Francuska „Afera stoljeća“ postala pobjeda stoljeća!

Francusko pravosuđe od vlade zahtijeva „sanaciju ekološke štete“ za koju je odgovorna

Francuska država mora sanirati posljedice svog klimatskog nečinjenja, izvijestili su iz kampanje za klimatsku pravdu „L'Affaire du siècle“ (Afera stoljeća). Ovom sudskom presudom zaštita klime stavlja se u središte političkih rasprava i očekuje se kako će bitno utjecati na ishod predstojećih francuskih predsjedničkih izbora u 2022. godini.

Francusku kampanju za klimatsku pravdu „L'Affaire du siècle“ (Afera stoljeća) podržavaju organizacije Notre Affaire à Tous, Greenpeace Francuska, Zaklada Nicolas Hulot za prirodu i čovječanstvo bivšeg ministra ekologije, održivog razvoja i energije (Fondation Nicolas Hulot pour la Nature et l’Homme - FNH) i Oxfam Francuska, kao i brojne osobe iz javnog života poput svjetski poznatih glumica Marion Cotillard i Juliette Binoche.

 

Pariški upravni sud donio je svoju konačnu odluku u četvrtak 14. listopada te svojom presudom francuskoj državi nalaže poduzimanje „svih potrebnih mjera“ kako bi do 31. prosinca 2022. popravila ekološku štetu uzrokovanu neispunjavanjem francuskih obveza smanjenja emisija stakleničkih plinova u razdoblju od 2015. do 2018. godine. Osim saniranja već počinjenje štete, francusko pravosuđe poziva premijera Jeana Castexa da „spriječi daljnje štetne posljedice“.

U presudi se ističe kako je gornja granica emisije stakleničkih plinova utvrđena za razdoblje 2015.-2018. premašena za 62 milijuna tona ekvivalenta CO2. Procjenjujući štetu na dan donošenja presude, sud ocjenjuje da se značajno smanjenje emisije stakleničkih plinova u 2020. godini, iako pretežno povezano s učincima zdravstvene krize Covid-19, a ne konkretnim mjerama, mora uzeti u obzir jer omogućuje djelomičnu sanaciju štete. Naposljetku, sud procjenjuje da prekoračenje emisija nastavlja iznositi 15 milijuna tona ekvivalenta CO2.

  • „Bez klime nema mandata!“ - Sudskom presudom zaštita klime stavlja se u središte političkih rasprava, a u kampanji L'Affaire du Siècle očekuju kako će to bitno utjecati na ishod predstojećih francuskih predsjedničkih izbora u 2022. godini.

Presuda je donijeta tri godine nakon pokretanja pravnog postupka protiv francuske države zbog njenog klimatskog nečinjenja i propusta u borbi protiv klimatskih promjena. U kampanji „L'Affaire du siècle“ sa zadovoljstvom ističu kako je riječ „o povijesnoj pobjedi koja označava ključnu prekretnicu za klimatsku pravdu“.

„To je rezultat zajedničkih napora i nevjerojatne mobilizacije više od 2,3 milijuna ljudi koji su se odazvali pozivu za zaštitu klime“, ističe se u priopćenju organizacije Greenpeace Francuska.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

IPCC: Klimatske promjene su prijetnja našem blagostanju i zdravlju planete

U ponedjeljak 28. veljače objavljen je drugi dio šestog izvješća II. radne skupine Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) koji predstavlja dosad najozbiljnije upozorenje o utjecaju klimatskih promjena na ljude i planet. Kolaps ekosustava, izumiranje vrsta, smrtonosni toplinski valovi i poplave su „neizbježne višestruke klimatske prijetnje“ s kojima će se zbog globalnog zatopljenja tijekom sljedeća dva desetljeća suočiti cijeli planet.

IPCC o klimi: možemo i moramo prepoloviti globalne emisije do 2030.!

Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) danas je finalizirao Šesto izvješće o procjeni za vlade cijelog svijeta. U prvom IPCC-jevom opširnom izvješću u posljednjih devet godina i prvom od Pariškoga sporazuma iz 2015., Objedinjeno izvješće sažima izvještaje tri radne skupine i tri posebna izvještaja u kojem oslikava zabrinjavajuću stvarnost, ali donosi i nadu, pod uvjetom da vlade počnu djelovati odmah.

Beč usvojio novu okvirnu Smart City strategiju

Glavni grad Austrije uskoro će dosegnuti 1,9 milijuna stanovnika, a kako bi u njemu građani i ubuduće mogli živjeti bez osjećaja da pretjerano opterećuju okoliš i resurse, Grad Beč je 2011. usvojio prvu okvirnu smart city strategiju koja je sada aktualizirana.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER