Kamo na izlet? U dansko postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda!

Henning Larsen kombinira javni park i postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda

Novo dansko postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda Solrødgård svojim posjetiteljima omogućuje šetnje zelenim krovom i pogled u njegovu unutrašnjost kako bi se upoznali s procesom pročišćavanja i korištenja voda.

Nakon što joj je projekt gradske vijećnice u Eysturu (Eysturkommuna) na Farskim otocima uvršten na popis najboljih svjetskih arhitektonskih ostvarenja u 2018. godini, danska tvrtka Henning Larsen Architects predstavlja svoj novi projekt koji ponovno ima dvostruku ulogu. Naime, ranijim je projektom ostvareno zanimljivo društveno središte jedne male zajednice čiji zeleni krov ujedno služi kao most koji povezuje dvije obale rijeke (video), a sada novo dansko postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda Solrødgård funkcionira kao javni park koji ima za cilj informirati posjetitelje o korištenju vode.

  • Za stanovnike Eystura posjet lokalnoj gradskoj vijećnici je uistinu prekrasan doživljaj / Foto: Henning Larsen Architects / henninglarsen.com

Postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda Solrødgård u gradu Hillerødu na sjeveru najvećeg danskog otoka Zelanda (dan. Sjælland) uključuje centar za recikliranje, postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda i upravnu zgradu. Sa svojim je čelično-staklenim pročeljem stopljeno u krajolik, a njegov ravni zeleni krov sa staklenim otvorima ispresijecan je vijugavim stazama. Posjetitelji se po njemu mogu slobodno šetati i zavirivati u unutrašnjost postrojenja kako bi pratili njegov rad. Ideja projekta bila je uključivanje lokalne zajednice u aktivnosti postrojenja i upoznavanje s postupkom pročišćavanja otpadnih voda i njihovog korištenja.

  • Postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda Solrødgård većinom je dovršeno u 2017. godini, no zeleni krov i drugi pejzažni elementi postavljeni su tek nedavno / Foto: Henning Larsen Architects / henninglarsen.com

Postrojenje je podijeljeno u dva dijela između kojih je središnja staza kojom teče mali potok gdje posjetitelji mogu pratiti kako se voda prirodno pročišćava lišćem, kao suprotnost industrijskom procesu koji se odvija unutar postrojenja. Cijeli prostor je također otvoren velikim staklenim plohama kroz koje posjetitelji mogu pratiti rad postrojenja i obradu voda.

„Sa staza na krovu pruža se pogled na ostatak parka, ali središnja je staza doista prostor gdje posjetitelji mogu saznati kako funkcionira korištenje vode u njihovoj zajednici“, kaže Marie Ørsted Larsen, krajobrazna arhitektica u Henning Larsenu. „Postrojenje smo simbolično ugradili u okoliš i posjetiteljima omogućili uvid u njegov rad, stvarajući kontrast između prirodnog ciklusa pročišćavanja voda i industrijskog procesa koji služi našoj zajednici.“

  • Čelični most na zelenom krovu postrojenja / Foto: Henning Larsen Architects / henninglarsen.com

Dva su dijela postrojenja povezana čeličnim mostom, a osim pješačkih staza posjetiteljima je na raspolaganju i toranj za promatranje ptica. Kako Danci uistinu misle na sve, u sklopu postrojenja nalazi se i nastamba za lokalne šišmiše.

  • U postrojenju Solrødgård nalazi se i mali potok na kojem se demonstrira prirodno pročišćavanje vode lišćem, za razliku od industrijskog postupka koji se primjenjuje u unutrašnjosti postrojenja. / Foto: Henning Larsen Architects / henninglarsen.com

Većina uređaja za pročišćavanje otpadnih voda instalirana je još 2017. godine, ali zeleni krov i drugi pejzažni elementi ugrađeni su tek nedavno. Projekt je dio velikog parka za zaštitu klime i okoliša Solrødgård kojim se u lokalnoj zajednici nastoji  podići svijest o održivoj uporabi prirodnih resursa. Prostire se na površini od 50 hektara i u njega je već uloženo milijardu danskih kruna, a u njegovoj realizaciji sudjelovali su i Gottlieb Paludan, C.F. Møller, Jakobsen & Blindkilde, Orbicon, DHI i Hillerød Spildevand.

Ovo nije prvi primjer dvostruke namjene komunalne infrastrukture. Podsjetimo, danska tvrtka BIG (Bjarke Ingels Group) u Kopenhagenu privodi kraju realizaciju spalionice otpada Amager Bakke koja će služiti i kao skijalište.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Promatračnica za ptice u potpunom skladu s prirodom

Ljubitelji prirode i ptica u Nizozemskoj odnedavno na raspolaganju imaju novu promatračnicu za ptice izgrađenu u obliku jaja velike čigre, koja je u potpunosti stopljena s prirodom. Modularna konstrukcija promatračnice izrađena je korištenjem prirodnih materijala, čime je njen utjecaj na okoliš minimalan.

Beograd konačno dobiva postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je skoro potpisivanje sporazuma o projektiranju, financiranju i izgradnji prve faze postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u beogradskom naselju Veliko Selo na području gradske općine Palilula, objavljeno je na stranicama Grada Beograda.

Bečko postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda postaje elektrana

Novi bečki projekt E_OS u postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda Ebswien Hauptkläranlage prilično je zanimljiv. Postrojenje se uz redovit rad obnavlja već pet godina i trenutno troši oko jedan posto ukupnih energetskih potreba grada Beča. Po završetku projekta ovo će postrojenje postati proizvođač energije te će se snabdijevati vlastitom obnovljivom energijom i tako dati važan doprinos zaštiti klime.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER