Nastavlja se EU projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području Aglomeracije Rijeka“

U Rijeci potpisani ugovori o izvođenju dvije nove grupe radova u sklopu EU projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području Aglomeracije Rijeka“

U Rijeci su u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića, potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića te brojnih uzvanika u petak potpisana dva ugovora o izvođenju novih grupa radova koji će se odvijati u sklopu ovog važnog EU projekta.

Potpisanim ugovorima „Izgradnja sustava odvodnje – Proširenje Rijeka“ i „Izgradnja sustava odvodnje – Proširenje Kastav“, čija je ukupna vrijednost veća od 447 milijuna kuna (bez PDV-a), nastavljaju se radovi planirani u sklopu projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka”. Radovi obuhvaća izgradnju i optimizaciju sustava javne odvodnje uz izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te predstavljaju jedno od najvećih ulaganja u komunalnu infrastrukturu u Republici Hrvatskoj.

Ukupna vrijednost EU projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka” je 1,76 milijardi kuna (bez PDV-a), a sufinancira ga Europska unija u visini do 1,25 milijardi kuna (bez PDV-a), što čini 71,33 % troškova. Sredstva Europske unije osigurana su kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014.-2020.

  • Foto: Grad Rijeka

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović podsjetio je kako je projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ najveći u Hrvatskoj nakon projekta izgradnje Pelješkog mosta.

„Ova dva LOT-a poboljšavaju komunalnu infrastrukturu na području Rijeke. Zalog su i čiste vode za piće a isto tako i čistoga mora“, rekao je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović dodavši kako je riječ o iznimno opsežnom i kompleksnom projektu te uputio zahvalu Vladi Republike Hrvatske, nadležnim ministarstvima i Hrvatskim vodama na podršci u realizaciji projekta. Gradonačelnik Filipović je zamolio sve sugrađane za strpljenje i razumijevanje zbog poteškoća koje će izvođenje ovih radova izazvati u prometu.

Projektom „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka” predviđena je izgradnja uređaja drugog stupnja pročišćavanja otpadnih voda u Rijeci na lokaciji Delta, gradnja i rekonstrukcija oko 217 kilometara kanalizacije i 125 crpnih stanica. Uz to,  izvodit će se radovi na oko 100 kilometara javne vodoopskrbe u dva grada - Rijeci i Kastvu te tri općine - Viškovo, Čavle i Jelenje koji čine područje aglomeracije Rijeka.

Ugovore su potpisali Sanjin Purić, predsjednik uprave građevinarske tvrtke GP Krk d.d. koja će izvoditi radove i Andrej Marochini, direktor  KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. koje je nositelj projekta.

  • Foto: Grad Rijeka

Ugovorom „Izgradnja sustava odvodnje – Proširenje Rijeka“ obuhvaćeni su radovi izgradnje sustava odvodnje u pojedinim ulicama bez izgrađene kanalizacije u gradu Rijeci na područjima: Kantrida, Gornji Zamet, Turnić, Pletenci, Hosti, Rujevica, Pehlin, Donja Drenova, Gornja Drenova, Banderovo, Brašćine, Pulac, Trsat i Sušačka Draga. Paralelno će se izvršiti rekonstrukcija javnog vodovoda na pojedinim dionicama. Uz Projekt je predviđena i izgradnja vodovoda u pojedinim ulicama bez javne vodoopskrbe, što će se financirati iz lokalnih sredstava. Radovi su vrijedni  vrijedni  272.238.235,78 kn (bez PDV-a), a planirano trajanje radova je 53 mjeseca uvođenja izvođača u posao.

Ugovorom „Izgradnja sustava odvodnje – Proširenje Kastav“ obuhvaćeni su radovi na izgradnji   sustava odvodnje na području grada Kastva (stara jezgra grada Kastva, Spinčići, Brnini, Belići, Tometići, Donji Rubeši, Donji Čikovići, Brestovice, Tuhtani) i grada Rijeke (Srdoči, Martinkovac). Paralelno će se izvršiti rekonstrukcija javnog vodovoda na pojedinim dionicama. Uz Projekt je predviđena i izgradnja vodovoda u dijelu ulica bez javne vodoopskrbe u gradu Rijeci i gradu Kastvu, što će se financirati iz lokalnih sredstava. Vrijednost ovih radova iznosi  175.123.042,71 kn (bez PDV-a) a predviđeno trajanje je 59 mjeseci od uvođenja izvođača u posao.

Podsjetimo, glavni ciljevi projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ su očuvanje i zaštita vodnih resursa.

Po dovršetku projekta osigurat će se povećanje priključenosti na sustav javne odvodnje otpadnih voda, optimizacija i poboljšanje funkcioniranja postojećeg sustava javne odvodnje, ali i povećanje kvalitete vodoopskrbe. Trenutna priključenost stanovništva aglomeracije Rijeka na javnu kanalizaciju povećat će se sa 75 % na oko 9 2% do kraja projekta.

Povećanje priključenosti predviđeno je i rješavanjem problema s priključenjem dijela objekata koji su ispod razine kanalizacijskog kolektora, kako novoizgrađenih tako i postojećih, a što je neizbježno pri izrazito brdovitom području na kojem je smještena aglomeracija Rijeka. Za priključenje na javni sustav odvodnje i tih objekata, koji su ispod razine ugrađenih kanalizacijskih cjevovoda, dobavit će se velik broj malih lokalnih internih crpnih stanica.

Osim proširenja i dogradnje, predviđena je i optimizacija postojećeg mješovitog sustava javne odvodnje (sustav koji prihvaća oborinsku i sanitarnu otpadnu vodu) izgradnjom retencijskih bazena i kišnih preljeva koji će spriječiti negativni utjecaj na more te rasteretiti postojeći sustav odvodnje. Istovremeno s radovima na sustavu javne odvodnje, zamijenit će se dijelovi sustava javne vodoopskrbe na područjima gdje je nemoguće izvesti radove na javnoj kanalizaciji bez oštećenja vodoopskrbnih cjevovoda. Tim zamjenama će se smanjiti gubici u vodoopskrbnom sustavu za oko osam posto te povećati efikasnost vodoopskrbnog sustava, zaključuju u Gradu Rijeci.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

UPOV aglomeracije Nova Gradiška s probnim radom počinje krajem srpnja

Vodovod zapadne Slavonije d.o.o. provodi 143 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) aglomeracije Nova Gradiška.  Izgradnja pročišćivača je završna faza projekta „Razvoj vodno komunalne infrastrukture Nova Gradiška – 2. faza“, a provodi se putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER