U Kopenhagenu nastaje prvi stambeni blok otporan na klimatske promjene

Tvrtka Henning Larsen Architects obnavlja stambeni blok koji bi trebao postati novi model za prilagodbu klimatskim promjenama

U gradu s više od 150 kišnih dana u godini, korištenje kišnice i njeno preusmjeravanje u sustave za navodnjavanje postaje sve značajnije sredstvo u borbi protiv klimatskih promjena

Danski glavni grad mora napraviti drastične promjene želi li ispuniti svoj ambiciozni cilj ublažavanja klimatskih promjena i postati prvi grad na svijetu koji ne proizvodi ugljikov dioksid do 2025. Građevinski sektor pritom ima veliku ulogu, kako u smanjenju neposredne potrošnje energije, tako i u znatnom smanjenju emisija u životnom vijeku zgrada korištenjem CO2 neutralnih ili negativnih tehnologija. Osim održive gradnje novih zgrada, vrlo je bitno postojeći građevinski fond prilagoditi novim standardima i očekivanim ekstremnim vremenskim obrascima izazvanim klimatskim promjenama.

To se u ovom slučaju posebno odnosi na Kopenhagen, gdje bi se u sljedećih 80 godina količina oborinskih voda mogla povećati za čak 30 % te time izazvati velike probleme za postojeći kanalizacijski sustav i povećati rizik od poplava u samom gradu i njegovoj okolici. No, umjesto povećavanja kapaciteta kanalizacijskog sustava, u Henning Larsenu smatraju da višak kišnice do njega uopće ne mora ni dospjeti i to sve dok se poboljšavaju životni uvjeti stanovnika.

Kišnica kao važan resurs

Henning Larsen u istočnoj gradskoj četvrti Østerbro upravo stvara model novog stambenog bloka koji će biti otporan na klimatske promjene. Iako je smješten u tipičnom kopenhaškom okruženju, sa stambenim zgradama sagrađenima na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće i karakterističnim unutarnjim dvorištem, ovaj blok zgrada ipak nije spreman za suočavanje s učincima klimatskih promjena. Gradska uprava je ovaj dio Kopenhagena prepoznala kao područje koje je posebno osjetljivo na poplave u slučaju ekstremnih kiša. Projektom je stoga detaljno proučen tok podzemnih voda te usklađen s urbanom topografijom, a cjelokupna obnova usmjerena je prema unutrašnjosti ovog stambenog bloka.

Obnovom i ozelenjavanjem pročelja ovaj će stambeni blok u potpunosti apsorbirati priljev kiše te prikupljenu i filtriranu kišnicu koristiti za potrebe nove praonice rublja i toaleta stanara, a dodatno će usmjeravati i filtrirati višak podzemnih voda za potrebe stanovnika. Tako će se omogućiti korištenje kišnice i poplavne vode koja bi inače otjecala u već opterećeni kanalizacijski sustav. Većina zgrada ovog stambenog bloka obnovit će se do kraja 2021. godine, a izgradnja će u potpunosti biti završena do proljeća 2022. godine.

Osim na kvalitetnom upravljanju kišnicom i podzemnim vodama, projekt se temelji i na povećanju prostora za rekreaciju stanara prenamjenom parkirališta i uređenjem zelenih površina, jačanju identiteta susjedstva, kao i optimizaciji postojećih zgrada u smislu potrošnje energije i korištenja dnevnog svjetla.

Rješenja za budućnost

Glavni ciljevi projekta su priprema zgrada na učinke klimatskih promjena i poboljšanje kvalitete života stanovnika koji u njima žive. Očekuje se kako će se obnovom pročelja potrošnja energije smanjiti za približno 25 %, no istodobno će se poboljšati toplinska izolacija i ventilacija zgrada. Veći prozorski otvori s mogućnošću dogradnje balkona ispunit će stanove s 25 % više prirodne dnevne svjetlosti, dok će unutarnje dvorište štititi od poplava i stanovništvu dati novi prostor za okupljanje.

Novouređeni kopenhaški stambeni blok će na najbolji način ilustrirati kako suvremena gradnja može i treba predstavljati integralno rješenje u stvaranju održive budućnosti te dokazati kako ponekad najbolja rješenja ne moraju biti i najskuplja. Klimatske promjene će duboko utjecati na način na koji gradimo i živimo u gradovima te je stoga bitno predvidjeti izazove koji su pred nama i planirati otporne zajednice koje će udovoljiti potrebama ne samo današnjih, već i budućih stanovnika, zaključuju u Hennig Larsenu.

S.F. / Ekovjenik

 

VEZANE VIJESTI

Razotkrivanje zabluda o drvnoj gradnji

Na tržištu kojim dominiraju betonske i čelične konstrukcije drvo je još uvijek daleko manje zastupljeno i nepravedno zapostavljeno. Razlog tomu vjerojatno je strah od požara, ali i zastarjele ideje o gradnji i poželjnom ili očekivanom izgledu građevina. U poznatoj arhitektonskoj tvrtki Henning Larsen Architects tvrde da ne treba biti tako, a svoje tvrdnje potkrepljuju kvalitetnim argumentima.

CopenHill je najčišća spalionica za energiju iz otpada na svijetu

Danska arhitektonska tvrtka BIG (Bjarke Ingels Group) dovršila je izgradnju futurističkog zdanja „najčišće spalionice za energiju iz otpada na svijetu“ na čijem se vrhu nalazi umjetna skijaška staza otvorena tijekom cijele godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER