Rijeka dobiva Sinerganu - budući inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju

U srijedu 21. veljače u zgradi bivše Tvornice papira organizira se obilazak gradilišta budućeg Inkubatora za kreativne tehnologije i IT industriju - Sinergana.

Rekonstrukcijom zgrade energane u bivšoj riječkoj Tvornici papira uređuje se preko 2.700 četvornih metara iskoristive površine na pet etaža u kojem će se smjestiti Sinergana - inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju.

Prostor inkubatora Sinergana će, uz uredske i zajedničke prostore za poduzetnike, raspolagati i specijaliziranim prostorima - laboratorijem za umjetnu inteligenciju, učionicom za razvoj računalnih igara, studijom za foto i video produkciju te podatkovnim centrom. U okviru inkubatora poduzetnicima će se pružati podrška u tri tematska modula: HubIT (IT, umjetna inteligencija, internet stvari), HubBOT (razvoj video igara) te HubART (fotografija i video produkcija).

Obilasku će prisustvovati riječki gradonačelnik Marko Filipović sa suradnicama, a obilazak će voditi  pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Jana Sertić, voditelj odsjek za gradnju i održavanje objekata javne, poslovne i stambene namjene Dejan Blažić te projektant Ivan Komadina iz arhitektonskog ureda PRAG d.o.o.

Realizacija Sinergane provodi se putem  EU projekta „Inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju – Energana“ ukupne vrijednosti 6.147.183,75 eura od čega je 4.176.543,71 eura sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj – Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizama), dok je 368.518,00 eura sufinancirano od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Glavni cilj projekta je jačanje konkurentnosti IT i kreativnih tehnologija na području Urbane aglomeracije Rijeka te poticanje razvoja konkurentnih proizvoda i usluga s većom dodanom vrijednošću, kroz proširenje sustava postojećih poduzetničkih inkubatora i povećanje njihove kvalitete i usluga koje nude. Projektom se potiče rast i razvoj novoosnovanih i postojećih malih i srednjih poduzeća (MSP) u IT sektoru i kreativnim industrijama na području Urbane aglomeracije Rijeka.

VEZANE VIJESTI

Ustrojena proširena Urbana aglomeracija Rijeka za razdoblje od 2021. - 2027.

Urbanu aglomeraciju Rijeka u narednom financijskom razdoblju će, pored gradova Rijeke, Kastva, Kraljevice te Opatije i općina Čavle, Klana, Kostrena, Lovran, Mošćenička Draga te Viškovo, činiti i nove članice – Grad Bakar te općine Matulji, Jelenje i Omišalj, dakle sveukupno 14 jedinica lokalne samouprave.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER