Kamo na izlet? U dansko postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda!

Henning Larsen kombinira javni park i postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda

Novo dansko postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda Solrødgård svojim posjetiteljima omogućuje šetnje zelenim krovom i pogled u njegovu unutrašnjost kako bi se upoznali s procesom pročišćavanja i korištenja voda.

Nakon što joj je projekt gradske vijećnice u Eysturu (Eysturkommuna) na Farskim otocima uvršten na popis najboljih svjetskih arhitektonskih ostvarenja u 2018. godini, danska tvrtka Henning Larsen Architects predstavlja svoj novi projekt koji ponovno ima dvostruku ulogu. Naime, ranijim je projektom ostvareno zanimljivo društveno središte jedne male zajednice čiji zeleni krov ujedno služi kao most koji povezuje dvije obale rijeke (video), a sada novo dansko postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda Solrødgård funkcionira kao javni park koji ima za cilj informirati posjetitelje o korištenju vode.

  • Za stanovnike Eystura posjet lokalnoj gradskoj vijećnici je uistinu prekrasan doživljaj / Foto: Henning Larsen Architects / henninglarsen.com

Postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda Solrødgård u gradu Hillerødu na sjeveru najvećeg danskog otoka Zelanda (dan. Sjælland) uključuje centar za recikliranje, postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda i upravnu zgradu. Sa svojim je čelično-staklenim pročeljem stopljeno u krajolik, a njegov ravni zeleni krov sa staklenim otvorima ispresijecan je vijugavim stazama. Posjetitelji se po njemu mogu slobodno šetati i zavirivati u unutrašnjost postrojenja kako bi pratili njegov rad. Ideja projekta bila je uključivanje lokalne zajednice u aktivnosti postrojenja i upoznavanje s postupkom pročišćavanja otpadnih voda i njihovog korištenja.

  • Postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda Solrødgård većinom je dovršeno u 2017. godini, no zeleni krov i drugi pejzažni elementi postavljeni su tek nedavno / Foto: Henning Larsen Architects / henninglarsen.com

Postrojenje je podijeljeno u dva dijela između kojih je središnja staza kojom teče mali potok gdje posjetitelji mogu pratiti kako se voda prirodno pročišćava lišćem, kao suprotnost industrijskom procesu koji se odvija unutar postrojenja. Cijeli prostor je također otvoren velikim staklenim plohama kroz koje posjetitelji mogu pratiti rad postrojenja i obradu voda.

„Sa staza na krovu pruža se pogled na ostatak parka, ali središnja je staza doista prostor gdje posjetitelji mogu saznati kako funkcionira korištenje vode u njihovoj zajednici“, kaže Marie Ørsted Larsen, krajobrazna arhitektica u Henning Larsenu. „Postrojenje smo simbolično ugradili u okoliš i posjetiteljima omogućili uvid u njegov rad, stvarajući kontrast između prirodnog ciklusa pročišćavanja voda i industrijskog procesa koji služi našoj zajednici.“

  • Čelični most na zelenom krovu postrojenja / Foto: Henning Larsen Architects / henninglarsen.com

Dva su dijela postrojenja povezana čeličnim mostom, a osim pješačkih staza posjetiteljima je na raspolaganju i toranj za promatranje ptica. Kako Danci uistinu misle na sve, u sklopu postrojenja nalazi se i nastamba za lokalne šišmiše.

  • U postrojenju Solrødgård nalazi se i mali potok na kojem se demonstrira prirodno pročišćavanje vode lišćem, za razliku od industrijskog postupka koji se primjenjuje u unutrašnjosti postrojenja. / Foto: Henning Larsen Architects / henninglarsen.com

Većina uređaja za pročišćavanje otpadnih voda instalirana je još 2017. godine, ali zeleni krov i drugi pejzažni elementi ugrađeni su tek nedavno. Projekt je dio velikog parka za zaštitu klime i okoliša Solrødgård kojim se u lokalnoj zajednici nastoji  podići svijest o održivoj uporabi prirodnih resursa. Prostire se na površini od 50 hektara i u njega je već uloženo milijardu danskih kruna, a u njegovoj realizaciji sudjelovali su i Gottlieb Paludan, C.F. Møller, Jakobsen & Blindkilde, Orbicon, DHI i Hillerød Spildevand.

Ovo nije prvi primjer dvostruke namjene komunalne infrastrukture. Podsjetimo, danska tvrtka BIG (Bjarke Ingels Group) u Kopenhagenu privodi kraju realizaciju spalionice otpada Amager Bakke koja će služiti i kao skijalište.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Parizu otvoren bazen Austerlitz - podzemna „katedrala“ za pročišćavanje rijeke Seine

U bazenu Austerlitz zapremnine 50 000 m3 pohranjivat će se otpadne i oborinske vode tijekom velikih oborina. Bazen je izgrađen s ciljem postizanja zadovoljavajućeg sanitarnog stanja vode rijeke Seine i omogućavanja održavanja pojedinih plivačkih natjecanja tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024., ali i povratka pariških kupača u čistu rijeku od ljeta 2025. godine.

Razotkrivanje zabluda o drvnoj gradnji

Na tržištu kojim dominiraju betonske i čelične konstrukcije drvo je još uvijek daleko manje zastupljeno i nepravedno zapostavljeno. Razlog tomu vjerojatno je strah od požara, ali i zastarjele ideje o gradnji i poželjnom ili očekivanom izgledu građevina. U poznatoj arhitektonskoj tvrtki Henning Larsen Architects tvrde da ne treba biti tako, a svoje tvrdnje potkrepljuju kvalitetnim argumentima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER