Ustrojena proširena Urbana aglomeracija Rijeka za razdoblje od 2021. - 2027.

Europska unija je uvela ITU mehanizam s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja

Urbanu aglomeraciju Rijeka u narednom financijskom razdoblju će, pored gradova Rijeke, Kastva, Kraljevice te Opatije i općina Čavle, Klana, Kostrena, Lovran, Mošćenička Draga te Viškovo, činiti i nove članice – Grad Bakar te općine Matulji, Jelenje i Omišalj, dakle sveukupno 14 jedinica lokalne samouprave.

Odlukom ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak ustrojena je Urbana aglomeracija Rijeka za razdoblje od 2021. do 2027. godine, koja će imati širi obuhvat od postojeće.

Urbanu aglomeraciju Rijeka u narednom financijskom razdoblju će, pored gradova Rijeke, Kastva, Kraljevice te Opatije i općina Čavle, Klana, Kostrena, Lovran, Mošćenička Draga te Viškovo, činiti i nove članice – Grad Bakar te općine Matulji, Jelenje i Omišalj, dakle sveukupno 14 jedinica lokalne samouprave.

Naime, prema novim Smjernicama nadležnog ministarstva za uspostavu urbanih područja i izradu strategija razvoja urbanih područja za financijsko razdoblje 2021. - 2027., gradovi koji su do trenutka njihovog donošenja uspostavili svoja urbana područja imali su mogućnost zadržati postojeći obuhvat iii uspostaviti nova urbana područja.

U skladu sa Smjernicama Grad Rijeka je predložio izmjenu obuhvata Urbane aglomeracije Rijeka za financijsko razdoblje 2021. - 2027. te dostavio odluke i pozitivna mišljenja gradskih i općinskih vijeća novopredloženih općina i gradova za ulazak u njezin sastav.

Time je Urbana aglomeracija Rijeka proširena je na područje prvotno predloženo kod njezina osnivanja 2015. godine. Sve ove općine i gradovi zadovoljavaju osnovni kriterij za uključivanje u urbano područje, a to je prostorni kontinuitet.

Podsjetimo, glavni cilj osnivanja Urbane aglomeracije bilo je korištenje sredstava europskih fondova kroz Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam). Europska unija je uvela ITU mehanizam s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Mehanizam služi za provedbu aktivnosti održivog urbanog razvoja koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju te omogućava pružanje financijske potpore za provođenje integriranih aktivnosti.

U financijskom razdoblju 2014. - 2020. kroz ovaj je mehanizam za 12 projekata na području Urbane aglomeracije Rijeka ukupne vrijednosti projekata u visini od 547 milijuna kuna, čija je realizacija u tijeku, odobreno sufinanciranje bespovratnim sredstvima u iznosu većem od 327 milijuna kuna.

Na posljednjem ovogodišnjem sastanku Koordinacije gradonačelnika i načelnika Urbane aglomeracije Rijeka, održanom u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović izrazio je zadovoljstvo odlukom o ustrojavanju Urbane aglomeracije Rijeka u sljedećem financijskom razdoblju. Tom prilikom zahvalio se nadležnom ministarstvu i svim članicama Aglomeracije na uspješnoj suradnji, izrazivši uvjerenje da će ona nastaviti i u budućnosti.

  • Sastanak članova Urbane aglomeracije Rijeka održan je dana 22. prosinca 2021. / Foto: Grad Rijeka

Sastanku je prisustvovala i državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić, izražavajući zadovoljstvo dosadašnjom provedbom ITU mehanizma i velike nade u uspješni nastavak u razdoblju od 2021. do 2027. godine.

Na temelju odredbi EU regulative i važećeg nacionalnog zakonodavstva, Republika Hrvatska planira u narednom financijskom razdoblju proširiti korištenje ITU mehanizma na dodatna urbana područja te povećati iznos sredstava koji bi se kroz ovaj mehanizam alocirao iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Europskog socijalnog fonda i Kohezijskog fonda.

Temelj za takve planove, naglasila je Đurić, uspješna je provedba projekata financiranih iz ITU mehanizma, kojima se jača uloga gradova u rješavanju problema na njihovim područjima. Kao primjere dobre prakse, kojima se povećava kvaliteta života Riječana, ali i stanovnika ostalih općina i gradova iz Urbane aglomeracije Rijeka, istaknula je projekt „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt“ koji se odnose na uređenje Dječje kuće i Gradske knjižnice Rijeka, te projekt „Povežimo se baštinom“, kao izvrsni primjer integriranog projekta koji uključuje svih deset dosadašnjih članica Urbane aglomeracije Rijeka.

Nakon što je dobivena Odluka o ustrojavanju, u cilju učinkovitog djelovanja Urbane aglomeracije Rijeka, predstoji osnivanje Koordinacijskog i Partnerskog vijeća dok će sve članice UA Rijeka sklopiti Sporazum o suradnji na izradi i provedbi Strategije razvoja urbanoga područja kao temeljnog strateškog dokumenta razvoja u razdoblju 2021.-2027. godine.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Rijeci otvoren novi Dječji vrtić Baredice

U petak je svečano otvoren novi Dječji vrtić Baredice, sastavni dio Dječjeg vrtića Rijeka koji će pohađati dvadesetero djece jasličke dobi raspoređenih u dvije skupine.

Potpisan Sporazum o suradnji članica Urbane aglomeracije Rijeka

Načelnici i gradonačelnici 14 općina i gradova koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka potpisali su u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke Sporazum o suradnji tijekom izrade i provedbe strategije razvoja Urbane aglomeracije Rijeka za financijsko razdoblje 2021. – 2027. godine.

Od 1. srpnja 2022. u Rijeci poskupljuje odvoz miješanog komunalnog otpada

Nepromijenjivi dio cijene minimalne javne usluge prikupljanja komunalnog otpada ranije je utvrđen te za korisnike iz kategorije kućanstvo iznosi 54,91 kn bez PDV-a, a za korisnike koji nisu kućanstva 154,53 kn bez PDV-a. Nove cijene odnose se na promjenjivi dio cijene za količinu predanog miješanog komunalnog otpada koja će za kućanstva poskupjeti od sedam do više od 60 posto, ovisno od broja članova kućanstva.

Nastavlja se EU projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području Aglomeracije Rijeka“

U Rijeci su u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića, potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića te brojnih uzvanika u petak potpisana dva ugovora o izvođenju novih grupa radova koji će se odvijati u sklopu ovog važnog EU projekta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER