Bečki kamioni odvoze otpad i na dalekoj Kubi

Saludos limpios desde Viena! (Čisti pozdravi iz Beča!)

Dobar glas daleko se čuje pa tako i bečko gospodarenje otpadom oduševljava ljude širom svijeta. Čistoća i uredan odvoz otpada u austrijskoj metropoli toliko su se dojmili članova jedne kubanske delegacije da Havanom trenutno prometuje 20 kamiona MA 48 koji prikupljaju otpad uz „čiste pozdrave iz Beča“.

Prvih deset rashodovanih kamiona za odvoz otpada prevezeno je na Kubu još prije 20 godina, a prije dvije godine broj im se udvostručio. Grad Beč i bečki Magistratski odjel za gospodarenje otpadom, čišćenje cesta i vozni park (MA 48) su Havani ponudili dodatnih 10 vozila uz posredovanje i pomoć Veleposlanstva Republike Austrije na Kubi i to kao donaciju za petstoti rođendan La Habane.

„Organizirali smo prijevoz, a troškove su platili Kubanci“, kazao je Josef Thon, voditelj odjela MA 48, u intervjuu za ORF Radio Beč. „Kubanske vozače je obučavao član kubanske delegacije kojem smo pokazali kamione tijekom njegovog boravka u Beču. Preveli smo im sva uputstva na španjolski jezik, a Kubanci su na kamione još postavili natpise na španjolskom i njemačkom jeziku s kojih se Havani sada šalju 'čisti pozdravi iz Beča'“, rekao je Thon koji je zaslužan i za koncept najboljeg bečkog buvljaka Tandler koji u bečkom okrugu Margareten uspješno posluje već pet godina.

Bečom svakodnevno prometuje 265 kamiona za odvoz otpada i oko 20 vozila za čišćenje prometnica, a svake godine obave oko 120.000 vožnji. „Kako se vozni park neprestano obnavlja i unapređuje, stara se vozila za odvoz otpada tri puta godišnje stavljaju na aukciju u Simmeringu gdje ih zainteresirane tvrtke ili pojedinci mogu kupiti po nižim cijenama“, objasnio je Thon.

  • Beč je Havani za njezin petstoti rođendan donirao 10 kamiona za odvoz otpada / Foto: Juan Antonio Fernández Palacios @JuantonioFdez

Vatrogasna vozila u Sarajevu, tramvaji u Krakovu

Osim kamiona za odvoz otpada koji su završili čak na dalekoj Kubi, u nekim se europskim zemljama još uvijek koriste i druga rashodovana bečka vozila. Tako su nedavno Gradu Sarajevu predana tri vatrogasna vozila bečke profesionalne vatrogasne postrojbe.

Stari bečki tramvaji mogu se još uvijek pronaći na ulicama nekih europskih gradova poput Krakova. Međutim, kako objašnjavaju u bečkoj tvrtki Wiener Linien, takvih je vozila u drugim gradovima ipak sve manje zbog povećanih ulaganja u nabavu suvremenih niskopodnih tramvaja. To znači da će za stare tramvaje ipak biti sve manje kupaca pa se razmišlja kako ih se može iskoristiti na najbolji način, a kao što već cijeli svijet zna - u Beču znaju gospodariti s otpadom.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečki primjer uspješnog gospodarenja otpadom

Buvljak bečkog gradskog poduzeća za zbrinjavanje otpada MA 48 u okrugu Margareten najbolji je bečki buvljak. U četiri godine postojanja posjetilo ga je preko pola milijuna ljudi te je na njemu prodano 610.000 predmeta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER