Rijeka: Potpisan Ugovor o izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Delti

Novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda izgradit će se na Delti, u blizini postojećeg uređaja na desnoj obali Rječine

U riječkoj Palači šećera u utorak je potpisan Ugovor o izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Delti, u sklopu 1,76 milijardi kuna vrijednog projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka” sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda.

Izvođač radova je zajednica ponuditelja CHINA ENERGY ENGINEERING GROUP JIANGSU POWER DESIGN INSTITUTE Co. Ltd. i SUMEC COMPLETE EQUIPMENT AND ENGINEERING Co. Ltd. Vrijednost ugovora iznosi 522.600.000,36 kuna bez PDV-a (653.250.000,45 kn s PDV-om), a rok za njegovo izvršenje je maksimalno 1520 dana.

 

„Ovaj projekt predstavlja ulaganje u budućnost Rijeke, kao pametnog, zelenog i čistog grada prilagođenog potrebama svih građana. Dugoročno, ovaj je projekt garancija čistog mora i čistih plaža u samom srcu Rijeke što ima iznimnu važnost u svjetlu stalnog turističkog rasta Rijeke. Još važnija od toga je činjenica da će, zahvaljujući ovom projektu, naši unuci i dalje moći piti visokokvalitetnu i u cijeloj Hrvatskoj poznatu, riječku vodu iz špine”, naglasio je gradonačelnik grada Rijeke Marko Filipović i dodao kako je Rijeka u Hrvatskoj predvodnik u korištenju pametnih tehnologija, po uvođenju zelenih oblika mikromobilnosti, ali i po povlačenju sredstava iz EU fondova.

  • Mikrolokacija uređaja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Rijeka / Izvor: Grad Rijeka

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić koji je istaknuo kako za projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ 71,33 posto troškova pokriva Europska unija, dok preostali dio iznosa pokrivaju Republika Hrvatska putem MINGOR-a i Hrvatskih voda, te Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija, što detaljno govori o kojem se obimu i složenosti projekta radi.

„Ovakvi građevinski pothvati od nemjerljive su važnosti ne samo za područje na kojem će se izvoditi radovi, nego i za reputaciju Hrvatske kao države koja brine o kvaliteti života svojih stanovnika, slijedi najnovije trendove u očuvanju okoliša te ostavlja čisto more u nasljeđe budućim generacijama”, izjavio je ministar Tomislav Ćorić.

Novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Rijeka imat će kapacitet pročišćavanja za opterećenje od 200.000 ekvivalent stanovnika i maksimalni protok od 1.000 litara u sekundi. Bit će drugog stupnja pročišćavanja za biološku liniju obrade otpadnih voda, sa stanicom za prihvat sadržaja septičkih jama, anaerobnom digestijom, dehidracijom otpadnog mulja i termalnim sušenjem mulja. Otpadne vode biološki će se obraditi prije njihova ispuštanja u more, a mulj će se obraditi i sušiti do sadržaja od minimalno 90% suhe tvari. Predviđeno je da svi dijelovi uređaja budu u zatvorenim objektima, a izgradit će se na Delti, u blizini postojećeg uređaja, na desnoj obali Rječine.

  • Lokacija novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Rijeka na Delti / Izvor: Grad Rijeka

„Ovo je veliki korak u realizaciji jednog od najvećih vodno-komunalnih projekata u Hrvatskoj. Pozdravljamo početak uspješne suradnje s odabranim izvođačem te s nestrpljenjem očekujemo radove koji će osigurati višu razinu pročišćavanja otpadnih voda u skladu s europskim standardima i time bolju zaštitu okoliša na našem području. Drugim riječima izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, grad Rijeku stavlja u isti rang s najvećim europskim metropolama kada je u pitanju pročišćavanje otpadnih voda”, rekao je, direktor KD Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini.

Radovi obuhvaćeni Ugovorom uključuju projektiranje, ishođenje potrebnih dozvola i suglasnosti, nabavu, izgradnju, dovršenje, testove po dovršetku, puštanje u rad, pokusni rad, tehnički pregled, obuku osoblja Naručitelja, ishođenje uporabne dozvole, dokazivanje jamčenih operativnih troškova za UPOV Rijeka tijekom pokusnog rada te sve vezane poslove uključivo pripremne terenske radove i otklanjanje nedostataka tijekom razdoblja odgovornosti za nedostatke.

Financiranje projekta

Kako se navodi u priopćenju Grada Rijeke, projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka” vrijedan je 1.761.563.462,00 kn (bez PDV-a), a sufinancira ga Europska unija u visini do 1.256.548.480,00 kn (bez PDV-a), što čini 71,33 % troškova. Sredstva Europske unije osigurana su kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija”za razdoblje 2014.-2020.

Preostali dio vrijednosti projekta u visini od 505.014.982,00 kn, odnosno 28,67%, osigurat će se iz nacionalnih sredstava za sufinanciranje troškova projekta. Pritom Republika Hrvatska putem MINGOR-a i Hrvatskih voda osigurava isti iznos novčanih sredstava, odnosno svaki po 185.164.000,00 kn. Preostalih 134.687.000,00 kn nacionalnih sredstava osigurat će KD Vodovod i kanalizacija putem dugoročnog financijskog kredita.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Paris 2024: Čarobno okruženje za još čarobnije otvorenje Olimpijskih igara

Prvi put u povijesti Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, svečanost otvorenja neće se održati na stadionu, već u središtu grada domaćina - na ponovno čistoj rijeci čija bi kvaliteta vode trebala omogućiti kupanje, ali i održavanje pojedinih plivačkih natjecanja na Ljetnim olimpijskim igrama #Paris2024.

Nastavlja se EU projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području Aglomeracije Rijeka“

U Rijeci su u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića, potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića te brojnih uzvanika u petak potpisana dva ugovora o izvođenju novih grupa radova koji će se odvijati u sklopu ovog važnog EU projekta.

U Osijeku se gradi najsuvremeniji pročistač otpadnih voda u Hrvatskoj

U Osijeku su u punom jeku radovi na izgradnji postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda (PPOV) grada Osijeka. Bit će to najveći i najsloženiji takav sustav u Hrvatskoj, a zbrinut će sve otpadne vode s ovoga područja, izvijestili su iz Grada Osijeka.

UPOV aglomeracije Nova Gradiška s probnim radom počinje krajem srpnja

Vodovod zapadne Slavonije d.o.o. provodi 143 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) aglomeracije Nova Gradiška.  Izgradnja pročišćivača je završna faza projekta „Razvoj vodno komunalne infrastrukture Nova Gradiška – 2. faza“, a provodi se putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER