. Za razliku od ukrasnog papira za zamatanje darova ove se vrećice zahvaljujući svom neutralnom izgledu mogu koristiti nebrojeno puta tijekom cijele godine te time doprinose značajnom smanjenju nepotrebnog otpada koji se obično nakupi u vrijeme Božića.

Zanimljivo je što su u završnoj fazi njihove izrade sudjelovale i osobe s invaliditetom, što pokazuje da je visoka ekološka osviještenost u gradu Beču također izvrsno povezana s njegovim socijalnim angažmanom. Ove su vrećice osim u Tandleru dostupne i na svim lokacijama za odlaganje božićnih jelki.

Ukrasite božićno drvce na ekološki prihvatljiv način

Kada je riječ o izboru božićnog drvca, onda bi ga trebalo nabaviti samo iz biološkog uzgoja i kod lokalnih proizvođača. Time se omogućuje smanjenje onečišćenja zraka uzrokovano prometom te potiče ekološki prihvatljiv uzgoj bez pesticida i umjetnih gnojiva.

Čak i ukrašavanje božićnog drvca može biti ekološki prihvatljivo. Primjerice, prestankom upotrebe lameta, kuglica i ostalih dekoracija od plastičnih materijala. Božićne ukrase možete i sami izraditi.

  • Foto © MA 48

Bacanje hrane je nedopustivo

Ako po završetku blagdana ne želite baciti hranu, o tome trebate početi misliti već pri kupovini - isplati se dobro isplanirati božićni i novogodišnji jelovnik te sastaviti i pridržavati se popisa za kupovinu. Prije svega, treba izbjegavati „primamljive“ ponude jer mnoge „uzmi tri – plati dva“ kupovine zapravo završe u smeću.

Regionalni ekološki proizvodi najbolji su izbor, a vegetarijanski ili veganski božićni obrok također može biti kreativan i pripremljen s ljubavlju. Ako baš ne možete bez mesa, možete ga uživati i u manjim količinama, no ekološki osviješteni građani kupuju ga od proizvođača koji se brinu o zaštiti okoliša i dobrobiti životinja. To su obično obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

I nakon blagdana možete biti kreativni – od preostale hrane također se mogu pripremiti ukusna i raznovrsna jela. No, važno ih je pažljivo pohraniti i procijeniti njihov miris, izgled i okus prije upotrebe. Ne zaboravite, mnoge su namirnice savršene i jestive daleko poslije „najbolje potrošiti do“ datuma.

Ako nakon blagdana krećete na odmor i putovanje te ne želite baciti hranu koja vam je ostala u hladnjaku, u Beču postoji rješenje i za to. Hrana se možete donirati i odnijeti u pučku kuhinju, a bečka gradska uprava svojim građanima nudi cijeli popis i mogućnosti dijeljenja hrane.

Novu godinu započnite mirno i obazrivo

Božićni blagdani se tradicionalno provode mirno u krugu obitelji, što najčešće nije slučaj s novogodišnjim dočekom. No ipak, trebali biste biti svjesni da su bučne novogodišnje proslave često pune straha i stresa za životinje, ali i mnoge ljude. Svakako se slažemo s bečkom gradskom upravom i držimo da u 21. stoljeću bukom stvarno ne trebamo tjerati „zle duhove“ stare godine. U novogodišnjoj noći ne koristite rakete i petarde, učinite nešto dobro za okoliš, divlje životinje i kućne ljubimce.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

 

VEZANE VIJESTI

Budi svjestan stvor - spasi jelku ili bor!

Zelena akcija poziva vas da u ovo blagdansko vrijeme, umjesto kupnje jelke ili bora, osmislite vlastitu kreativnu „zero waste” zamjenu za božićno drvce i osvojite bicikl!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER