Beč usvojio novu okvirnu Smart City strategiju

Cilj je emisiju stakleničkih plinova do 2050. godine smanjiti za čak 85 posto

Glavni grad Austrije uskoro će dosegnuti 1,9 milijuna stanovnika, a kako bi u njemu građani i ubuduće mogli živjeti bez osjećaja da pretjerano opterećuju okoliš i resurse, Grad Beč je 2011. usvojio prvu okvirnu smart city strategiju koja je sada aktualizirana.

Okvirna Smart City strategija, čije je ispunjenje grad odredio do 2030. godine, prije nekoliko je dana aktualizirana te su zadani novi ciljevi koji bi trebali biti ostvareni do 2050. godine. Težišta strategije odnose se na zaštitu klime, digitalizaciju, uključivanje građana u procese odlučivanja te socijalnu inkluziju.

Nova okvirna strategija prije svega nudi odgovor na trenutnu klimatsku krizu koja je zahvatila cijeli svijet. Plan bečke gradske uprave je do 2030. godine prepoloviti emisiju stakleničkih plinova, a do 2050. godine je u usporedbi s 2005. smanjiti za čak 85 posto.

Osim toga krajnja potrošnja energije po stanovniku bi do 2030. trebala biti smanjena za 30 posto tj. za 50 posto do 2050. godine. I ekološki otisak po glavi stanovnika bi do 2030. trebao biti smanjen za jednu trećinu tj. za polovicu do 2050. godine.

Različita tematska područja nove bečke okvirne strategije počevši od energetike, preko mobilnosti, do obrazovanja i istraživanja usklađena su s ciljevima UN-a Programa održivog razvoja do 2030., a ukupno 65 konkretnih pojedinačnih ciljeva ostvarivat će se postepeno do 2030., odnosno 2050. godine.

Inozemni ured Grada Beča / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Europska komisija predstavila Europski zeleni plan

Europski zeleni plan opisuje kako će do 2050. Europa postati prvi klimatski neutralan kontinent te kako potaknuti gospodarstvo, poboljšati zdravlje i kvalitetu života, zaštititi prirodu i pritom nikoga ne zapostaviti.

Ursula von der Leyen u srijedu predstavlja Europski zeleni plan

Zastupnici Europskog parlamenta će u srijedu 11. prosinca u 14 sati na izvanrednoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu raspravljati o Europskom zelenom planu kako bi EU postao prvi klimatski neutralan kontinent.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER