Beč usvojio novu okvirnu Smart City strategiju

Cilj je emisiju stakleničkih plinova do 2050. godine smanjiti za čak 85 posto

Glavni grad Austrije uskoro će dosegnuti 1,9 milijuna stanovnika, a kako bi u njemu građani i ubuduće mogli živjeti bez osjećaja da pretjerano opterećuju okoliš i resurse, Grad Beč je 2011. usvojio prvu okvirnu smart city strategiju koja je sada aktualizirana.

Okvirna Smart City strategija, čije je ispunjenje grad odredio do 2030. godine, prije nekoliko je dana aktualizirana te su zadani novi ciljevi koji bi trebali biti ostvareni do 2050. godine. Težišta strategije odnose se na zaštitu klime, digitalizaciju, uključivanje građana u procese odlučivanja te socijalnu inkluziju.

Nova okvirna strategija prije svega nudi odgovor na trenutnu klimatsku krizu koja je zahvatila cijeli svijet. Plan bečke gradske uprave je do 2030. godine prepoloviti emisiju stakleničkih plinova, a do 2050. godine je u usporedbi s 2005. smanjiti za čak 85 posto.

Osim toga krajnja potrošnja energije po stanovniku bi do 2030. trebala biti smanjena za 30 posto tj. za 50 posto do 2050. godine. I ekološki otisak po glavi stanovnika bi do 2030. trebao biti smanjen za jednu trećinu tj. za polovicu do 2050. godine.

Različita tematska područja nove bečke okvirne strategije počevši od energetike, preko mobilnosti, do obrazovanja i istraživanja usklađena su s ciljevima UN-a Programa održivog razvoja do 2030., a ukupno 65 konkretnih pojedinačnih ciljeva ostvarivat će se postepeno do 2030., odnosno 2050. godine.

Inozemni ured Grada Beča / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb među europskim metropolama koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje

Zagreb se ubraja među glavne gradove EU-a koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje. To pokazuju rezultati nedavnog istraživanja kojim je obuhvaćeno 28 glavnih gradova svih država članica EU-a te Moskva, Oslo i švicarski Zürich. Za razliku od Zagreba većina europskih metropola već provodi niz mjera u borbi protiv klimatske krize, što je osobito došlo do izražaja ovog tjedna kada su se neke od njih uistinu dobro pripremile kako bi svojim stanovnicima i posjetiteljima olakšale ljetne vrućine.

Smanjenje emisija ugljičnih plinova

Europska unija poduzima mjere kako bi ostvarila smanjenje emisija ugljičnih plinova u različitim sektorima

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER