Bečki savjeti za smanjenje otpada u vrijeme božićnih blagdana

MA48 je nedavno dobio i svoj LEGO set koji djeci treba približiti važnost te omogućiti bolje razumijevanje gospodarenja otpadom

Bečko gradsko poduzeće za zbrinjavanje otpada (MA 48) je povodom božićnih blagdana pripremilo korisne savjete kako spriječiti stvaranje otpada

Očuvanje okoliša u austrijskoj je metropoli važna tema čak i u vrijeme božićnih blagdana. Naime, u tom se razdoblju količina otpada u glavnom gradu Austrije poveća za oko deset posto. Stoga je bečko gradsko poduzeće za zbrinjavanje otpada (MA 48), koje se, između ostaloga, bavi i edukacijom građana, povodom blagdana pripremilo nekoliko korisnih savjeta kako spriječiti stvaranje otpada.

  • Bečke ekološke poklon vrećice ili „Wiener Geschenksack“ / © MA 48

Alternativa papiru za zamatanje darova

Umjesto ukrasnog papira, koji najčešće završi u smeću nakon što se dar odmota, možete upotrijebiti ekološki prihvatljive i višekratno iskoristive platnene vrećice koje su uostalom puno ljepše od plastificiranog šarenog papira.

Još prošle godine izvijestili smo o „bečkim poklon vrećicama“ ili „Wiener Geschenksack“ koje su u tri veličine dostupne u buvljaku Tandler. Za razliku od ukrasnog papira za zamatanje darova ove se vrećice zahvaljujući svom neutralnom izgledu mogu koristiti nebrojeno puta tijekom cijele godine čime doprinose značajnom smanjenju nepotrebnog otpada koji se obično nakupi u vrijeme Božića.

Osim toga, u izradi ovih vrećica sudjelovale su i osobe s invaliditetom, što pokazuje da je visoka ekološka osviještenost u gradu Beču također izvrsno povezana s njegovim socijalnim angažmanom.

Darove također možete zamotati u stari novinski papir ili papir od časopisa, a možete i samostalno izraditi omote za darove koristeći materijale koje imate kod kuće.

Alternativa kupnji skupih, novih proizvoda

Bilo da se radi o odjeći, knjigama ili igricama, ne morate kupovati skupe, nove proizvode kako biste usrećili svoje najmilije. Te stvari možete kupiti i na buvljaku po pristupačnim cijenama.

  • Bečki buvljak Tandler / Foto: © MA 48

Alternativa bacanju darova

Niste zadovoljni dobivenim darom ili ste dobili nešto što već imate? Umjesto bacanja u smeće, stvari koje ne želite zadržati možete zamijeniti ili ih nekome pokloniti. Postoje razne dobrotvorne ustanove kojima ih možete donirati.

Alternativa kupnji darova

Pustite mašti na volju i sami izradite kreativan i originalan dar. Svojim najmilijima poklonite svoje vrijeme. Zajednički su trenuci neprocjenjivi.

Uz već standardne predmete poput odjeće, posuđa i knjiga, u bečkom buvljaku Tandler mogu se pronaći i rabljeni glazbeni instrumenti, gramofonske ploče i sportska oprema te elektronički uređaji čija je ispravnost prethodno provjerena. A kako bi i najmlađim Bečanima približilo važnost zbrinjavanja otpada i na zabavan način omogućilo bolje razumijevanje tog posla, gradsko poduzeće (MA 48) nedavno je predstavilo svoj LEGO set. Sastoji se od ukupno 263 dijela među kojima su dvije figurice, kamion i spremnici za odvojeno prikupljanje otpada, a također je dostupan u ponudi Tandlera.

  • LEGO set bečkog MA48 / Foto: © MA 48

A što svojim korisnicima usluga nudi Zagrebački holding?

Osim čestitke koju je objavila na svojim mrežnim stranicama, Podružnica Čistoća podsjeća kako svima kontinuirano dijeli vrećice za odvojeno sakupljanje otpadne plastične i metalne ambalaže te za odlaganje biootpada zajednicama korisnika u višestambenim objektima. 

Osim toga, u zagrebačkoj Čistoći ističu zadovoljstvo „izvrsnim rezultatima od samih početaka odvojenog prikupljanja plastične i metalne ambalaže i biootpada u zagrebačkim kućanstvima tijekom 2019. godine.“ Prošle su godine prikupili sedam puta više biootpada i 80 % više plastične ambalaže u odnosu na 2018. godinu, a trend je nastavljen u i prvom polugodištu 2020. Količina odvojeno sakupljenog biootpada porasla je za pet puta, a plastične i metalne ambalaže jedan i pol put u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

  • Zagrebačke su ulice uoči početka prošlogodišnjih božićnih i novogodišnjih blagdana bile pune smeća / © Ekovjesnik

Iako građankama i građanima Zagreba ne nudi raznovrsnu ponudu, a još manje istu kvalitetu usluga kao bečki MA48, Podružnica Čistoća poziva sve svoje korisnike na „nastavak uspješnog odvajanja otpada". Ostaje nam nada da će sav odvojeno prikupljen otpad i odvesti kako ovih blagdana ne bismo ponovno svjedočili prizorima kakvi su prošle godine na zagrebačkim ulicama postali uobičajeni.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečki savjeti za održive blagdane

„I tijekom blagdana trebamo misliti na zaštitu okoliša, klime, životinja i vlastitog zdravlja“, savjetuje Karin Büchl-Krammerstätter iz bečkog magistratskog odjela za zaštitu okoliša MA22. „Bilo da kupujete, kuhate, darujete ili slavite - sve to može postati dijelom jednog divnog festivala održivosti.“

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER